Değişimlere uyum sağlayarak gücünü pekiştiriyor
POS AŞ GeniusOpen ile çok katmanlı ve çok kanallı perakendeciliği desteklerken, MEA bölgesinde gücünü pekiştirecek. POS AŞ mobil ve bulut uygulamalarına odaklanırken, yeni dokunmatik POS terminali, yazıcı ve self-servis çözümlerini de 2022’de kullanıcılarıyla buluşturacak.
POS AŞ, 1993 yılından bugüne perakende sektörüne teknoloji hizmeti sunuyor ve 2012’den beri de Toshiba Global Commerce Solutions çatısı altında faaliyet gösteriyor. Böyle güçlü bir çatının altında bulunmak, POS AŞ’de ürün ve hizmet çeşitliliğini beraberinde getiriyor. Toshiba POS donanım ve yazılım ürünleri, POS AŞ tarafından geliştirilen Genius satış uygulamaları, çok kanallı perakendecilik çözümleri, kurulum, teknik destek, proje yönetimi, danışmanlık ve bakım hizmetlerini de kapsayan uçtan uca çözümler POS AŞ tarafından sunulan hizmetler arasında yer alıyor. Tüm bu kapsamlı yapı ile ulaşılan seviyeyi POS AŞ Genel Müdür Yardımcısı Gülümhan Akalın, şu sözlerle özetledi: “Bugün Türkiye çapında çözüm ortaklarımızla birlikte 18 binden fazla satış noktasında 5 bini aşkın müşterimiz üzerinden, 70 bine yakın Toshiba POS ürününe destek veriyoruz. Ürün ve çözümlerimize dokunan bütün ödeme, CRM ve diğer çözüm üreten firmalar ile entegrasyon ve işbirlikleri yapıyoruz.”
Alışveriş alışkanlıkları tepeden tırnağa değişiyor
Bu yaygınlık, Gülümhan Akalın’ın belirttiği gibi POS AŞ’nin perakende sektörüne yön veren konumunu daha da ileriye taşıyor ve pandemi ile baştan sona değişen sektörde beklentileri karşılamasını sağlıyor. Pandemi hayatın her alanında olduğu gibi alışveriş alışkanlıklarında ve perakende sektörünün işleyişinde önemli etkiler yarattı. Artık birçok kişi alışverişini minimum temasla gerçekleştirmek istiyor. Satış noktasında yapılan temassız ödemelerin yanında selfservis olarak kiosk ve kasiyersiz kasalardan yapılan alışveriş ve ödemeler tüm dünyada gücünü pekiştiriyor.
Gülümhan Akalın’ın da dikkat çektiği gibi, satın alma alışkanlıklarında da önemli değişimler gerçekleşti. E-ticarete katılanların sayısı pandemi süreci paralelinde kat be kat artarken, perakende alışverişi, yemek siparişleri ve online gıda alışverişleri adeta herkes için günümüzün normali haline geldi. Tüketiciler hem sanal hem de fiziksel mağazada alışveriş yaparken aynı kazanımları kolaylıkla ve hızlı bir şekilde elde etmek istiyor. Ayrıca bütün kanallarda tanınmak, ortak alışveriş, kampanya ve iade yapabilmek çok önemli.
Bu gelişmeler ışığında 2021 yılını değerlendiren Gülümhan Akalın, genel olarak hedeflerine ulaştıkları bir yılda yeni tek istasyonlu ödeme kaydedici cihazlarını (ÖKC) duyurduklarını ve bunun daha fazla noktada yer almasını sağladıklarını ifade etti. POS AŞ’nin ÖKC çözümlerinin yanı sıra e-belge kullanmak isteyen perakendeciler için (e-arşiv, e-fatura, e-irsaliye gibi) çözümlerini de hazırladıklarının altını çizen Gülümhan Akalın, sözlerine şöyle devam etti:
MEA bölgesinde büyümeye devam edilecek
“Yatırım yapmaya devam ettiğimiz GeniusOpen yazılımımızı sadece bir kasa uygulaması olmanın ötesine taşıdık. Artık GeniusOpen çok katmanlı ve çok kanallı perakendeciliği de destekliyor. Her geçen gün bu yeni fonksiyonları farklı perakendecilerin tercih etmesi sayesinde referanslarımızı artırıyoruz. 2021’de birçok ödeme ve CRM şirketi ile entegrasyonlarımızı hayata geçirdik, perakendeciler ile mobil cüzdan projelerine başladık.
Kesintisiz alışveriş deneyimi için çok kanallı perakende çözümlerine ve mobil çözümlere yatırımlar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiğimiz projeyle birlikte MEA bölgesine açıldık ve bu bölgeden yeni müşteriler kazandık.”
POS AŞ, donanım ve yazılım çözümleriyle ilgili sadece 2022’nin değil, 2025 kadar yol haritasını da ortaya koyuyor. Bu planları hazırlarken dünyadaki ve Türkiye’deki perakende trendleri ve müşterilerinin hedeflerini hep göz önünde bulundurduklarının altını çizen Gülümhan Akalın, bu kapsamda tüketicilerin ‘frictionless shopping’ olarak adlandırılan kesintisiz alışveriş talebini karşılayan yeni donanım, yazılım ve self servis çözümlerini de duyuracakları bilgisini verdi.
Katma değerli yenilikler!
POS AŞ, 2022 yılında yeni yazılımlar ve çözümler geliştirmek için yetkin ekibini güçlendirmeye ve büyütmeye devam edecek. Daha fazla kişinin POS AŞ e-belge çözümlerinden haberdar olması sağlanacak, ardından da çözümün yaygınlaşmasına ağırlık verilecek. “Bu kapsamda 2022’de e-arşiv çözümümüzün duyurusunu yapmayı planlıyoruz” haberini veren Gülümhan Akalın, 2022 yılı önceliklerini şöyle anlattı:
”2022’de Android ve iOS işletim sistemlerini destekleyen yeni satış yazılımımızla ve bulut üstünde çalışan servis katmanıyla farklı ölçekteki perakendeciler için de çözüm sağlamak istiyoruz. Katma değerli çözümler geliştirmeye devam ederken, WiFi bağlantısına sahip olan ve Android işletim sistemini destekleyen yeni yazıcılarımızı da duyuracağız. Çok beğenilen TCx 800 POS ailemizi ise yüksek performanslı TCx 810 ve TCx 810E modellerimiz ile daha da güncel hale getireceğiz.”