“Değerli Öğretmenim” için yeni dönem
Merhabalar,
Hepimiz için zor bir haftaydı, yine deprem acıları ile yoğrulduk. “Deprem değil, bina öldürür” sözü ezberimizde olmak suretiyle dilerim insanımızın hayatını hiçe sayanlar, hak ettikleri cezalarla yok olurlar. Bu vesileyle haberini vereyim: Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın altıncısı için başvurular başlamış. İnşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerinde deprem ve depreme dayanıklı bina bilincini artırma hedefiyle hayata geçirilen yarışmanın başvuruları 28 Şubat’a kadar www.daskbinatasarimi.com adresinden gerçekleştirilecek. Dilerim bilinçli ve vicdanlı gençler, canların yitip gitmesine sebep olan zihinsel ve fikirsel pisliği süpürür.
Gençlere destek için yaratıcı bir mekanizma hayat bulmuş. TL’nin stabil kripto para birimi BiLira, şimdi de “Uçurtma Projesi” ile “kripto-yardımseverlik” tabirini hayatımıza kattı. Üniversite öğrencilerinin gelişimine katkı için burs desteği projeleri yürüten Uçurtma ekibi ve BiLira kripto yardımseverleri ihtiyaç sahipleri ile buluşturacak. Kampanyanın ilk ayağı dijital ortamda ve öğrencilere destek vermek isteyenler https://forms.gle/f9H6czB3BnS2kWr5A linkindeki formu doldurarak, projenin #BiMutluluk ekibinin ilk üyeleri oluyor. Bağış platformu çalışmalarında ilk adım 100 kişilik “Güven Zinciri” kurularak başlıyor ve ilk bağış BiLira tarafından başlatılıyor. Bu sayede ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim – öğretim hayatlarının kesintisiz ilerleyebilmesi için finansal destek bulmalarına yardımcı olunacak. Bağışçı, BiLira üzerinden ulaştırmak istediği miktarı belirledikten sonra herhangi bir ek ücret ödemeden, yatırmak istediği TL’nin karşılığı BiLira’ları öğrencinin dijital cüzdanına aktarabiliyor. Bu sayede yardımın hızlıca, kime ulaştığı takip edilebiliyor. Konumuz yine eğitim. Eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda toplumsal gelişimi tetikleyerek, yaşam kalitesini yükseltecek farklılıklar yaratmayı hedefleyen Anadolu Vakfı, 2014’te başlattığı Değerli Öğretmenim projesi kapsamında 2020’nin ilk eğitim programını Nevşehir’de düzenlemiş. 21-22-23 Ocak’ta gerçekleştirilen program ile eğitim alanında görev yapan yöneticilere, idari personellere Davranış Yetkinlikleri Geliştirme eğitimi verilmiş. “Değerli Öğretmenim” projesi ile 6 yılı aşkın sürede 50 ilde 80 binin üzerinde öğretmene ulaşılmış. Anadolu Vakfı, bu proje ile eğitim sistemine araştıran, sorgulayan, toplumsal sorunlara duyarlı ve çözüm odaklı, mesleki yeterliliğe sahip, kişisel gelişimin sürekliliğini önemseyen, evrensel değerleri dikkate alan bakış açısını kazandırmayı hedefliyormuş. Tam da ihtiyacımız…
Sıra çevrede… WWF-Türkiye, ıhlamur ağaçlarının sosyal, ekonomik ve ekolojik önemine dikkat çekmek için Doğadan’ın işbirliği ve Coca-Cola Vakfı’nın katkılarıyla Ihlamur Vadisi Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında uygun hasat konusunda köylülere verilen teknik desteğin yanı sıra Düzce’nin Yığılca ilçesine bağlı Gökçeağaç köyünde oluşturulan ıhlamur bahçesi ve İğneler köyünde kurulan ıhlamur kurutma tesisi ile doğa ve insan kazanacak. Ihlamur hele şu kış günlerinde limonla buluşarak sadece sağlık açısından değil, biyolojik çeşililik ve ekosistem hizmetleri ile de çok değerli. Bu arada, yapılan yatırımlarla Türkiye’de rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 8’lere çıkmış. 2020’de rüzgar enerjisi alanında mevcut kurulu kapasiteye ilave olarak yaklaşık 1500 MW civarında kapasitenin devreye alınmasını beklediklerini dile getiren Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisindeki hedefin bu yıl 10 GW sınırını geçmek olduğunu belirtmiş. Yenilenebilir enerji sektörü için Mevcut Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) ise kilit önemde. 2020 Aralık ayında sona erecek olan desteğin sağladığı avantajların altını çizen Ali Aydın, “Rüzgarda büyümenin devam etmesi için sektör olarak, yeni YEKDEM fiyatının hem sürdürülebilir hem finanse edilebilir şekilde fiyatlanması gerek” demiş. Bu arada, devamının gelmesini dilediğim bir haberim var. Türk Telekom, Ağrı’da güneş enerjili baz istasyonunu devreye almış. Türk Telekom, bu uygulamayla Türkiye’nin enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasına katma değer sağlarken, bölgedeki köylerin iletişim kalitesini yükseltmiş. Zorlu kış şartlarının yaşandığı bölgede mobil hizmetlerdeki kesintilerin önüne geçilmesi için 100 metrekarelik bir alan üzerine kurulan GES ile 20 saatlik yedekleme süresine de ulaşılmış.
