Depolamanın geleceği veri çağı için özel olarak tasarlandı
Dell Technologies –
Yeni veri çağında bilgi işletmelerin can damarını oluştururken çok büyük miktarda veri ve eşsiz teknoloji inovasyonlarının bir araya gelmesi küçükten büyüğe tüm işletmelere dijital ve yıkıcı bir güç merkezi olma fırsatı tanıyor. Veriler artık eskisinden çok daha çeşitli bir hale geldi ve artık en uç noktalardan buluta kadar her yerde oluşturuluyor, işleniyor ve saklanıyor.
Aslında WWW’nin (World Wide Web) mucidi Tim Berners-Lee’nin verilerin önemine dair çok önemli bir sözü var: “Veri çok değerli bir şey ve sistemlerin kendisinden çok daha uzun süre kalmaya devam edecek.” Günümüzde veriler; insanlar, işlemler ve araçlardan oluşan coğrafi olarak dağıtık ve mobil bir altyapıda giderek daha fazla üretiliyor ve tüketiliyor. Örneği IDC 2025 yılına kadar veri miktarının 175 zettabayta ulaşacağını tahmin ediyor.
Yine de, veri depolama ve yönetimi konusunda işletmelerin verilerini ihtiyaç duydukları yerde ve zamanda verimli bir şekilde depolamalarını, almalarını, sıralamalarını ve anlamlandırmalarını zorlaştıran çok önemli zorluklar bulunuyor. Birçok kuruluş tek bir altyapının tüm veri gereksinimlerini karşılayamayacağını ve bu nedenle bağımsız olarak yönetilen ve tüketilen BT kaynaklarından oluşan silıolar oluşturarak farklı mimariler kullandıklarını gördü. Diğer taraftan BT departmanları daha fazla basitlik ve çeviklik konusunda büyük bir baskı görüyor. Kurumsal düzeyde şirket içi depolama çözümlerinin artık bulutla aynı operasyon esnekliğini sağlaması, her zamankinden daha uyumlu, otomatik ve mevcut yönetim çerçevelerine daha kolay entegre edilebilir hale gelmesi büyük önem taşıyor.
Bu yükler, veri depolamaya yönelik yeni bir yaklaşım olmadan, işletmeleri ve BT departmanlarını, bilgi varlıklarının tam stratejik değerini ortaya çıkarmak yerine depolamayı yönetmenin operasyonel yüküne aşırı derecede odaklanmakla tehdit ediyor. Diğer taraftan kısıtlı bütçeler, yeni teknolojileri dağıtmak ve entegre etmek için gerekli uzmanların işe alınmasını zorlaştırıyor. Verilerden en iyi kullanımı ve değeri elde etmek, özellikle veri depoları eksabayt ölçeğine ulaşan işletmeler için her zamankinden daha da kritik bir hale geliyor.
Bu, bizi sorulması gereken gerçek soruya getiriyor. Veri sermayesinin gerçek değerini ortaya çıkarmaya hangi kurumsal veri depolama uygulamaları yardımcı olacak?
Geleceğe yönelik çözümlerin eski teknoloji yaklaşımları üzerine inşa edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle geleceğin çözümleri için dijital inovasyonları hızlandıran bir teknoloji altyapısı sağlanması ve BT süreçlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle işletmelerin depolama donanımlarını düzenli olarak yenilemeleri ve kesintilere neden olan hatalara karşı daha duyarlı olan eskiyen altyapıyı ortadan kaldırarak artan veri taleplerine uyum sağlamaları büyük önem taşıyor. Modern depolama altyapısı, veri silolarını ve dağınık verileri yönetme zorluklarını da azaltıyor. Ayrıca, genellikle şirket içi verilerin güvende kalmasını sağlayacak veri koruma özelliklerini de içeriyor. Veri şifreleme özellikleri ayrı bir koruma katmanı ekliyor, veri güvenliğini artırıyor ve veri kaybı potansiyelini en aza indiriyor.
İkincisi, pandemi sonrası toparlanma ve yeni altyapıların arkasında net olan bir şey var. Depolama, Yazılım Tanımlı olarak tasarlanacak ve tüketilecek. Kuruluşlar, iş açısından kritik BT altyapısının hızla değişen pazar dinamiklerine etkin bir şekilde yanıt vermesi için benzersiz bir çeviklik ve basitlik talep ettikçe, depolama ile bilgi işlem arasındaki çizgiler bulanıklaşmaya devam edecek. Yazılım tanımlı mimari sayesinde yıkıcı ve maliyetli veri taşıma süreçleri artık geçmişte kaldı. Kuruluşlar açısından bu, işleri daha iyi yürütme, artan gelir fırsatları ve daha üretken ekipler anlamına geliyor.
Son olarak, benzeri görülmemiş veri büyümesinin ardından kuruluşların, depolama mimarisinin geleceğinin zaten burada olduğunu anlamaları gerekiyor. Pandemi, dijital dönüşümün önemini ve işletmelerin çevik ve güvenli altyapıyı benimseme ihtiyacını doğruladı. Statisca Research’ün bir raporuna göre, Türkiye’deki veri depolama pazarının 2021 yılına kadar yaklaşık 1,2 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Günümüzde oyunun kurallarını değiştiren modern depolama cihazları, yapısı veya konumundan bağımsız olarak verilerin gücünü açığa çıkararak işletmelerin mevcut operasyonlar kesintiye uğramadan BT süreçlerini uyarlamalarına ve dönüştürmelerine yardımcı oluyor. Kritik iş yükleri için sürekli artan performans, kapasite ve esneklik sağlayan amaca yönelik oluşturulmuş bu depolama dizileri yıllar içinde gelişerek veri merkezlerinde önemli bir rol oynadı. Modern depolama mimarisi, yalnızca mevcut iş gereksinimlerini desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda iş dinamikleri değiştikçe BT altyapısının gelişmesine de olanak tanıyarak işletmelerin başarılı olmasına yardımcı oluyor.
Sonuç:
Aslında sonuç oldukça basit: Verilerin oluşturulma ve toplanma hızı, önümüzdeki on yılda BT altyapısını dönüştürmek için en önemli katalizörlerden biri olacak. Dijital dönüşüm, müşterilerin veri ortamlarını basitleştirmek için tasarlanmış altyapı ile veri merkezlerini modernize etmelerini gerektiren BT süreçlerinin dönüşümü ile başlar. İşletmelerin veri dalgalarının üstesinden etkin bir şekilde gelebilmeleri için veri merkezlerini modernize etmeleri, akıllı ve uyarlanabilir bir kurumsal depolama altyapısını benimsemeleri gerekiyor. Bunu doğru bir şekilde yapan işletmeler, bir sonraki dijital dönüşüm çağına çok daha donanımlı bir şekilde girecekler.