CSuite Buluşması: Dijital rotalar paylaşıldıkça, katma değer de artıyor
BThaber Gazetesi tarafından özel bir etkinlik olarak hayata geçirilen CSuite buluşması, farklı sektörlerden üst düzey isimleri 5 Mart’ta Mimar Sinan’ın eseri Olden 1545’te bir araya getirdi.
Her sektörde her ölçekte şirket, artık dijital dünyadaki gelişmeleri takip etmek, kurumsal iş süreçlerinden üretimine kadar her başlıkta dijital entegrasyonu kurgulamak zorunda. Kurumsal varlığın devamı, rekabet avantajını korumak ve sürdürülebilir gelişim için bu yaklaşım şart. Bu gerçeğin bilincinde olarak kurumsal network’lerin gelişimini desteklemek hedefiyle BThaber Gazetesi tarafından özel bir etkinlik olarak hayata geçirilen CSuite buluşması, farklı sektörlerden üst düzey isimleri 5 Mart’ta Mimar Sinan’ın eseri Olden 1545’te bir araya getirdi. Etkinliğin sponsorları ise şu firmalar oldu:
Global IT, Vector, Cfecert, BI Technology/Qlik, Bimser, Bore/Zebra, BTS Grup, FileOrbis, Icredible Technologies, İOVis, JForce, Logosoft, Mobisis, Nexta, Opswat/Screto, Oredata, Sodec, VBM, Viznet.
Farklı sektörlerdeki şirketlerin bilişim sektörü temsilcilerinin fikir paylaşımı için bir araya geldiği ve “çok verimli bir platform” olarak tanımladığı etkinlikte açılış konuşmasını BThaber Başkanı Murat Göçe yaptı. Olden 1545’in Mimar Sinan’ın ilk yaptığı ikiz hamam olduğu bilgisini veren Murat Göçe, önemli bir etkinlik bilgisini de şu sözlerle paylaştı: “1 Ekim 2024 tarihinde aynı konseptle sektörü buluştururken, Teknoloji Kaptanları’nı da düzenleyeceğiz. Ayrıca Cahit Arf Yapay Zeka Yarışması’nı da hayata geçireceğiz.”
Murat Göçe’nin ardından katılımcılar şu değerlendirmeleri paylaştı:
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı: “Vakıfta teknoloji ile değil, teknoloji ile gelen davranış değişikliklerine odaklandık, politikalar ürettik ve buna devam ediyoruz. ‘Bilgi çağı’ artık ‘kırılım çağı’ oldu. Mobil cihazlar, sosyal medya ve kripto ile kırılımlar oldu ve 15 ay önce de GPT ile tanıştık. Biz 2 yıl önce hikayemizi değiştirerek dünyaya Türkiye’nin imzasını koyma hedefini belirledik ve bunu bir hikaye çerçevesinde yapmak gerektiğine inanıyoruz. Kavramsal olarak yeniliklere kucak açmak gerektiğine inanıyoruz.”
Vector Group CMO’su Elbruz Ahmet Erdoğan: “Network toplantıları satış değil, iletişim odaklı, kalıcı ve iz bırakabilir olmalı. Biz 3 yıl önce paradigma değişimi ile hikayesi olan projeler ortaya koymayı hedefledik. Kendimize ‘mobil veri entegratörü’ yerine ‘izlenebilirlik entegratörü’ demeyi uygun bulduk. İlgili entegratör firmalarla iş birlikleri yaptık ve kendi Ar-Ge merkezimizde izlenebilirlik çözümleri geliştirdik. İletişimle süreç geliştirmenin önemine inanıyoruz.”
Arçelik CIO’su Yekta Caymaz: “Okuduğumuz bir kitaptan paylaşımlar yapmak isterim. Kitapta ana tema kendi kendinle pazarlık edebilme yeteneği ve kitapta 4 personadan bahsediliyor. Birincisi hümanist tarafımız, ikincisi düşünen tarafımız, yani risk yönetimi, üçüncü persona savaşçı ve icra edebilmek, dördüncüsü ise ‘dreamer’, yani hayalleri olan. İçimizde bir de kaptan var ve karar veriyor. Hepimizde bu 4 persona var ve bunlar arasında denge yaratabilmek önemli. Sonuçta personaları iyi keşfet ki kaptan doğru rota çizsin.”
Global IT Bulut Mühendisliği Direktörü Burak Akusta: “Endüstriyel devrimlerle ve sektörel büyümelerle bir sonraki aşama yapay zeka. Yapay zeka birçok başlıkta kullanılıyor ve önümüzdeki dönemde maliyet azaltımı ve verimlilik artışı için önemli bir araç. AI için uygun altyapı, veri şekli, insan kaynağı ve kişilerin belirli sorumluluklar çerçevesinde bunu yapabilmesi önemli. 2006’dan beri bulut dönüşüm odaklı ilerliyoruz ve yapay zekada çalışmalarımızı hızlandırdık.”
Ford Otosan CDO’su ve Dijital Ürünler ve Servisler Lideri Hayriye Karadeniz: “Sektörde 30’uncu yılım ve genel olarak otomotiv sektöründe kadın sayısı fazla değil. Elektrikli araçlar, otonom araçlar ve yapay zeka ile otomotivde büyük bir dönüşüm var. Otomobil ‘tekerlek üstünde giden yapay zeka’ olarak tanımlanıyor. 8 Mart geldi madem, Endüstri 4.0 ve yapay zeka ile yeni bir çağdan bahsediyorsak, kadınların gücü burada önem kazanıyor. Hep beraber inanırsak, bu son treni kaçırmadan, cinsiyet, ırk gibi şeyler fark etmeksizin herkesin emeğiyle bu mümkün olacak. Kadınlar olarak istisna değil, norm olduğumuz bir dönem diliyorum.”
Google Cloud Ülke Kanal Lideri Dr. Serhan Yılmaz: “Teknolojik dönüşümle yapay zekanın parçası olduk. Forbes listesinde 50 yıl önce olan şirketlerin çoğu bugün listede yok. Yapay zeka, yenilikleri hayatımızda konumlandırmamız için fırsat sunuyor. Bir McKinsey araştırmasına göre, 2040 yılı 2030’da yaşanacak, yani zaman kavramı öne çekilecek. Cahit Arf, bundan 60 yıl önce ‘makine öğrenmesi mümkün mü?’ diye sorduğunda bugünleri adreslemişti. İlk defa geleceğin şimdi olduğu bir dünyayı yaşıyoruz.”
Michael Page Teknoloji İş Birim Direktörü Deniz Çakırgil Sezen: “2020 yılında pandemi sonrası teknoloji öne çıktı ve destek birimi olan BT de strateji birimi halini aldı. Şirketlerin BT ekiplerinin yetkinliklerini geliştirmeleri önemli. Eskiden teknoloji liderleri C seviyesinde yer bulamazken, şimdi C seviyesinde ve üst yönetimin yanında. İletişebilmek, stratejik bakış açısı geliştirmek, iş paydaşları ile bağlar önem taşıyor. Dirence karşı riskleri ve finansal okur yazarlığı getirip, fırsatları ortaya koymak, doğru teknolojileri kurup, doğru takım oluşturmak gerekli.”