Deniz kaplumbağaları manyetik navigasyona göre davranış sergiliyor
Chapel Hill’de bulunan North Carolina Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten bilim insanları, deniz kaplumbağalarının manyetik navigasyon ve yuvalama davranışları arasında bir ilişki olduğunu ispatladı.Chapel Hill biyologları Kenneth J. Lohmann ve J. Roger Brothers’ın yaptığı yeni bir araştırmaya göre, benzer manyetik alana sahip plajlara yuva yapan deniz kaplumbağaları genetik olarak birbirine oldukça benziyordu. Bu gün Current Biology dergisinde yayınlanan bu bilgi, aslına bakılırsa bilim dünyası için çok önemliydi.
Manyetik alanlar, yuvalama kumsallarının coğrafi özelliklerine veya çevre yönüne bakılmaksızın, yuvalayan deniz kaplumbağaları arasındaki genetik benzerliğin en güçlü göstergesi olarak belirtiliyordu ve aslında bu bulgular Lohmann ve Brothers’ın daha önceki araştırmalarını destekler nitelikteydi. Bu durum ise yuvalayan deniz kaplumbağalarının yuvaladıkları sahile geri dönmek için manyetik alanları kullandığını işaret ediyordu. Anlayacağınız o ki, deniz kaplumbağaları yuvaladıkları alan yüz binlerce kilometre uzakta olsa bile, bu sahile geri dönebilirlerdi.
Ancak bu durum şu şekilde bir detay üzerine kuruluydu: Deniz kaplumbağalarının manyetik alan üzerine kurulu yolculuğu, elektrik hatları ve büyük sahil binalarının değişmesi halinde değişebilirdi. Yumurtadan çıktıkları sahile dönmek isteyen bu deniz canlıları, manyetik alanın değişmesi ile birlikte yollarını kaybedebilirlerdi.