Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye programının kazananları belli oldu
Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye programının bu yılki kazananları belli oldu. Deloitte’un 1995 yılından bu yana dünya çapında yürüttüğü Deloitte Teknoloji Fast 50 programı Türkiye’de hızla büyüyen teknoloji şirketlerini belirliyor. Liste hazırlanırken şirketlerin son üç yıldaki net satış gelirlerindeki büyüme oranları değerlendiriliyor.
Meta iş birliği ile bu yıl 17’ncisi düzenlenen Deloitte Teknoloji Fast 50 Programının bu yılki birincisi, son bir yılda yüzde 8 bin 545 büyüme gösteren ShipEntegra oldu. ShipEntegra’yı yüzde 3 bin 49 büyüme gösteren Mentor4B ve yüzde bin 511 büyüme oranına ulaşan Madduck takip etti.
Programda bu yıl da gelirleri 40 milyon avro ve üzerinde olan teknoloji şirketlerine ‘Big Stars Ödülü’ verildi. Ödüle hak kazanan firmalar sırasıyla ASELSAN, General Mobile, İnnova Bilişim Çözümleri, Paycell ve Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri oldu. Kadının teknoloji sektöründeki istihdamını destekleyen firmalara verilen ‘Meta Teknolojide Kadın’ ödülünü yazılım firması Hitit alırken, topluma ve çevreye yarattığı etki ile en fazla öne çıkan teknoloji firmaları için verilen ‘Deloitte Etki Ödülü’nün sahibi ise Asay İletişim oldu.
Yazılım firmaları ön planda
Deloitte Türkiye Ortağı ve TMT Endüstrisi Lideri Metin Aslantaş, ödül töreninde yaptığı konuşmada, pandemi sonrasında yaşanan global ekonomik kriz ve bölgesel gelişmelere rağmen Türk teknoloji sektöründeki şirketlerin bir kez daha üstün bir büyüme performansı gösterdiklerini belirtti. Bu yıl listeye giren her Türk şirketinin yüzde 100’ün üzerinde büyüdüğünü ve özellikle yazılım firmalarının öne çıktığını belirten Aslantaş “Listemizin yüzde 60’ını yazılım firmaları oluşturuyor. Aralarında rekor büyümeler elde edenler var. Bu da Türk teknoloji firmalarının sadece Türkiye’de değil küresel olarak da birçok soruna çözüm getirdiklerini ve bu sayede ürettiklerinin küresel piyasalarda talep gördüğünü gösteriyor. Gördüğümüz gibi iyi fikirler, belirsizliğin arttığı dönemlerde bile başarılı oluyor. Bizi en çok memnun eden ise ilk 50’ye giren firmaların 9’unun bu listede daha önce yer almaması. Bu da Türkiye’deki teknoloji firmalarının her yıl farklılık yaratarak ihtiyaç duyulan alanlara yönelik çözümler sunabildiklerini gösteriyor” dedi.
Meta Türkiye Ülke Direktörü İlke Toptaş da, “Son 3 yılda pandemi, doğal afetler ve küresel ekonomik krizle gelen problemler yepyeni çözümler doğurdu. Daha büyük çözümler üreten firmaların hem ölçeklenme hem de büyüme gibi fırsatlardan daha çok faydalandığını görüyoruz. Bu yeni girişimlerin en önemli ihtiyacının görünmek, keşfedilmek olduğunu düşündüğümüzde yapay zekanın ve keşfetme stratejilerinin çok önemli olacağı bir döneme giriyoruz, dolayısıyla bu yıl seçilen temanın (Yapay Zeka Güdümlü Pazarlama) da çok anlamlı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nda listeye giren firmalar; yerel, bölgesel ve uluslararası bilinirliklerini artırırken ilgilendikleri sektörlerdeki firmalarla iletişim ağlarını kuvvetlendiriyor, şirket imajlarını güçlendiriyor ve gelecek dönemler için yatırımcıların dikkatini çekiyor. Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2022’de listeye giren ilk 10 şirket şöyle:
Sıra Kurum Adı Büyüme oranı Faaliyet Alanı
1 ShipEntegra %8545 Yazılım
2 Mentor4B %3049 Yazılım
3 madduck %1511 Yazılım
4 Litum %1285 Donanım
5 Deka Technology %987 Yazılım
6 BİTES %980 Yazılım
7 Patika Global Teknoloji %884 Yazılım
8 Sanction Scanner %698 Fintech
9 obilet.com %655 Yazılım
10 PROFEN %609 İletişim
Big Stars ödülünün kazananları:
Sıra Kurum Adı Faaliyet Alanı
1 ASELSAN İletişim
2 General Mobile İletişim
3 İnnova Bilişim Çözümleri Yazılım
4 Paycell Fintech
5 Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Çevre teknolojisi
Meta Teknolojide Kadın ödülünün kazananı:
Sıra Kurum Adı Faaliyet Alanı
1 Hitit Yazılım
Deloitte Etki Ödülü’nün kazananı:
Sıra Kurum Adı Faaliyet Alanı
1 techasaY İletişim