Dağıtım ve tüketim süreçleri ölçülebilmeli
Bugün enerji yönetimi konusu sadece Türkiye’nin değil, yerkürenin en önemli gündem maddelerinden biri. Enerjinin yönetimi ise üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerinin ölçebilmesi ile doğrudan bağlantılı. Bugün baktığımız zaman hem Türkiye’de hem de dünyada teknolojiyi en yakından takip eden ve kullanan şirketlerin enerji şirketleri olması da tesadüf değil. Enerji şirketleri üretim aşamasından dağıtım kanallarını takip etmeye, drone ile şebeke kontrollerinden saha ekiplerini mobil olarak takip etmeye kadar onlarca farklı çözümle verimliliği ve tasarrufu artırmaya çalışıyorlar. Enerji şebekeleri için geliştirdikleri makineler arası iletişim (M2M) çözümleriyle enerji şirketlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını kaydeden Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, şunları kaydetti:
“Başta sayaç ve trafo merkezleri olmak üzere, enerji dağıtımı, iletim ve üretim bileşenlerinin tümünde anlık veri iletimi M2M hatları üzerinden sağlanıyor. Özel olarak geliştirdiğimiz akıllı enerji ürünleri ile tüketim (sayaç) ve iletim noktalarının uzaktan izlenmesini ve yönetilmesini sağlayarak şebekeleri akıllı hale getiriyoruz. Bu sayede; enerjide kayıp kaçak önleniyor, tasarruf oranları çok ciddi ölçüde artıyor. Üstelik çevre koruma anlamında da önemli bir katkı söz konusu. Şebeke elemanlarının fiziki güvenliği ve saha kontrolü ile verimlik artışı da elde edilen yan faydalardan bazıları.
Türkiye’de geçtiğimiz yıl elektrik tüketimi, önceki yıla göre yüzde 3,7 artarak 255 milyar 490 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştı. Ceplerden çıkan para toplam 94 milyar TL’yi buldu. Enerji tüketiminin tamamının akıllı şebekelerle ölçülerek yönetilmesi ile bu miktarın 15 milyar TL’sinin tasarruf edilme potansiyeli var. Ülkemizde faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketinin tümü Turkcell ile çalışıyor. Ayrıca bu şirketlerin yüzde 75’inin tek tercihi Turkcell. Bugün toplam 200 bin akıllı sayaçtan 150 bini Turkcell M2M hatları ile çalışıyor. Biz makineler arası iletişimi ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak görüyoruz. 2014’te Türkiye’deki yaklaşık her 3 makineden 2’sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek 1,6 milyon Turkcell SİM kartlı makineyi konuşturduk. Böylece ülke ekonomisine yalnızca 2014’te 2 milyar TL’den fazla katkı sağladık. Son 3 yıla bakarsak bu rakam toplamda 4,5 milyar TL’ye ulaşıyor.”
4.5G ile altyapıda yeni bir eşik atlanacak
Makinelerarası iletişime dayalı akılı şebeke çözümlerinde altyapı kritik önem taşıyor. İletişim hızı ve sürekliliği bu anlamda enerji dağıtım şirketleri için olmazsa olmaz nitelikte. Önümüzdeki dönemde 4.5G teknolojisinin de hayata geçmesiyle altyapı anlamında yeni bir eşik atlanmış olacak. Enerji dağıtım şirketlerinin müşterilerine sunduğu hizmetin niteliği, teknolojiyi nasıl ve ne kadar kullandıklarıyla doğru orantılı olarak belirleniyor. Örneğin 4.5G ile yüksek gerilim hatlarındaki olası enerji kayıplarının önlenmesi için helikopterler ile havadan izlenmesi, verinin sahadan hızlı şekilde merkeze aktarılması gibi projeler daha da ön plana çıkacak.