‘Değerli Öğretmenim Programı’ git gide büyüyor
Merhaba,
Bu haftaya çok farklı bir kamu spotu, dijital gönüllülük platformu e-Gönüllü ile başlıyorum. STK’ları, gönüllüleri ve sosyal sorumluluk faaliyetleri yapan şirketleri dijitalde bir araya getirmeyi hedefleyen e-Gönüllü’nün bünyesinde TEGV, Kalben, SİYAMDER gibi birçok STK var. Sürekli gönüllüler ile işbirliği içerisinde olunan STK’lara ve şirketlere sosyal sorumluluk faaliyetlerinde dijital destek sağlayan bu yapı, ayrıca STK’ların, gönüllülerin ve tüm sosyal fayda ekosisteminin gelişmesi için çeşitli eğitimler, etkinlikler ve yayınlar düzenliyor. Bireylerin ve şirketlerin gündeminde olması için adresimiz https://egonullu.com/. Takipte olalım, destekler için hazır bulunalım.
Kentlerde bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılmasına yönelik çalışmalar yapan WRI Türkiye şimdi de Hollanda Bisikletliler Birliği Fietsersbond ile birlikte, Kayseri’den Gaziantep’e, İzmir’den Adana’ya sekiz ilde ‘Herkes İçin Bisiklet!’ projesini hayata geçiriyormuş. Kent içi ulaşımda sağlıklı, ekonomik ve çevreci bir alternatif olarak bisikletin benimsenmesini amaçlayan projenin merkezinde STK’lar var. Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Destek Programı III ile finanse edilen proje hele de pandemi ile birlikte daha da önem kazandı. Ayrıca Türkiye’de bisikletin ulaşımdaki payı sadece yüzde 2. Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 45 civarında. Kent içi ulaşımda sağlıklı ve ekonomik bir rota için pedala basma vakti. Keşke pandemi vesile olmasa diyeceğim ama bu konuda bir başarı hikayem de var: Pandemi ile Kadıköy’deki esnafa destek için kurulan ve bisikletli dağıtım ağını konu alan “2-0” belgeseli. Belgesel, iki pedal ve sıfır karbon salınımı ile teslimat yapan “Patronsuz Kurye” isimli bisikletçilerin hikayesini ele alıyor. Kendisi de Kadıköylü olan belgeselin yönetmeni Cihan Emre Zengin, çekimlerde hiçbir yakıtlı aracın kullanılmadığını vurguluyor. Alarm veren dünyaya karşı duyarsız kalmamak adına çok güzel bir çalışma.
Dünyanın verdiği alarmlara karşı atılan yerinde adımlara devam edelim. SOCAR Türkiye’nin iştiraki Bursagaz, çevresel sürdürülebilirlik kapsamında yürüttüğü atık ve enerji yönetimi çalışmalarına dair verilerini paylaşmış. Bursagaz’ın LEED Platinum Sertifikası’na sahip olan ve kendi enerjisini üreten Genel Müdürlük binası, enerji ihtiyacının 2020 yılında yüzde 38’ini, 2021 yılının ilk çeyreğinde ise yüzde 44’ünü kendisi karşılamış. Yaklaşık 55,5 ton metal atık ile 4 bin 500 kg alüminyum regülatör geri dönüşüme kazandırılmış. Bir güzel haber daha… OPET, daha yeşil bir Türkiye hedefiyle 2004’den bu yana “Yeşili kaybeden, yaşamı kaybeder” sloganıyla sürdürdüğü “Yeşil Yol Projesi” kapsamında “Opet Kart” işlemlerinde kağıt slip basımını durduruyor. Sektörde bir ilk olan bu uygulama kapsamında sağlanacak tasarrufla İzmir’in Menemen ilçesinden başlayarak tüm Türkiye’ye yayılacak ağaçlandırma çalışmalarına imza atılması planlanıyor. Proje kapsamında ilk etapta İzmir’de bin 170 adet fidan dikilmesi hedefleniyor. Bu kadar da değil… Vaillant Türkiye, Doğa Derneği işbirliğinde 2015’ten bu yana yürüttüğü Küçük Akbabaları Koruma Projesi ile nesli tehlike altında olan küçük akbaba türünü, tehlikelere karşı koruma ve farkındalık çalışmalarına devam ediyor. Projenin 2021 çalışmaları kapsamında yılın ilk üç ayında Mersin’de bölge belediyeleri ile küçük akbabaların tanınması ve korunmasına yönelik görüş alışverişinde bulunulmuş. Projede bu yıl odaklanılan alanlardan biri olan biyoçeşitlilik çalışmalarıyla ise ekosistemin sağlıklı işleyişinin göstergelerinden olan küçük akbabaların dünyamızın devamlılığındaki rolü konusunda bilinç aşılamak hedef. Net hedefler ile adım atan ve başarılı sonuçlarını paylaşan bu gibi şirketlerin sayısı artar umarım.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen, üniversitelilerin yaratıcı fikirlerini gerçekleştirmeye odaklanan “Hayal Edin Gerçekleştirelim” sosyal inovasyon proje fikirleri yarışmasının kazanan projeleri belli olmuş. Türkiye genelinde 64 farklı üniversiteden, yaklaşık 700 projenin yarıştığı Hayal Edin Gerçekleştirelim’de birincilik ödülünün sahibi Tozlaşsın Doğa Dönüşsün projesi ile Dilek Çelik olmuş. Proje çiftçiler ve arıcıları buluşturuyor, çiftçilerin arıcılardan arı tedariğine imkan sağlamayı hedefliyor. Hedef ise tarımda ilaç kullanımını azaltıp, arılar sayesinde doğal tozlaşma yönteminin kullanılması.
Tüm bu başarıların temeli kesintisiz eğitim. Bu bilinçle hareket eden Anadolu Vakfı’nın öğretmenlerin, değişen koşullar karşısında bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırmayı, öğrencileri nezdinde yetenek gelişimine destek olmayı amaçlayan “Değerli Öğretmenim Programı” çevrimiçi eğitimlerle artık aynı anda tüm Türkiye’ye ulaşacak. Katılmak isteyen tüm illere açık olacak yeni uygulama, Zoom üzerinden takip edilebiliyor. Program ile, 2013 yılından bu yana 170 binin üzerinde öğretmene ulaşılmış, dahası neden olmasın…
Eğitmenin kesintisiz eğitimi, yeni nesillerin farkındalığı demek… Bu felsefe ile CK Enerji Akdeniz Elektrik ve Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında 2019’da imzalanan protokol kapsamında 21 ilkokulda, 3’üncü sınıf öğrenci ve öğretmenlerine verilmeye başlanan enerji okuryazarlığı eğitimi, pandemi sürecinde çevrimiçi olarak devam ediyor. Enerjinin bilinçli kullanımıyla ilgili çocuklarda farkındalık yaratmayı hedefleyen eğitim-öğretim döneminde toplam 4 bin öğrenci “enerji okuryazarlığı” ile buluşmuş olacak. Sürdürülebilir bir gelecek için enerji kaynaklarının doğru kullanılması hedefiyle 2021-2022 eğitim-öğretim yılında da bu eğitimler sürecek. Eğitim ve eğitmen yetkinliğinden bahsetmişken, kitabım da bu başlıktan ve bir eğitmenden gelsin: Prof. Dr. Üstün Dökmen’in “Direksiyon” adlı kitabı, Epsilon logosu ile bizleri bekliyor.
Haftaya buradayım,