Dell Technologies’in kadınları destekleyen politikaları kağıt üzerinde kalmıyor
Çağı yakalamak yalnızca teknolojinin sunduğu imkanlardan en verimli şekilde yararlanmayı değil, cinsiyet eşitliği gibi bizi çağdaşlaştıracak hedefler için somut adımlar atabilmeyi gerektiriyor. Dell Technologies, kadın istihdamının artırılması konusunda “Biz ne yapabiliriz?” diyerek önemli çalışmalara imza atmakta. Bu çalışmaların hayata geçirilmesinde de; Dell Technologies’in kadınlarının büyük emeği var.
Teknolojiye dayalı ve değişimin hız kazandığı bilgi toplumu içinde yaşıyoruz. Küresel anlamda mücadelenin de hız kazandığı bu dönemde çalışma hayatındaki önceliklerimiz değişiyor. Çağı yakalamak yalnızca teknolojinin sunduğu imkanlardan en verimli şekilde yararlanmayı değil, cinsiyet eşitliği gibi bizi çağdaşlaştıracak hedefler için somut adımlar atabilmeyi gerektiriyor. Nitekim teknoloji sektörü dünyada ve Türkiye’de erkek egemenliğinin hissedildiği bir alan. Yapılan araştırmalar sektördeki kadın çalışanların yüzde 10 gibi oldukça düşük bir orana sahip olduğunu gösteriyor. Sadece gelişen teknolojiye ayak uyduramamak değil, eğitim düzeyi ve kadının toplumdaki cinsiyet algısı da bu oranı etkiliyor. Teknolojide kadın elinin önemine inanan Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir, 20 yılı aşkın süredir teknoloji alanında çalışan bir kadın olarak şirketinin kadın temsili konusundaki hedeflerinin bayrağını taşımakta. Bu doğrultuda emin adımlarla ilerleyen Hasdemir, Türkiye’de teknoloji sektöründeki kadın istihdamını artırmak ve genç kızlara örnek olmak için büyük bir özveriyle çalışıyor.
Sosyal rollerin toplumda yarattığı baskı sosyo-kültürel gelişimi etkilemekte
Dell Technologies, kadın istihdamının artırılması konusunda attığı önemli adımlardan birinin ışığında Akademetre’yle 2021 yılında bir kadın kariyer araştırması gerçekleştirdi. Bu araştırmaya Türkiye çapında, teknoloji ve mühendislik alanında eğitim alan lisans düzeyindeki 400 kadar kız öğrenci katıldı. Araştırma; kız öğrencilerin bu bölümü tercih etme sebebinin yüzde 68,2 gibi büyük bir oranda ‘yakın çevre’ olduğunu ortaya çıkardı. Kız öğrencilere “Kimden etkilendin?” sorusu yöneltildiğindeyse “Kendim karar verdim” cevabını “babam” ve “öğretmenim” cevapları takip etti. Bu noktada birer kadın olarak annelerin rol model alınmadığı görülürken, sosyal rollerin toplumda yarattığı baskının sosyo-kültürel gelişimi etkilediği ortaya çıkıyor.
Dell Technologies dokunduğu kız çocuklarına değişimin kendilerinde başladığını gösterdi
Dell Technologies, kız çocuklarıyla gerçekleştirdiği bu çalışmanın ardından Habitat Derneği’yle ‘Future for Girls’ (Kızlar için Gelecek) programını başlattı. 953 kız öğrenci, gönüllü mentorlarla birlikte farklı eğitim modelleri, teknoloji ve STEM alanlarıyla tanıştı. Eğitimcilerden teknoloji sektöründe görev alan üst düzey yöneticilere kadar pek çok profesyonel de bu programa mentor olarak destek verdi. Dell Technologies, bu projeyle dokunduğu kız çocuklarına değişimin kendilerinde başladığını ve eğitimin hayatımızın her noktasında daimi olduğunu gösterdi. Sürdürülebilirlik konusu da Dell Technologies’in yaptığı her şeyin merkezinde yer alıyor. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler’in ‘Progress Made Real 2030’ planında çalışanların yüzde 50’sinin, yöneticilerinse yüzde 40’ının kadın olması hedefleniyor. Dell Technologies Türkiye, kadın çalışan ve yönetici konusunda küresel hedefleri çoktan tutturmuş durumda ve bu ivmeyi sürdürülebilir kılmak için emin adımlarla ilerliyor.
‘Dell Career ReStart’ programı, 2018 yılından bu yana aktif olarak sürüyor
Türkiye’deki kariyer fırsatları mercek altına alındığında, ülkedeki pek çok kadının kişisel nedenlerle iş gücünden ayrılması ve iş gücüne geri dönememesi, gelişimin önündeki büyük engellerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Dell Technologies, bu engeli yıkmak için de ciddi bir çaba sarf ediyor. Çalışanların bir yıl veya daha uzun süre iş gücünden ayrıldıktan sonra Dell Technologies’te yeniden çalışmaya başlamalarını sağlayan ‘Dell Career ReStart’ programı, 2018 yılından bu yana aktif olarak sürüyor. Program herkese açık olsa da, ‘ReStart’ programında işe alımların büyük bölümünü kadınlar oluşturuyor. Dell Technologies, cinsiyet eşitliği hedeflerini sürdürülebilir kılmak için yetişen neslin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine inanmakta.
