Değerli veri önem kazanıyor
Depolanması gereken veri miktarındaki artışın hızlanarak devam edeceğini düşündüğünü belirten ABH Genel Müdürü Tayyar Bacak, “Özellikle yeni yasal zorunluluklar ve düzenlemeler verilerin uzun süre saklanmasını gerektirmektedir. Medikal alanda hasta bilgilerinin 20 yıl saklanması zorunluluğu, aynı şekilde mesajlaşma verilerinin delil niteliği taşıması birer örnektir. Bu durum beraberinde daha fazla veri depolama alanı ihtiyacını doğuracaktır” dedi.
Verinin büyümesinin devam edeceğini belirten Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli, “Bütünleşme ve otomasyon arttığı müddetçe veri büyümesinin devam edeceğini biliyoruz. Şirketler artık verilerinin tamamını aynı kapsam içerisinde değerlendirmekten vazgeçmeli. Veri türüne, tipine, kritikliğine bağlı olarak değerlendirmeli ve uygulanacak çözümler de buna göre olmalıdır. Aksi takdirde şirketlerin performans başta olmak üzere, maliyet ve operasyonel zorluklarla başa çıkmaları gerekmekte” şeklinde görüş belirtti.
Veri atış hızının düzenli olarak büyüdüğüne dikkat çeken Datacore Profesyonel Hizmetler Müdürü Hüseyin Şaşmaz, “Bunda en büyük etkenin dünyada kullanılan bilgilerin sayısal ortamda saklanması ve verinin hızlı, güvenilir şekilde kullanılmak istenmesidir. Sayısal evrende veri artış hızı artmaya devam edecektir. Gigabyte ve Terabyte gibi veri büyüklüklerinin konuşulduğu günümüzde önümüzdeki 10 yıl içerisinde Zetabaytı daha sık kullanacağız. Kurumlarda ve evlerde saklanan verilerin geçmişe yönelik uzun süreler saklanmak istenmesi ve saklanan verilerinin ihtiyaca göre işlenme gereksinimi olduğu sürece veri artışı devam edecektir. Bağımsız kuruluşların yaptığı araştırmalara göre 2020 yılına kadar herhangi bir veri artışında yavaşlama öngörülmemektedir” dedi.
Niye bu kadar veri oluşuyor?
EMC Türkiye, Afrika ve Ortadoğu Danışmanı Fırat Öztürk, http://www.emc.com/leadership/programs/digital-universe.htm sayfasında EMC’nin hazırladığı bir nevi “Niye bu kadar veri oluşuyor’a” cevap veren “Digital Footprint Calculator” uygulamasını indirerek, bir kişinin ne kadar veri ürettiğinin kolayca hesaplanabileceğini kaydetti. Öztürk, sözlerini şöyle bitirdi:
“Buradan yola çıkarak, evet verinin büyük kısmını son kullanıcılar yani bizler oluşturmaktayız, bunda sayısal fotoğraflar, videolar, müzikler, havaalanlarındaki güvenlik kameralarındaki kayıtlarımız, banka işlemlerimizin logları gibi pek çok bileşen bulunmakta. Bunun yanında, artan rekabetçi ortam ile şirketler veri madenciliği müşteri ilişkileri yönetimi gibi uygulamalar sayesinde hedef kitlelerine daha güdülü satış yaparak rakiplerine avantaj sağlamak istemektedirler, bu ciddi boyutlu verilerin toplanması ve saklanmasını gerektirmektedir. Ayrıca pek çok düzenleme sebebiyle devletler şirketlerden verilerini belli süreler boyunca saklamalarını istemektedirler. Şirketlerin iş süreçleri ne kadar çok sayısal ortama kayarsa o kadar çok miktarda veri artısı devam edecektir.”
Veri artışının katlanarak çoğalacağını belirten Emobil Teknoloji Direktörü Tarkan Çiçek, “Kişisel kullanımda fotoğraf, video, müzik, film gibi yüksek kapasite ihtiyacı olan ürünlerin kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Ayrıca her geçen gün kalite artımına paralel olarak her bir dosyanın kapladığı alan da katlanıyor. Şirketler ise kullanabilecekleri maksimum bilgiyi barındırmaya gayret ediyorlar. Eskiden kullanıcının sorumluluğuna bırakılan birçok bilgi, kotalı kullanım nedeniyle kullanıcı diskine kaydedilen e-postalar, telefon konuşma kayıtları, kamera kayıtları vb. birçok bilgi artık şirket bilgisi olarak kayıt edilip yedeklenmeye başlanıyor. Bunun bir yerde son bulacağını da düşünmüyorum” dedi.
Günümüz veri depolama ihtiyaçlarıyla, 10 yıl önceki veri depolama ihtiyaçları arasında ölçek bir yana, boyutsal farklılıklar olduğuna değinen KoçSistem Satış Destek Grup Yöneticisi Güney Seyhan, “Bu sebeple burada kesin bir rakam vermekten daha ziyade bu işin değişkenliği konusunda bilgi vermek daha doğrudur. Bu karşılaştırma cetveli de 1/20 olarak pratik kullanım rakamlarından başlayıp 1/100 profesyonel kullanım oranlarına kadar değişiklikler sergileyebilmektedir. Bu sebeple verimli depolama, getirdiği kısıtlardan dolayı günümüz şirketlerinin bilgi teknolojileri bölümleri için oldukça önemli bir kavram haline gelmiştir. Şirketler, bilgilerinin akıllıca sıkıştırılması ve saklanmasına yardımcı olan yeni teknolojileri ve çözümleri tercih etmektedir. Böylece aynı disk kapasitesinde daha fazla veri saklayabilmektedirler. Bu da daha az disk yatırım maliyetiyle daha fazla verinin depolanması” anlamına gelmektedir. Tekilleştirme, sıkıştırma, disk sanallaştırması, otomatik katmanlama ve arşivleme gibi çözümler, müşterilerin uygulamalarına ve veri tiplerine göre tercih edilerek hem daha verimli bir kullanım sağlamakta hem de aynı zamanda sistem performansını artırmaktadır” dedi.