Denizde hayat ve hedefler buluşuyor
Yeni haftadan merhaba,
Bu haftaki mektubuma önemli bir bilgi ile başlamak boynumun borcudur. Zira bu devrin en büyük problemlerinden olan gıda atığı konusuna sürdürülebilir ve tekrarlanabilir bir iş modeli ile çözümü getiren, Birleşmiş Milletler küresel hedeflerinden “Açlığa Son” ve “İklim Eylemi” esaslarını benimseyen FazlaGıda, web tabanlı platform üzerinde gıda atığı üreten her ölçekte kurum ile gıdayı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışan organizasyonları buluşturuyor. Böylece Fazla Gıda; kurumsal ve profesyonel paket iş ortakları için sosyal etkiyi anahtar teslim proje haline getiriyor. Platformda biriken veriyi de atığı kaynağında önleyecek akıllı çözümler üretmek için analiz eden FazlaGıda, kurumsal iş ortaklarına gerçek veriye dayalı kurumsal maliyetler üzerinde ölçülebilir pozitif etkiye sahip danışmanlık hizmetleri sunuyor.
FazlaGıda, önce Türkiye’de, ardından dünyada gıda atığı ile mücadeleyi sistematik hale getirerek; gıda kaybı, açlık ve iklim değişimi sorunlarına ölçülebilir pozitif katkı sağlama amacıyla hizmetlerini ve platformunu her gün geliştiriyor. Misal, Türkiye’nin önde gelen perakende firmaları ile işbirliği yapan FazlaGıda, üretici, distribütör, toptancı, çiftçi demeden gıda tedarik zincirinin her aşamasında gıda atığı üreten her ölçekte işletmenin ücretsiz olarak kullanabileceği yeni hizmet paketini tanıttı. Kurumlar ve ihtiyaç sahipleri arasında dijital köprü olan FazlaGıda, kurumların yaptıkları bağışlar üzerinden vergi muafiyeti edinimlerini mümkün kılıyor. Yerim sınırlı malum, bu yüzden Fazla Gıda ve yeni hizmet paketleri hakkında daha fazlası için www.fazlagida.com adresini ziyaret edebilir, Facebook ve Twitter sayfalarından gıda atığı odaklı mücadelede gelişmeleri takip edebilir, üyelik paketlerinin içerikleri konusunda da detayları bulabilirsin.
Yine özendirici olmasını dilediğim bir haberim var. -Tedarik zinciri çözümleri şirketi CHEP, paylaşım ve yeniden kullanıma dayalı sürdürülebilir iş modeli ile doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesini önlüyor. Bu çalışmaların yayılması, daha çok benimsenmesi dileğiyle… Zira 2009’dan beri CHEP’in iş modeli sayesinde Türkiye’de de 2 bin 484 ton atık oluşumu engellenmiş, 25 bin 365 adet ağaç kurtarılmış, karbon emisyonu da 30 bin 492 ton azalmış.
Kordsa da gençleri teknoloji, inovasyon, Ar-Ge ve mühendisliğe teşvik etme vizyonuyla, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da destekliyor. Öyle ki, Kordsa’nın kompozit malzeme desteği verdiği YTÜ Rüzgâr Enerjisi Kulübü, kendi geliştirdikleri ve ürettikleri, rüzgar mekanik enerjisiyle çalışan “Bulut 17” adlı araçla Hollanda’da uluslararası yarışmaya hazırlanıyor. Kordsa'nın ürettiği prepreg ile aracın kanat, difizör bölümleri, kompozit kumaşla ise gövde ve şase kısmı yapıldı. Dilerim yine bu sayfalarda gençlerin başarı haberlerini de paylaşır, Kordsa ile birlikte gurur duyarız.
