Değerli Öğretmenim her zaman!
Merhaba,
Her yıl 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutlanıyor ama bize her gün her saat Türk kahvesi vakti. Yine de bu özel ve güzel güne dair bazı bilgileri paylaşarak 40 yıllık hatırı olabilecek bir mektuba başlamak isterim. Avansas, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi günü dolayısıyla “İş Yerlerinde Kahve Tüketim Alışkanlıkları” araştırmasını yayınlamış. Bin 670 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma; işyerlerinin ve çalışanların kahve alışkanlıklarını ortaya koymuş, tercih edilen kahve çeşitleri, günlük kahve tüketimi ve kahve tüketme saatleri gibi alışkanlıkları incelemiş. Buna göre, 2021’de işyerlerinde en çok Türk kahvesi tercih edilmiş, hazır kahve ve filtre kahve de bunu izlemiş. Türk kahvesi ve hazır kahveleri en çok 26-45 yaş aralığındaki X ve Y kuşağı, filtre kahveyi ise en çok 17-35 yaş aralığındaki Z ve Y kuşağı tüketmiş. Çalışanların kahve tüketimi günde iki ile üç fincan arasında değişirken, katılımcıların yüzde 47’si saat 08.30 – 10.00 aralığında kahve içtiğini belirtmiş. Şirketlerin aylık ortalama kahve harcaması 195 TL olurken, kahve tedariki ise 50’den az sayıda çalışana sahip işyerlerinde yüzde 49 ile zincir marketlerden sağlanırken, 50’den daha fazla çalışana sahip işyerlerinde ise yüzde 52 oranla Avansas’tan temin edilmiş. Çalışanların yüzde 69’u kahvesini sade tüketirken, kahvenin yanında en çok tercih edilen lezzet ise benim de vazgeçilmezim olan çikolata. Afiyet bal şeker olsun hepimize, bu garip günlerde…
Sırada çevre gündemim ve ‘Kağıt israfına son’ çağrım var. Sonuçta sınırlı kaynakların sonsuz kullanımı ile ortaya çıkan israf kültürü sürdürülebilir geleceğin önünde engel. Şu da bir gerçek ki son dönemlerde kurumların dijital dönüşüm adına çalışmaları hızla devam ederken, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir gelecek konuları için yatırımlarını arttırdıkları da görülüyor. Yazılım ve teknoloji firması Dijital Gen, online süreç yönetim sistemi GenCheck ile sürdürülebilir bir gelecek için günlük yapılan işlerde kağıt ve kalem kullanımına son veriyor.
Türkiye’nin 30’dan fazla ülkeye ürün ve teknoloji ihraç eden teknoloji şirketi Karel ile topraksız tarımla akıllı bahçeler tasarlayan Vahaa işbirliği anlaşması imzalamış. Çevreye önemli ve anlamlı bir katkı sağlayacak anlaşma, pandemi ile önemini artıran tarım teknolojisi sektöründe üretici-girişimci işbirliğinin öne çıkan bir örneği. Bitki gamını sürekli genişleterek, doğayı teknoloji ile birleştirerek evlere getirme hedefiyle yola çıkan, Türkiye’nin ilk ev tipi akıllı bahçelerini sunan Vahaa, Karel’in sağlayacağı destekler ile ölçeklenmeye odaklanacak. Karel ile Vahaa bu anlaşma ile dünyaya da derin teknoloji ihracatı yapmayı hedefliyor, bizden söylemesi.
Yeniliklerin temeli eğitimse, o zaman Anadolu Vakfı’nın, öğretmenlerin değişen koşullar karşısında bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırmayı amaçlayan “Değerli Öğretmenim Programı” hakkında bilgi vermezsem olmaz. Tüm Türkiye’deki öğretmen ve idarecilere başvuru imkanı sunulan program, öğrencilere de ulaşıyor, program kapsamında Aralık ayı boyunca öğretmen ve idarecilerin kişisel gelişimine katkıda bulunuluyor. 8 Aralık’ta “Doğru ve Etkili Konuşma Becerileri” ile devam eden programda 13 Aralık’ta 5 oturumdan oluşan “Erasmus KA1 KA2” eğitimleri düzenlenecek. 17 Aralık’a kadar devam edecek “Erasmus KA1 KA2” oturumlarını, 20 Aralık’taki “Sosyal Girişimcilik” eğitimi takip edecek. Aralık programı 23 Aralık’taki “Bilinçli Farkındalık”, 27 Aralık’taki “Sınav Kaygısını Yönetme”, 29 Aralık’taki “Kuşağını Anlamak ve Yönetmek” ve 30 Aralık’taki “Değişimi İçselleştirmek” eğitimleri ile devam edecek. 2013’den bu yana 185 binden fazla öğretmene ulaşan program, öğretmenlerin; sürekli değişen dünya ve koşullar karşısında fark yaratabilen, araştıran, sorgulayan profesyoneller olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırmayı hedefliyor.
İşlerini e-ticarete taşımak ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen kadın girişimcilerin, ihtiyaç duydukları tüm konularda gelişimlerini ücretsiz sağlayan E-Ticaret Kadınlar Kulübü, ilk mezunlarını verdi. Ekim-Kasım 2021 döneminde düzenlenen ilk eğitim dönemine 44 ilden 700’ün üzerinde kadın girişimci iştirak etti. İlk eğitim döneminin sona ermesinin ardından İstanbul’da düzenlenen ödül töreniyle eğitimlerde ilk 3’te yer alan kadın girişimcilere ise ödülleri takdim edildi. Bursa’dan Meryem Kardaş birincilik, Ankara’dan Berrak Sürenkök ikincilik ve Nuray Doygun Anapa ise üçüncülük ödülüne layık görüldü. E-Ticaret Kadınlar Kulübü’nün Kurucusu Murat Erdör de, “Türkiye’nin 44 ilinden 2 ay süren ilk dönem eğitimlerine katılan kadın girişimcileri birçok alanda bilgilendirdik, mevcut bilgilerini bir adım öteye taşıdık” demiş.
2021 yılında Deloitte tarafından Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketi seçilen Yolcu360, Turkcell Global Bilgi ve Fast Company Türkiye Dergisi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Müşteri Deneyimi Araştırması’nda En İyi Araç Kiralama Platformu seçilmiş.
Hepsiburada ise 2017 yılında hayata geçirdiği Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı ile Sürdürülebilirlik Akademisi’nin bu yıl düzenlediği “Sürdürülebilir İş Ödülleri” organizasyonunda ‘Kadının Güçlendirilmesi’ kategorisinde ödüle layık görüldü.
Havacılık yazılımında dünyanın öncü şirketleri arasında yer alan Hitit ise Bluesky Awards ödül programında Yılın Havacılık Yazılım Kuruluşu ve Yılın Havacılık Teknoloji Kuruluşu olmak üzere iki dalda ödüle layık görülmüş.
Odeabank’ın, kadın-erkek eşitliğine vurgu yapmak için hayata geçirdiği Eşit Masallar projesi, Erişilebilir Her Şey ile birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında daha büyük bir anlam kazandı. Çalışma kapsamında Eşit Masallar, görme ve işitme farklılığı olan çocuklara da ulaşıyor. Eşit Masallar projesindeki masal kitaplarına ücretsiz olarak tüm Odeabank şubelerden ulaşılabiliyor. Ayrıca masalların dijital versiyonlarını www.odeabank.com.tr adresinden ya da Odeabank YouTube hesabından okumak ve dinlemek mümkün.
Haftaya buluşalım,