Rol model olarak kızlarımızın karşısına çıkarsak kendilerine güven duyup hedefler koyabilirler
Peki, Dell Technologies’in kadınları ne diyor? Kadınların teknolojideki etkisini nasıl yorumluyor? Türkiye Pazarlama Müdürü Belit Funda, “Ne yazık ki günümüzde hâlâ kadın işini erkek işinden ayıran algı, teknoloji de dahil olmak üzere pek çok sektörde devam ediyor” değerlendirmesini yaparak görüşlerini şöyle aktardı: “Kadın CIO’ların sayısı hâlâ çok az. Üniversitelerin mühendislik bölümlerinden mezun olan kızlarımız aile fertlerinin ve çevrenin de etkisiyle kendi alanları dışındaki alanlara yöneliyorlar. Halbuki kadınların özellikle BT projelerinde çoklu görev yapabilme, makro bakabilme gibi becerileri; verimliliği ve sürekliliği artırmada büyük pay sahibi. Ancak Dell Technologies olarak hem yaptığımız araştırmalarda hem de çalıştığımız STEM projelerinde gördük ki; kızlarımız da hâlâ bu konuda kendilerine güven duymuyor ve çevrelerinden çok etkileniyorlar. Bu algıyı kırmak için hem kişisel olarak hem de kurumumun verdiği imkanlarla farkındalık yaratmaya çalışıyorum. Bizler teknoloji alanında ne kadar çok kendimizi gösterir ve rol model olarak kızlarımızın karşısına çıkarsak onlar da eğitim hayatlarının başından itibaren bizden aldıkları güçle kendilerine güven duyup hedefler koyabilirler. ‘Future4Girls’ projemizde; mentorluk yaptığım bir kızımızın ‘Ben hiç yapabileceğimi sanmıyordum. Korkarak geldim ama şimdi anlayıp yapabildiğim için büyük keyif alıyorum. Yazın da kendimi kodlama alanında geliştirmeye devam edip ileride bu alanda çalışmak istiyorum’ demesi bana STEM projelerimiz gibi çalışmalara daha da yoğunlaşmamız gerektiğini hatırlatıyor hep.” “Özellikle BM’nin 2030 sürdürülebilirlik kalkınma hedeflerinden biri olan ve bizim de kurum olarak sahiplendiğimiz eşitlikçi yaklaşım hem küreselde hem yerelde attığımız her adımda mevcut” ifadesini kullanan Funda, “Dell Technologies olarak çalışanlarımızın yüzde 50’sinin, yöneticilerimizinse yüzde 40’ının kadın olması gibi teknoloji sektöründe kadın varlığını güçlendirecek somut hedeflerimiz var. Kapsayıcılık hedeflerimiz çerçevesinde asla ayrımcılığa yer vermiyoruz; cam tavanların olmadığı, çalışanların kendilerini özgürce ifade edebildiği bir yer Dell Technologies. Genel müdürümüzün de bir kadın olması bence bunun en önemli göstergesi. Dell Technologies’te çalışan bir kadın olarak bu özgür yapılanmanın bir parçası olduğum için çok mutluyum” dedi.
Dell Technologies’in kadınları destekleyen ve cesaretlendiren çok net politikaları var
Ankara Kıdemli Çözüm Mimarı Ebru Özgen, kadınların, özellikle küçük yaşlardan itibaren teknoloji alanına daha çok özendirilmesi gerektiğine inandığını söyleyerek şunları kaydetti: “Sektörün bu sayede daha ileriye ve iyiye gideceğini düşünüyorum. Dell Technologies’in kadınları destekleyen ve cesaretlendiren çok net politikaları var. En önemlisi de bunlar sadece kağıt üzerinde kalmıyor, günlük işleyişte de somut bir şekilde fark ediliyor.”
Kadınların eğitimde fırsat eşitliği gözetilerek desteklenmeleri gerek
“Çalışma hayatına yurt dışında başlamış ve Türkiye’de bilişim sektöründe devam eden bir kadın mühendis olarak dünyanın her yerinde mücadele edilerek aşılabilecek zorluklar ve fırsatlar olduğunu tecrübe ettim” değerlendirmesini yapan Kıdemli Proje Yöneticisi İlkem Ahu Şahin, “Teknoloji, şu an hayal edebildiğimizden çok daha geniş ve hızlı gelişmelere fırsat tanıyan bir alan. Kadınların teknoloji alanında yapabileceklerinin farkına varmaları için ilgi alanları doğrultusunda, özellikle genç yaşlardan başlayarak eğitimde fırsat eşitliği gözetilerek desteklenmeleri gerekiyor. Unutmayalım ki Ada Lovelace da bir kadındı. Kadınların teknoloji sektöründe de başarılı olmamaları için hiçbir sebep yok. Dell Technologies, mevcut politikaları ve bunlar üzerine geliştirilen aksiyon planlarıyla kadınlara fırsat eşitliği tanınmasını ne kadar ciddiye aldığını somut olarak gösteriyor” dedi.
Gelecek yıllarda bireylerin ve yeteneklerinin cinsiyet bağımsız değerlendirilmesini umut ediyorum
İç Satışlar Takım Lideri Seda Özdemir, “Erkeklerin ağırlıkta olduğu teknoloji sektöründe çalışmanın kadınlar için dezavantajlı olduğu noktalar özellikle geçtiğimiz yıllarda elbette vardı. Fakat gelişen dünya düzeniyle ve kadın erkek çalışan yüzdesini eşitlemeye çalışan şirketlerin düzenlemeleriyle, kadınları yeni fırsatların beklediğini düşünüyorum” ifadesini kullanarak şu noktaları vurguladı: “Gelecek yıllarda bireylerin ve yeteneklerinin cinsiyet bağımsız değerlendirilmesini umut ediyorum. Dell Technologies’te çalıştığım için çok mutluyum, bir kez bile kadınlara yönelik bir ayrımcılık olduğunu hissetmedim. Yönetim ekibimizin tüm çalışanlarını eşit şekilde desteklediğini bilmek, işime olan motivasyonumu artırıyor. Ülke liderimizin kadın olması da bence şirketimizin bu konudaki duruşunun önemli bir göstergesi.”