DEF DAVOS ZİRVESİNDE BU YIL KÜRESELLEŞME 4.0 TARTIŞILACAK
22-25 Ocak tarihlerinde Davos’da toplanacak olan Dünya Ekonomik Forumu zirvesinin teması “Küreselleşme 4.0: Dördüncü Sanayi Devrimi Döneminde, bir Küreselleşme Mimarisi Şekillendirmek” olacak (http://bit.ly/2LSkBE0).
Küreselleşme, dört dönüşümün ayni anda olması üzerine tekrar tanımlanıyor:
- Küresel ekonomik liderlik artık çok taraflı olmakla değil, çoğulcu olmakla karakterize ediliyor.
- Küresel güç artık tek kutuplu değil, çok kutuplu bir nitelik kazandı.
- İklim değişikliği gibi ekolojik değişimler, sosyo-ekonomik gelişmeyi tehdit ediyor.
- Dördüncü endüstriyel devrimin ortaya çıkardığı teknolojilerin ölçek ve hızının tarihte bir benzeri yok.
Davos’da toplanacak olan iş dünyası CEO’ları, hükümet temsilcileri, akademisyenler, STK temsilcileri, medya, uluslararası kuruluşlar ve gençlik temsilcileri, toplam 3000 kişi, 400 oturumda, Küreselleşme 4.0’ın hem çağımıza uygun olmasının hem de küreselleşmenin bugüne kadar yarattığı eşitsizlikleri gidermenin yollarını tartışacak.
Merak ettiğim sorular: Türkiye’den kim(ler) katılıyor? Orada ortaya ne gibi görüşler koyacaklar? Bundan önceki Davos zirvelerine katılan CEO’larımızın ve bakanların pasifliği devam edecek mi?
Örneğin, genellikle Davos zirvesine katılan, dünyayla entegre olduğu iddiasında olan, Sanayi 4.0 ve Dijital Dönüşüm üzerine raporlar yayımlamış olan TÜSİAD geçen seneki Davos zirvesinin konusu Dijital Dönüşüm olduğu halde orada bir görüş koyamamıştır (http://bit.ly/2xWto4F). Bu yıl bir hazırlık var mı? Ortaya bir tez koyup, tartışmalara katılarak dünyaya bir mesaj verebilecek mi? Uluslararası önemde konulara katkı yapabilecek mi?
Ya dünyadaki en büyük 20 ekonomiden birisi olmamızla övünen hükümet? Dünyaya bir mesajı var mı? Küresel konularda bir görüş belirtecek mi? Geçen seneki Davos zirvesinde hükümet temsilcileri kenar köşede kalmış, küresel anlamı olan herhangi bir tartışmaya katılmamıştı. Hatta, Türkiye’yi yakından ilgilendiren İpek Yolu projesinin tartışıldığı oturumda bile yoktu hükümet (http://bit.ly/2Qo7riM). Nitekim, zamanın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’ye döndükten sonra “Davos’da zayıftık” diye dürüstçe itiraf etmişti (http://bit.ly/2saFVeT).
Buradan takip edeceğim zirveyi. Eğer Türkiye’nin içe kapanık olmasından, uluslararası önemde bir görüş oluşturamamasından rahatsızsanız ve zirveyi takip etmek isterseniz – ki öneririm – o zaman bakınız: https://www.weforum.org/agenda/2018/11/how-to-follow-davos-2019