Kurumsal desteğin üniversitelere sağladığı avantajlar ortada ve bir örnek daha… Panasonic’in yeni nesil teknolojileri, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin uygulama laboratuvarında kullanılmış. Panasonic’in IP tabanlı canlı yayın altyapısıyla metrelerce kablo çekmeden ve canlı yayın aracı kurmadan kampüsün her noktasından 7/24 yayın yapmaya başladıklarını söyleyen Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölümü öğretim görevlisi Alper Özçakır, “Canlı yayın etkinliğimizi ciddi şekilde artırdık” bilgisini vermiş. Robot kameralar sayesinde farklı çekim formatları geliştirme imkanı da cabası…
Bu kadar da değil… Tabletli eğitimde Robotik ve Kodlama dersleriyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Bahçeşehir Koleji, Bilişim Medyası Derneği (BMD) tarafından “En İyi Tabletli Eğitim & Kodlama ve Robotik” ödülüne layık bulunmuş. BMD Başkanı Musa Savaş’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ödül töreninde Bahçeşehir Koleji’ne ödülünü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan vermiş. Çünkü Bahçeşehir Koleji’nin okul öncesi eğitim programlarında yer alan Kodlama ve Robotik dersleriyle, öğrenciler 5 yaşından itibaren kodlama diliyle tanışıyor. BTK Başkanı Sayan, bilişim sektörünün oldukça hızlı geliştiğine işaret ederek, kodlama, robotik gibi eğitimlerin neredeyse anaokulunda başladığı bir süreçten geçildiğini, geciken ülkelerin ise başarılı olamayacağını vurgulamış, ki sonuna kadar haklı. BMD Başkanı Musa Savaş da “Cocuklarımızın özellikle dil ve sayısal bilimler konularında eğitimlerine ağırlık verilmesi gerektiği aşikar” demiş.
Bu vesileyle gelelim ödüllerimize… En iyi resim ve yapı kalitesinin kombinasyonuyla Philips OLED TV, Avrupa Görüntüleme ve Ses Kurumu'nun (EISA) “Best Buy OLED TV 2017-2018” ödülünü kazanmış. Sony de EISA tarafından, görüntüleme ve ev sineması pazarlarında ürünleriyle ödüle layık bulunmuş. Sony, bu yıl kazandığı 7 ödülle diğer tüm üreticileri geride bıraktığı gibi, bugüne kadar tek bir yılda kazandığı en yüksek sayıda ödülün sahibi olmuş.
2017 IDC MarketScape Global Tümleşik İletişim ve İşbirliği Üreticisi Değerlendirmesi’nde Avaya, tümleşik iletişim ve işbirliği teknolojileri sağlayan 11 küresel üreticinin yetenekleri ve stratejilerinin değerlendirilmeleri ile lider üreticiler arasında yerini almış.
Bu haftaya katıldığım bir ödül töreni ile nokta koyacağım. Moda Deniz Kulübü önünden 10 Ağustos’ta verilen start ile başlayan, Moda-Tirilye, Tirilye-Arnavutköy ve Tirilye -Moda olarak üç etaptan oluşan TAYK-Eker Olympos Regatta tamamlandı. TAYK tarafından, ürünlerini tüketmekten büyük zevk aldığımız Eker ana sponsorluğunda, Bursa Yelken Kulübü (BYK) ile Moda Deniz Kulübü (MDK) işbirliğinde düzenlenen Olympos Regatta’ta, IRC 1-2-3-4 ve gezi gruplarındaki Overall değerlendirmede Enka Cheese, Eker Yayık Ayran, Permolit Electron ve IBS 40 Plus gruplarında birincilik elde ettiler. 3 günlük yarışın genel sıralamada kazananı ise Orient Express VI. Bu yıl 5’incisi hayata geçirilen Olympos Regatta’nın Moda-Tirilye etabında Marmara’yı en hızlı geçen tekne de 3 saat 41 dakika 59 saniye ile Orient Express VI. Kurumsal ekiplerle 27 tekne ve yaklaşık 300 yelkencinin katıldığı etkinliği dilerim seninle paylaşmaya da devam ederim. Zaten Eker Süt Ürünleri Genel Müdürü ve Yayık Ayran teknesinin kaptanı Ahmet Eker’in belirttiği gibi, hedef; Tirilye’nin yelkende bir destinasyon merkezi olması, Bursa’nın da ulusal yat yarışlarına ev sahipliği yapması.
Yeni haftada yine gurur veren bir içerikle buluşalım,