Demokrasi karanlıkta ölür
Trump’ın, ciddi medyayla sürekli gerginlik yaratmasına karşı Washington Post (WaPo) ve New York Times (NYT) bu durumu kibar ve anlamlı bir şekilde protesto ettiler. WaPo, gazete logosunun altına, “Demokrasi karanlıkta ölür” diye yazdı. NYT ise, “Gerçek, zordur” diye yazdı. NYT’nin sloganının Türkçe’de fazla bir anlamı yoksa da, gazete demek istiyor ki: Gerçekleri bulmak, yayınlamak, zordur. Kolay olan, yalan söylemek, aldatmak, sallamaktır.
WaPo’nun harika sloganını meğerse “sahibi” Jeff Bezos, taa geçen yıl Nisan’da bir mülakat sırasında, öylesine, üzerine vurgu falan yapmadan, doğal bir şekilde söyleyivermiş. 7 Nisan 2016’da, daha Trump henüz resmen aday değilken, ama başkanlığa talipken Bezos şöyle konuşmuş: “Ben, demokrasinin karanlıkta öldüğüne hep inandım. Bazı kurumların, aydınlığın sürmesini sağlamak adına önemli rolleri var. Bence WaPo, bu iş için önemli bir konumda, başkentin ortasında yer alıyor.”
Gazetenin editoryal kadrosu, Trump’ın başta WaPo olmak üzere ciddi ve saygın medyaya sürekli saldırmasına karşı, Bezos’un bu sözünü hatırlayıp, gazetenin adeta sloganı haline getirmeye karar vermiş.
NYT ise benzer amaçla ama farklı bir dille “Gerçek, aramakla zor bulunur” sloganını gazetenin adının altına yerleştirdi. Bir de 30 saniyelik siyah-beyaz reklam filmi hazırladı. Film, Oscar Töreni sırasında reklam aralarında yayınlandı. Filmde “Gerçek…” sözcüğüyle başlayan cümleler birbirini izliyor: “Gerçek, şimdi her zamankinden daha önemli. Gerçek şu ki ulusumuz şimdiye kadar olmadık şekilde bölünmüş durumda. Gerçek şu ki, alternatif gerçek denilen şey düzpedüz yalandır. Gerçek şu ki, kadın hakları demek, insan hakları demektir. Gerçek şu ki, sınırlarımızı korumak zorundayız. Gerçek şu ki göçmenlik politikası, müslümanları yasaklamak için bir bahanedir. Gerçek şu ki, Rusya ile olan durumumuzu soruşturmalıyız. Gerçek şu ki, devlet sırlarını açıklamak gerçek bir skandaldır.”
Bazısı Trump’ın iddiaları, bazısı ciddi saygın medyanın iddiaları, ama hepsi “tarafların gerçeği.” Ciddi medya, böylesine içinden çıkılmaz bir sosyolojik bataklığa düşmüş durumda. NYT, protestosunu sadece online değil, baskı gazeteyle poster olarak da yayınladı.
Trump’ın BBC, CNN, Guardian, NYT gibi ciddi medya kurumlarını Beyaz Saray’dan “kovması” üzerine Associated Press haber ajansı ve TIME dergisi Başkanlık Brifinglerini boykot ettiler. TIME, Trump’ın adaylarıyla ilgili skandallarla, “Neye bakıyorsunuz? Görülecek bir şey yok” sözcükleriyle alay ederken, Trump’ı kaos ortasında gösterdi.