Çözümler ve eğitimler Barikat’ta buluşuyor
Barikat Bilişim Güvenliği Ar-Ge departmanı, SİPER (Siber İstihbarat ve Paylaşım Platformu) ile güvenlik risklerine karşı yenilikleri hayata geçiriyor.
Barikat Akademi’nin mevcut programı gençleri eğitmek ve onlara Barikat bünyesinde kariyer imkanı sunmak adına Hacker Okulu Sertifika Programı’nı katılımcılarla buluşturuyor. “Hacker Okulu, adının tam aksine ‘etik hacker’ yetiştiriyor” vurgusunu yapan Barikat Bilişim Genel Müdürü Murat H. Candan, ekledi: “Yani siber güvenlik personeli yetiştiriyoruz. Başarılı öğrencilerimiz için kariyer planı da şimdiden belirlenmiş durumda.”
Barikat'ın 2017 yılı hedefi işbirliklerini artırarak müşterilerinin teknoloji, insan ve süreç alanındaki güvenlik ihtiyaçlarını daha etkin adresleyebilmek. “Ayrıca büyümemizi hedeflerimiz ve önemli projeler ölçüsünde kontrollü olarak sürdürüp, daha geniş ve uzman bir ekiple müşterilerimize ulaşmayı amaçlıyoruz” diyen Murat H. Candan, geliştirdikleri hizmet, eğitim ve yazılımların sahada müşterilerle daha çok buluşmasını sağlamanın önemine işaret etti. Çözüm ortağı olunan üreticilerin yeni nesil ve entegre güvenlik çözümlerinin faydalarını göstermek de kurumsal gündemin bir diğer başlığı. 2017’nin 2016 gibi büyümeyle tamamlanacak bir yıl olması beklentisini paylaşan Murat H. Candan, sorularımızı yanıtladı:
Ar-Ge departmanınız ve üzerinde çalışılan projeler hakkında bilgi verir misiniz?
2014 yılında kurulan Ar-Ge departmanı; uluslararası standartları, teorileri, hizmetleri ve güvenlik teknolojilerini araştırmakta, 50’ye yakın teknik personelin katkılarıyla uygulanabilir ve güvenliği arttıran hizmetleri, ürünleri ve metodolojileri geliştirmekte. Barikat Ar-Ge, ayrıca güvenlik sorunlarının çözümlerini ve güvenlikle alakalı soruların cevaplarını bulmak için çalışmalar yapıyor. Güvenliği sağlamak için planlı, sistematik ve bilimsel temelleri olan metotlar tasarlayıp, bu metotları Türkiye dinamiklerine uygun olarak geliştiriyoruz. Bu başlıkta SİPER de Barikat Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen siber tehdit istihbarat üretim ve paylaşım platformu.
SİPER nasıl konumlandırılıyor?
Platforma üye kurum ve kuruluşlar, en güncel siber tehdit istihbarat bilgilerine erişebilir bu ve istihbarat verilerini kullanarak kendi sistemlerinin tehdit altında olup olmadığını kontrol edebilirler. Kurum ve kuruluş bünyesine konumlandırılan SİPER, güvenlik cihazlarından alınan log’ları, siber istihbarat verileri ile karşılaştırılıp raporlanmasını sağlamakta. Ayrıca kurum ve kuruluşların tehditleri engellemeye yönelik kabiliyetleri bulunan güvenlik cihazlarına komutlar göndererek proaktif bir güvenlik altyapısı da sağlıyor.
Peki ya Barikat Akademi ne zaman, nasıl bir hedefle hayata geçirildi?
Her ne kadar elimizdeki güvenlik cihazları, güvenlik mimarileri, siber savunma taktikleri birçok tehdidin üstesinden geliyor gibi değerlendirilse de, kabiliyetli ve kararlı saldırganlar karşısında çoğunlukla yetersiz kalıyor. Savunma teknolojilerinin ve süreçlerinin etkili olabilmesi için kendi alanında yetkin personele ihtiyaç var. Barikat Akademi'nin kuruluş amacı da bu alanda çalışacak siber güvenlik iş gücünü yetiştirmek ve güçlendirmek.
Bu akademinin hedef kitlesi kimler ve sizinle nasıl bağlantıya geçiyorlar?
Barikat Akademi; kamu kurumları ve özel sektörde siber güvenlik alanında çalışan personele eğitimler veriyor. Barikat Akademi’nin Hacker Okulu projesiyle de üniversitelerden mezun olmuş veya siber güvenlik alanında kariyer hedefleyen tüm katılımcılara siber güvenlik eğitimleri sunuluyor. Siber güvenlik eğitimlerinden faydalanmak isteyen katılımcılar bize barikatakademi.com.tr adresinden ulaşabiliyor.
Eğitimlerin içeriği ve süresi hakkında bilgi verir misiniz? Bu içerikler ne sıklıkla güncelleniyor?
Akademi eğitimlerinde Kurumsal SOME, Sızma Testleri, Web Uygulama Güvenliği, Adli Bilişim, Saldırı Tespit ve Kayıt Yönetimi gibi hem saldırı hem savunma ile ilgili konular işleniyor. Barikat Akademi tarafından hayata geçirilen Hacker Okulu projesi; ihtiyaç duyulan siber güvenlik iş gücünü karşılamaya ve siber tehditlere karşı siber güvenlik uzmanları yetiştirmeye yönelik bir eğitim ve sertifika programı. Hacker Okulu; internet güvenliği ve siber güvenlik alanında çalışmak isteyenlerin sahip olması gereken bilgi ve becerileri kazandırıyor. Eğitimlerde siber güvenliğin tüm alanları hakkında bilgi verilirken, temel bilgi, beceri ve tecrübe de kazandırılıyor.
Bu eğitim, gençlere nasıl bir kariyer fırsatı sunuyor ve siz onlara bu süreçte nasıl destek sağlıyorsunuz?
Gençler, Hacker Okulu eğitimlerinde Barikat ve iş ortakları başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışında siber güvenlik sektöründe staj ve iş imkanı bulabilirler. Bankalar, finans, kamu, telekomünikasyon ve özel sektörde ihtiyaç duyulan siber güvenlik ile ilgili pozisyonlara da başvurabilirler. Bu arada, programı başarıyla tamamlayanlar Barikat Akademi tarafından verilecek Hacker Okulu sertifikasını almaya da hak kazanacak. Aynı zamanda, uluslararası geçerliliği olan Certified Ethical Hacker (CEH), SANS GSEC, CompTIA Security+ gibi sertifika sınavlarına da başvurabilecekler.