Datassist, Citrix çözümleriyle güvenle uzaktan çalışıyor
Türkiye’nin en büyük bordro outsourcing şirketi Datassist, Citrix’in masaüstü sanallaştırma çözümü ile güvenli uzaktan çalışma ortamı oluşturdu. Citrix iş ortağı VAS Bilişim’in hayata geçirdiği proje konusunda Datassist CEO’su Umut Özbağcı, Datassist CTO’su Utku Sertel ve VAS Bilişim Genel Müdürü Ömer Ersöz, sorularımızı yanıtladı:
-
Datassist firmasını tanıyoruz ama kısaca sizden de faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?
Umut Özbağcı: Türkiye’nin ilk bordro outsourcing şirketi Datassit, büyük bir bölümü global ve özellikle Fortune 500 şirketlerinden oluşan müşteri portföyündeki şirketlerin bordro süreçlerini onlar adına yöneterek, başta sosyal güvenlik olmak üzere yasal sorumluluklarını müşterileri adına kontrol ediyor ve yönetiyor. Datassit böylece, müşterilerinin ana işlerine odaklanmasını sağlarken, aynı zamanda da Dakika Personel Yönetimi Platformu ile başta bordro olmak üzere izin, fazla mesai, avans, masraf yönetimi gibi süreçleri de dijital ortama taşıyor.
-
Dakika Personel Yönetimi Platformu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Utku Sertel: 2010 yılında şirketimizin dijital dönüşüm serüveni Dakika platformumuzun ikinci Jenerasyonun hayata geçmesiyle başladı. Bununla birlikte artan müşteri potansiyeli ve yükselen müşteri profilinin bir yansıması olarak daha güvenli bir kişisel ve ortak çalışma platformu ihtiyacı doğdu. Bu ihtiyaç doğrultusunda en uygun çözümün VDI (Virtual Desktop Infrastructure) teknolojisi olduğuna karar vererek VAS Bilişim ile çalışmalara başladık.
-
Bu proje kapsamında hangi süreçlerde hangi teknolojileri konumlandırdınız? Bu proje ile birlikte ne tür avantajlar elde edildi?
Ömer Ersöz: Datassist’in BT altyapısını ve iş süreçlerini analiz ederek; mevcut süreçlere entegre olabilecek aynı zamanda gelişen teknolojiler ile uyum sağlayabilecek bir proje planı hazırladık. Datassist’in hızlı büyüyen, ihtiyaçları müşterilerinin talepleri doğrultusunda çeşitlilik gösteren, esnek ve dinamik yapısına uygun BT çözümleri seçtik. Özellikle hassas verilerin güvenliği, tabii olunan regülasyonlar ve denetim süreçlerine uyumlu son kullanıcı tarafından kolay kullanımı olan, erişilebilir BT araçları ile proje planımızın ana fikrini oluşturduk. Bu noktada uzun yıllardır iş ortağı olduğumuz Citrix’in masaüstü sanallaştırma çözümlerini kullandık.
Yatırım maliyetlerini düşürerek, operasyonel olarak tüm süreçlerin merkezi olarak yönetilmesi, kaydedilmesi ve güvenli şekilde tutulması sayesinde uygulamaları yükleme, güncelleme, yama uygulama ve dosyaları yedekleme gibi operasyonlar çok daha kolay ve esnek hale geldi. Akıllı çalışma alanı ile fiziksel konumdan bağımsız çalışanların üretkenliğini ve potansiyelini arttırmak için insanları ve teknolojiyi kolay kullanımla bir araya getirdik. Enerjinin daha verimli kullanılması, daha düşük donanım maliyetleri, yer ve lokasyon özgürlüğü ile gizlilik ve güvenlik en üst seviyede sağlanmış oldu
-
Datassist olarak proje sonunda elde ettiğiniz faydalar neler oldu?
Utku Sertel: Sanallaştırma projesine başlarken birkaç anahtar kelime üzerinden bir ihtiyaç tanımı yapıldı. Bu anahtar kelimelerden birkaçı mekandan bağımsızlık, sürdürülebilirlik, ölçeklenebilirlik ve teknolojik adaptasyondu. Yaptığımız iş gereği yalnızca bunlar yeterli olmuyor tabi, bir kelime daha tanımımızda yer alıyor; güvenlik. Proje tamamlandığında tüm bu unsurları sağlayan ve özellikle güvenli bir sanal çalışma alanına kavuştuğumuzdan emin olduk. Elbette pandemi gibi çalışma hayatı açısından da sonuçları oldukça yıkıcı olabilecek bir sürece teknik olarak zaten ‘uzaktan’ çalışır halde yakalanmak da bu projenin ne kadar doğru bir iş olduğunun ispatıydı.
Umut Özbağcı: Elde ettiğimiz en büyük fayda Pandemi sürecinde görüldü. Uzaktan erişim kolaylığı bizlere büyük faydalar sağladı. VDI kullanıcılarımız kişisel veya kiraladığımız laptoplar ile ilgili sistem üzerinde veri tutmadan güvenli bir şekilde veri merkezimizdeki sunucular üzerindeki sanal makinalarında çalışmanın rahatlığı ve güvenliğini yaşadılar. Bunun dışında uzaktan güncelleme ve yönetim kolaylığı iş yükümüzü hafifletirken, donanım maliyetlerinin de azalmasını sağladı.
“Güvenli ve bütünleşik Dijital Çalışma Alanı teknolojisi sunuyoruz”
Citrix Türkiye Ülke Müdürü Serdar Yokuş, Datassist bünyesinde gerçekleştirdikleri proje konusunda şu bilgileri verdi;
“Uzaktan çalışma artık kalıcı hale geldi. Önümüzdeki yıllarda da, uzaktan çalışmanın öncülük ettiği dijital dönüşüm devam edecek. Citrix’te, dijital çalışma alanları, 30 yıldır en önemli geliştirme alanlarından biri ve hep odağımızda olacak. Günümüzde, müşterilerimiz; geleceğin çalışma modelini hayal ederken, çalışanların üretkenliğini arttırmak için gereksinim duyduğu uygulamaları, verileri ve hizmetleri birleştiren; herhangi bir zaman, yer, cihaz veya platformdan erişimlerine imkan sağlayan; kapsamlı ve güvenli dijital çalışma alanlarını devreye almak istiyor. İşin; artarak dijital ve sanal hale geldiği bir çağda Citrix olarak biz, müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın, işlerini, daha iyi bir çalışma yöntemiyle güçlü bir şekilde dönüştürmelerine imkan tanıyan, insan odaklı çözümler sunuyoruz. Citrix; kurumların, çalışan potansiyelini keşfetmesine ve işin yapılacağı yerden bağımsız olarak kararlı bir iş alanı deneyimine olanak tanıyan; güvenli ve bütünleşik Dijital Çalışma Alanı teknolojisi inşa ediyor
Sektöründe lider bir kuruluş olan Datasist; Citrix’in en yetkin çözüm ortaklarından Vas Bilişim ile birlikte, geleceğin altyapısını bugünden başarılı bir şekilde hayata geçirdi.