Değişimin temelinde özümseme ve dengelenme süreçleri var
Univis Satış Yöneticisi Fatih Yiğit
Son yıllarda gerek bilgi erişiminin tarihin gördüğü en üst seviyeye çıkmasının gerekse kamu yöneticilerinin dijital ve teknolojik dönüşüm ile ilgili teşvik ve destekleyici politikalarının reel sektörün ilgisini arttırdığı açıkça görülüyor. Univera’nın kardeş şirketi Univis’in Satış Yöneticisi Fatih Yiğit’in verdiği bilgilere göre, değişimin temelinde özümseme ve dengelenme süreçleri var. Her iki parametrenin doğru yönetildiği tüm dönüşüm projeleri, bir vadede bu süreci başarı ile atlatacaklar. Elbette bu dönüşümün dışında kalmayı tercih eden ya da bu dönüşümü yapacak yetkin insan kaynağını bulundurmayan şirketler de var ama ne yazık ki yakın zamanda bu tutumlarını değiştirmezlerse, verimlilik ölçümü, pazar analizi, yeni ve inovatif ürün geliştirme ve müşteri memnuniyeti gibi önemli konularda geride kalacaklar.
Çok hızlı ve büyümekte olan bir sektör olması nedeniyle perakende sektörünün, bu hız ve büyüklüğün gereksinimi ile sürekli değişen, gelişen pazar dinamikleri, operasyonel süreç hataları, kalite yönetimi, sabit ve genel giderleri düşürecek yatırımlara odaklandığının altını çizen Fatih Yiğit, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Özellikle son noktada ölçümlemek, müşteride yaratılan deneyimleri, ürün bulunurluğu gelir kaynakları ve marka değeri açısından çok büyük bir öneme sahip ve buradan akılcı çıkarımlar yapmak için teknolojiyi kullanan şirketler bu uzun yolda rakiplerinden farklılaşarak mesafe kat ediyorlar. Sektörü etkileyecek teknolojilerin başında yapay zeka, arttırılmış gerçeklik ve müşteri ile etkileşim içinde olan ürünleri örnek gösterebiliriz. Global pazarda robotların iş yükünü üstlendiği depolar, drone’ler ile sayım yapılan tehlikeli ya da yüksek çalışma alanları, mağazada kendini sattıran ürünler ya da yanına yaklaştığınızda size alternatifler veya alışkanlıklarınıza göre seçimler sunan sistemleri görüyoruz. Öyle ki bazı perakende devleri ya da web üzerinden satış yapan şirketler evinizde sık kullanılan ürünlerin butonlarını bulundurmanızı ve oradan sipariş oluşturmanızı sağlamış durumdalar. Nesnelerin interneti başlığına ayrıca değinmek gerekirse global dünyanın elinden düşürmediği akıllı telefonlar en yaygın satış kanalları ya da satışa yardımcı materyaller olarak hayatımızda kalmaya devam edecek. 2020 yılında, 40 milyar akıllı ve bağlı cihazın piyasada olacağını düşündüğümüzde çok yakın bir mesafede parabolik etkilerin olacağı aşikar.”