Delta varyantının yayılımını önlemek varyant tespit kitlerinin kullanımıyla mümkün!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ilk olarak Hindistan’da görülen Delta varyantının küresel olarak virüsün baskın türü olmaya başladığını açıkladı. Yüzde 65 daha bulaşıcı olduğu tespit edilen Delta varyantı tüm dünyada paniğe sebep oldu. genetik mutasyonları ve enfeksiyon hastalıklarını saptayan tanı kitleri ve cihazları geliştirip üreten Anatolia Geneworks AR-GE Uzmanı Dr. İrem Ayşe Kanneci Altınışık konu hakkında açıklamalarda bulundu.
Koronavirüs salgını yoğun aşılama kampanyalarıyla kontrol altına alınmaya başlanmışken birçok ülkeden delta varyantına bağlı vaka artış haberleri geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaptığı açıklamada, Delta varyantının giderek virüsün baskın türü olmaya başladığını ve bunun nedeninin yüzde 65 daha bulaşıcı olmasından kaynaklandığını vurguladı. Baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi belirtilerle soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkan delta varyantı özellikle gençlerde daha sık görülüyor. Konu ilgili açıklamalarda bulunan Anatolia Geneworks AR-GE Uzmanı Dr. İrem Ayşe Kanneci Altınışık, ‘‘Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan İngiltere, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan varyantları koronavirüsün aşıya karşı direnci gibi sonuçlar doğurdu. Farklı özellikleriyle bu varyant tiplerinin belirlenmesi DNA dizileme tekniği ile yapılabildiği gibi özel olarak tasarlanmış daha hızlı sonuç veren tanı kitleriyle de yapılabiliyor. Bu durum salgının seyrini kontrol altına almak için büyük önem oluşturuyor. DSÖ’nün yaptığı açıklamada ve ülkelerden gelen önemli haberlerle beraber bugün Delta varyantının salgının seyrinde virüsün baskın türü olarak rol oynamaya başladığını görüyoruz. Bu noktada virüsün hangi varyant türüne ait olduğunun da belirlenmesi büyük önem arz ediyor. Varyant tespit kitleriyle erken tanısı yapılacak her pozitif vakanın daha uzun süreli karantinaya alınmasıyla salgının daha da yayılmasını önlemek mümkün” dedi.
“Virüse karşı avantaj sağlayabiliriz”
Dr. Altınışık, ‘‘Delta varyantının etkisi artarak devam ederken aşılama programlarının da aynı hızla devam etmesi gerekiyor. Hızlı bir aşılama programı, adil aşı dağıtımı ve gerekli önlemlerle virüse karşı avantaj sağlayabiliriz’’ şeklinde konuştu.
4 farklı varyant tespit kiti geliştirdi
Anatolia Geneworks, farklı ülkelerdeki farklı talep ve ihtiyaçlara cevap verebilen 5 farklı SARS- CoV-2 tanı kitinin yanı sıra, varyantları özel olarak saptayıp ayırt edebilen 4 farklı varyant tespit kitini de geliştirdi. Şirket, ihtiyaçlara yönelik ve salgının gidişatını etkileyecek teknolojik ürünleri geliştirerek tüm dünyaya sunmaya devam ediyor.
Anatolia Geneworks Hakkında
2010 yılında 5 kişilik bir ekiple kurulan Anatolia Geneworks, birçok farklı hastalığın erken tanı ve teşhisinde kullanılan tanı kitlerini ve cihazlarını ve gıda testlerini üreten bir biyoteknoloji şirketidir. Yüksek AR-GE ve üretim altyapısı, 100 kişiyi aşan uzman kadrosuyla 350’den fazla tanı kiti ve cihazlarını üreten şirket, aralarında İtalya, İngiltere ve Fransa’nın da yer aldığı 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.