Seyahat alışkanlıkları ile ilgili ilginç bir içeriğim var. Uygulamasını kullandığımız online uçak bileti platformu Turna.com’un 2019 seyahat raporunda, uçak bileti alışkanlıkları hakkında dikkat çekici bilgiler var. Örneğin; çiftlerin en çok seyahat ettiği şehir Amsterdam, öğrencilerin tercihi ise Paris. Yurtiçinde en çok seyahat edilen İzmir-İstanbul destinasyonunu ise İstanbul-Antalya, İstanbul-Adana takip etmiş. Yurtdışında İstanbul-Bakü destinasyonu liderliğini korumuş. Bakü’yü, 2019’da Amsterdam, Kyiv ve Londra izlemiş. 2019’da uçak biletinin en ucuz olduğu aylar Ocak, Şubat ve Mart olmuş, erken rezervasyon indirimlerinden faydalanarak uçak bileti satın alan yolcular geçtiğimiz senelere göre artış göstermiş. Yılın ilk çeyreğinde de yeni rotalar belirleyelim o vakit…
Sistem entegratörü Data Market, BT sektöründe bir viral reklam çalışması yapmış, hem de YouTube’un önemli içerik üreticilerinden biri olan Batesmotelpro ile eğlenceli bir reklam filmi çekmiş. Bir BT çalışanının günlük rutin acılarına (!) tercüman olunmuş. Sırada yine ilginç bir filmim var ve ‘şans’ kavramı, Maltepe Üniversitesi’nin eseri bilim videoları serisinin ilk filminde ele alınıyormuş. Tamamı çizgilerden oluşan bu bilim videoları, karikatürist Yiğit Özgür’ün elinden çıkmış.
Haftanın kitabı, ABD’nin dünyayı nasıl gözetlediğini anlatarak deprem yaratan Edward Snowden’ın çocukluk yıllarından CIA ve NSA’ye, ajanlıktan gerçeklerin kamuoyuna açıklanmasına ve sürgüne uzanan hikayesini işleyen “Sistem Hatası”. Tehlikeli bir şey yaparak gerçekleri anlatan Snowden’a dair detaylar bizi bekler.
Haftaya noktayı OPET ile koymak boynumun borcudur. Zira Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 14 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölge tarihinin korunmasına destek veren OPET, 2018 Troya Yılı kapsamında “Arkeo-Köy”e dönüştürdüğü Tevfikiye’nin ardından Troya Bölgesi’ndeki bir başka noktada Çıplak Köyü’nde çalışmalara başlıyormuş. OPET, Anadolu geleneğinin kültür mirasını temsil eden tüm katmanlara dair öğeler, dokular ve öyküler barındıran Çıplak Köyü’nü “Etno-köy”e dönüştürecek bu kapsamda. Üstüne fiziki düzenlemelerin yanı sıra halka yönelik kalkındırma çalışmaları da yapılacakmış. ‘Etno-köy’ konseptini hayatımıza kazandıran OPET sayesinde bu konuda gelişmeler takibimizde olsun.
Haftaya buluşalım,