Değişime önce kendimizden başlayalım
Koronavirüs gölgesinde merhaba,
Maske-mesafe-hijyen diyerek bu haftaki kamu spotumu sınırlı tutuyorum, çünkü yaşananlar dolayısıyla sinirliyim. İyisi mi gündemimle teselli bulalım. PwC, bu yıl 24’üncüsü yapılan Küresel CEO Araştırması’nın sonuçlarını açıklamış. Türkiye’den de 70 CEO’nun katıldığı araştırmaya göre, küresel bazda CEO’lar 2021’de ekonomik büyümenin hızlanacağını öngörüyor. PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, “Araştırmanın Türkiye verilerinde CEO’larımızın %59’u önümüzdeki 3 yıl içinde kurumlarında büyüme gerçekleştireceklerini ifade ediyor” demiş. CEO’ların “çok endişeli” oldukları konulara bakıldığında ise “pandemi ve diğer sağlık krizleri” listenin en tepesinde. Bunu, siber ataklar, aşırı regülasyon ve politika belirsizliği takip ediyor. Türkiye’deki CEO’ların daha farklı önceliklerle belirledikleri 5 tehdit konusu ise pandemi ve diğer sağlık krizleri, döviz kurunda dalgalanma, politika belirsizliği ve iklim değişikliği. Küresel CEO’ların yatırım planlarında dijital dönüşüm, verimlilik artırıcı önlemler, siber güvenlik, liderlik ve yetenek geliştirme, sürdürülebilirlik ve ESG yer alıyor. Bu kurumsal beklenti bilgisini markalarla besleyelim. Türkiye İtibar Akademisi tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin akademik denetiminde bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi Araştırması’nın sonuçları belli olmuş. Pandemi markaları da etkiledi. Kısıtlamalar nedeniyle kan kaybı yaşayan sektörlerde faaliyet gösteren markaların kamuoyu nezdindeki itibarlarında da ciddi düşüşler var. Türkiye İtibar Akademisi Projeler Direktörü Can Baydarol, “Geçtiğimiz yıllarda kimi sektörlerde en itibarlı markalar arasında yer alan kurumlar, koronavirüs nedeniyle itibar kayıpları yaşarken kimi sektörlerde de daha önce alt sıralarda yer alan kurumların ise üst sıralara tırmandığı görüldü. Sonuçlar değerlendirildiğinde, Türkiye genelinde hemen hemen tüm markaların kamuoyu nezdindeki itibarlarının Covid-19 nedeniyle değiştiği anlaşılmakta. Çoğu sektörde markalar arasında makaslar daraldı” yorumunu yapmış.
Sıkıntılı tabloda psikolojik destek ve çalışan sağlığına yatırım kaçınılmaz olarak şirketlerin önceliği haline geldi. İK yönetim danışmanlığı firması Mercer ile sigorta brokerliği ve risk yönetimi şirketi Marsh’ın sağlık ve yan haklarda bütünsel çözümler üreten markası Mercer Marsh Benefits (MMB), ‘MMB Türkiye Sağlık ve Wellbeing Araştırma Raporu’nun sonuçlarını açıklamış. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 83’ü bütünsel sağlığın temelini oluşturan fiziksel ve zihinsel sağlık, finansal destek ve iş/yaşam dengesi kriterlerinde çalışanlarına kaynak, danışmanlık veya araç sağlıyor. Bütünsel sağlığın önemi daha da anlaşılan bir kavram olduğunu, pandemi öncesinde de şirketlerin bu konuda çeşitli uygulamaları hayat geçirmeye başladıklarını belirten Mercer Marsh Benefits İş Geliştirme Lideri Fuat Ünal’a göre, Türkiye’de sağlık sigortacılığında yeni bir vizyona ihtiyaç var.
Değişen koşullar karşısında öğretmenlerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini arttırmayı amaçlayan “Değerli Öğretmenim Programı”, Bursa’da 8 Mart’ta düzenlenen “Dijital Okuryazarlık” eğitimi ile yedinci yılında 55 ile ulaşmış. Pandemi sürecinde eğitimlerini çevrimiçi platformlara taşıyan Anadolu Vakfı, bu sayede eğitimleri kesintisiz sürdürmeyi de başarmış. 2013’ten bu yana 170 bine yakın öğretmene ulaşan program; Kendini Geliştir, İşini Geliştir ve Öğrencini Geliştir olarak üç ayrı modülden oluşuyor. Program rotası her daim takibimizde, çünkü malum, eğitim şart. Bir güzel haber daha… Coca-Cola Türkiye, TOBB ve Habitat Derneği işbirliğiyle kadınların ekonomik hayata katılımına destek için 2015’ten bu yana yürütülen Kız Kardeşim Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı işbirliği desteği ile daha fazla kadın girişimciye ulaşacak. Kız Kardeşim Projesi eğitimleri ile kadın girişimcilerin ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olan kadınların ekonomik kalkınmada daha etkin rol almaları hedefleniyor. Coca-Cola Türkiye ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokolle Kız Kardeşim portalı üzerinden kadın girişimci ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olan kadınlara yönelik; temel finans, dijital pazarlama ve tasarım ile tarımsal eğitim programları düzenlenecek. Programı başarı ile tamamlayan kadınlara sertifika verilecek. Gururu da hepimizin olacak.
Okuyalım, okutalım. Bilinçli teknoloji kullanımına dikkat çekerek ebeveyn-çocuk iletişimine katkı hedefleyen KoçSistem’in ödüllü Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi Aile Saati, Yapı Kredi Yayınları ile tüm Türkiye’ye ulaşıyor. Yapı Kredi Yayınları, KoçSistem Aile Saati projesi kapsamında, yayınladığı seçme kitapların arka kapaklarında Aile Saati logosu, web adresi ve “Ekranı Kapat Kitabı Aç” söylemine yer vererek projenin ülke genelindeki farkındalığının artmasına ve yaygınlaşmasına katkı sağlıyor. İkinci kitabım yönetim uzmanı Henry Mintzberg’in, eğlenceli bir dille yönetim dersleri verdiği “Yöneticilere Öyküler” kitabı. 42 öyküden oluşan kitap, havada kalan yöneticilik anlayışına, yaratılan unvan enflasyonuna, yapılan milimetrik hesaplar yüzünden kaçırılan fırsatlara dikkat çekiyor. Üçüncü kitabım uzun yıllar Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde görev yapan, 10 yılı aşkın süre Koç Holding’de Toplumsal Yatırımlar, Dış İlişkiler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Koordinatörü olarak projeler hayata geçirip yöneten Aylin Gezgüç’ün pandemi sonrası döneme ışık tutmayı hedefleyen “Dünyayı Ben mi Kurtaracağım” kitabı. Aylin Gezgüç, “Bozduğumuz bu güzelim dünyayı fabrika ayarlarına getirmek ve bu çağa yakışır medeniyeti yaşamak için tek adres var: Kendimiz” demiş. Dahası kitapta bizi bekler.
Haftaya da buradayım,