Danışmanlık, katma değer demek!


Pandemi döneminde finansal hizmetler ve e-ticaret tarafında artan dijitalleşme ihtiyaçları, Linktera için de avantaj oldu.
Danışmanlık ve teknoloji çerçevesinde Türkiye’de 12’si banka olmak üzere 30’un üzerinde büyük firma ile aynı anda çalışan Linktera, geniş bir hizmet alanına sahip. Ancak önümüzdeki dönemde analitik modelleme ve risk yönetimi, yasal raporlama ile dijital müşteri edinim ve otomasyon konularında hizmet ve ürünlerine yönelik ilginin artmasını beklediğini vurgulayan Linktera Genel Müdürü Taşkın Osman Aksoy, bu alanlarda hali hazırda önemli projeler yaptıklarını da hatırlattı. Linktera LABS çatısı altında her bir konu üzerinde ürün ve çözüm yatırımlarını sürdürürken, Osman Aksoy, “Önümüzdeki dönemde bu alanlarda üretilen çözüm ve yaklaşımlar, bölgesel pazarda yoğun talep alacak” beklentisini dile getirdi. Stratejilerini de şimdiden buna göre konumlandırdıklarını belirten Taşkın Osman Aksoy ile bilişim ve danışmanlığın sunduğu değeri konuştuk:
Danışmanlık yetkinliği, çalışmalarınızın temeli. Peki ama şirketler danışmanlık desteğinin öneminin ne derece farkında?
Çalışmaya başladığım günden beri hep danışmanlık yapıyorum. İlk zamanlarda aileme ne iş yaptığımı anlatmakta dahi zorlanıyordum. O dönemlerde danışmanlık hizmetleri global firmalar üzerinden yürütülmekte ve daha çok strateji odaklı hizmet alınmaktaydı. Danışmanlık, firmaların pek çoğu tarafından bir lüks olarak nitelendirilirdi. Biz burada gelişen teknoloji ve ihtiyaçlara da paralel olarak, önemli bir alan ve değer yarattığımız kanaatindeyiz. Öncelikle yerel bilgi birikimin önemini iş ortaklarımıza, yani müşterilerimize kanıtladık. Diğer bir konu da fikirleri ve yönlendirmeyi sadece tasarım seviyesinde bırakmayıp, doğrudan çalışır uygulamalar ve ürünler kurarak uçtan uca bir yaklaşım sunmamız. Son dönemde gelişime önem veren pek çok kurumun global vizyonla yerel işbirlikleri yapan, uçtan uca danışmanlık sunan firmalara ilgilerinin net bir şekilde arttığını gözlemliyoruz.
Koronavirüs, ekonomik dalgalanmalar gibi faktörler kurumsal önceliklerinizi nasıl değiştirdi?
COVID19 ile hayatımızın önemli şekilde değiştiğini hepimiz gözlemliyoruz. Sosyal hayatlarımızla beraber, çalışma hayatımızda da yeni normale adapte olduk. Yeni normalin çalışma hayatında getirdiği en temel konu uzaktan çalışma. Uzaktan çalışmaya teknoloji ve daha da önemlisi metodoloji olarak hazırdık, çünkü zaten iş yapış şeklimizin temelini bu oluşturuyor. Buradaki temel konu beraber çalıştığımız iş ortaklarımızın, yani müşterilerimizin hazır olması. Burada da finansal hizmetler ve e-ticaret ağırlıklı çalıştığımız için geçiş kolay oldu. Pandeminin etkilediği ana faaliyet kollarındaki işlerimiz ötelendi. Ancak, işlerimizin büyük bir çoğunluğu oluşturan finansal hizmetler ve e-ticaret tarafında artan dijitalleşme ihtiyaçları, bizim için büyük bir kazanım oldu. Pandemi ile beraber özellikle risk yönetimi, dijitalleşme ve otomasyon gibi alanlara odaklanmamızın bizim için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtladık.
Kurumsal öncelik ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Önümüzdeki dönem için Linktera olarak kendimize koyduğumuz iki temel hedef var; Linktera Network ve “2023 – 23”. Alanında özelleşmenin ve uzmanlaşmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda, ortak vizyona sahip uluslararası firmalar ve yerel girişimler ile iş ortaklıklarını geliştirmek bizim için çok önemli. Bu vizyon ile Linktera Network’ü büyüterek, sunduğumuz hizmet alanını genişletmeyi hedefliyoruz. “2023 – 23” hedefimiz ise 2023 yılı sonu itibari ile yıllık 23 milyon dolar ciroya ulaşabilmek. Bunun için temel stratejimizi üç temel alanda alanlarda konumluyoruz. İlki; bölgesel açılım ile Türkiye’deki bilgi birikimimizi bölgeye açarak Dubai ofisimiz üzerinden yazılım ihracatı. İkincisi yatay büyüme başlığında özellikle finansal hizmetler tarafında hakim olduğumuz yapıyı telekomünikasyon ve e-ticaret tarafında da büyümek. Üçüncüsü ise dikey gelişme ile hizmet verdiğimiz sektörlerde veri analitiği ve yapay zeka tabanlı fiyatlama ve karar sistemleri üzerine gelişim.
Ar-Ge çalışmalarınızda öncelikleriniz hangi başlıklar?
Linktera olarak Ar-Ge’ye büyük önem veriyor ve yatırım yapıyoruz. TÜBİTAK Gebze Kampüsü İnnovasyon Merkezimizi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde bulunan Ar-Ge Laboratuvarımızı Linktera LABS altında birleştirdik. Hedefimiz; Linktera’nın temel kurumsal değerlerinden biri olan Kurum İçi Girişimciliği öne çıkarabilmek. Her fikrin bir potansiyeli olduğunu ve geleceği değiştirebileceğine inanıyoruz. Bu kapsamda Mikrokredi, Blockchain ve Görüntü İşleme / Veri Analitiği başlıkları önde olmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.