DeepMind, görme bozukluklarını tespit edebiliyor
Google’ın ana şirketi Alphabet’in bünyesinde bulunan Londra merkezli DeppMind, yapay zeka desteğiyle göz hastalıklarının teşhis edilebileceğini açıkladı.
Google’ın 2014 yılında satın aldığı DeepMind, sağlık hizmetleri çalışmaları için yapay zekanın kullanımı üzerinde çalışıyor. Science dergisinde yayınlanan çalışmaya göre DeepMind, 50’den fazla göz bozukluğunu yapay zeka desteğiyle tespit etmeyi başardı. Londra’daki Moorfields Göz Hastanesi ile iş birliği içerisinde bulunan şirket, uzman doktorlar ile aynı yöntemleri izleyerek hastalıkları tespit edebilmek için algoritmaları eğittiklerini belirtti. Eğitilen bu algoritmayla birlikte yapay zeka, tespit edilen hastalık için en doğru tedavi yöntemini de sunabiliyor.
İki yıllık bir geçmişe sahip olan projeyi halen geliştirmeye devam eden DeepMind, görme kayıplarına neden olacak hastalıkları tanımlamak için makine öğrenimini geliştirdi. Bu çalışmaya göre sistem şu anda %94’lük bir doğruluk payı sunuyor. Şirket, ileride yapay zekaların sağlık alanında daha fazla ön planda olacağını ve göz muayenelerinin bu şekilde yapılabileceğini öngörüyor.
Gelecek yıllarda yapay zeka sistemlerinin hastanelerde yer alması için öncelikle klinik çalışmalardan geçmeli ve onay alması gerekiyor. İngiltere Optometristler Koleji’nde araştırma başkanı olan Martin Cordiner, “Optometristler genellikle göz hastalığının belirtileri olan kişiler için ilk çağrı noktası olduğundan, yapay zekanın hastalara yardımcı olma konusundaki potansiyeli için çok heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.