Deprem gerçeği kitapta, riski hayatımızda
Merhaba
Koronavirüs kıskacında geçen 1 yılı aşkın sürede harcama alışkanlıklarımız da kaçınılmaz olarak değişti. Ödeal da 81 ilde 42 bini aşkın Ödeal üye işyerinin 01 Ekim 2020 ile 28 Şubat 2021 arası verilerini pandeminin ilk dönemleriyle karşılaştırmalı şekilde paylaşmış. Ödeal Kurucu Genel Müdürü Fevzi Güngör’ün dikkat çektiği gibi, pandemi ve evde yaşama-çalışma süreci harcama şeklimizi etkiledi. Mutfak, doğal ürünler ve faturalar gibi eve odaklı harcamaların yanı sıra basın-yayın ve eğitim-kurs gibi kişisel gelişime yönelik harcamalar da öne çıkıyor. Uzaktan güvenli ödemeye imkan sağlayan Cepte POS gibi dijital ürün ve hizmetler, bu gibi olağanüstü dönemlerde tüketici hassasiyetlerine yanıt veriyor. Cepte POS’ta aynı dönem yeni üye işyerinde en çok artış yüzde 500 ile “kasap, manav, şarküteri”, yüzde 260 ile “finans, döviz, kuyumculuk”, yüzde 118 ile “çiçekçiler” başlıklarında. Aynı dönemde Yazarkasa POS üye işyeri karşılaştırmasında da en esaslı artış, yüzde 608 ile Cepte POS’ta olduğu gibi “kasap, manav, şarküteri” alanında. Bu alanı, yüzde 177 ile “doğal ürünler, aktar ve kozmetik”, yüzde 134 ile “fatura tahsilat merkezleri” ve yüzde 117 ile “mobilya ve dekorasyon” alanları takip etmiş. Bireysel yeni normalimiz, kaçınılmaz olarak sokağa, mağaza ve dükkanlara böyle yansıyor.
Bazı özel günleri tek bir günden ibaret sanmayıp, anafikre her zaman önem vermek gerektiğine inanırım. Otizm de bu anafikirlerden biri. 2 Nisan Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak ilan edildi, ki bu konuda hala net bilgisi ve farkındalığı olmayan insan çok. Bu da benim ‘tek bir gün değil her zaman gündemde olması gereken konu başlığı’ felsefemi güçlendiriyor. Bunun bir örneği olarak, Antalya, Burdur ve Isparta’da elektrik dağıtım hizmeti veren Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ), otizm konusunda toplumsal bilincin oluşmasına katkı için harekete geçmiş, Bizim Otizm Köyü’nde aşçılık eğitimi alan otistik öğrencilerle birlikte “Farkındayız Yanınızdayız” etkinliğine imza atmış. AEDAŞ, 2 Nisan’da Antalya’nın merkezi noktalarından Işıklar Caddesi’ni mavi ışıkla aydınlatmış.
Çevresel gündemimde açılışı IBM ve iklim değişikliği tehdidiyle mücadele için düzenlediği Call for Code Global Challenge ile yapıyorum. IBM; Call for Code’un yaratıcısı David Clark, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Linux Vakfı’yla birlikte 2021 Call for Code Global Challenge yarışmasını başlatmış. Yarışma, yazılım geliştiricileri ve yenilikçileri açık kaynak destekli teknolojiyi kullanarak iklim değişikliğiyle mücadele etmeye davet ediyor. Bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Call for Code Girişimi; 179 ülkede 400 binden fazla geliştiriciye ve sorun çözücüye ulaşarak, 15 binden fazla uygulama üretmiş. Bu arada, Call for Code’u destekleyen ünlülerin, uzmanların, şirketlerin, vakıfların ve üniversitelerin yer aldığı küresel ekosistem de genişlemeye devam ediyor. IBM iklim değişikliğine karşı mücadeleye destek için Heifer International ve Charity: Water kuruluşlarıyla işbirliğini duyurmuş. Çevresel adımlar ödülsüz kalmaz. Albaraka Türk de Karbon Saydamlık Projesi (CDP) kapsamında; Türkiye 11. İklim Değişikliği Sanal Konferansı‘nda “liderlik” ödülüne layık görülmüş.
Pandemi acı gerçek tamam, ama eğitimlerde kesintisizlik de esas. Bu esasın örneği olarak Anadolu Vakfı’nın Mentorluk Programı da 9. dönemine başlamış. Vakfın Türkiye’nin dört bir yanındaki bursiyerlerini çevrimiçi eğitimlerin yanı sıra konusunda uzman yönetici ve lider buluşmaları ile destekleyeceği programa katılan mentor ve mentee sayısı bu yıl 173’e yükselmiş. Hatta 2013 yılından bu yana sürdürülen çalışmada Anadolu Grubu’ndan 57 profesyonelin yanı sıra 22 ayrı firmadan gönüllü mentorların destek vereceği bu yeni dönemde bursiyerlere yönelik eğitim ve gelişim programı da yenilenmiş
Türk Telekom’un Boğaziçi Üniversitesi GETEM (Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı) işbirliği ile 3 Aralık 2011 Dünya Engelliler Günü’nde hizmete sunduğu Türkiye’nin ilk telefondan sesli kitap hizmeti Telefon Kütüphanesi, kitapların görme engellilere ulaşan sesi… 29 Mart-4 Nisan arasında kutlanan Kütüphane Haftası kapsamında paylaşılan bilgiye göre Telefon Kütüphanesi’nde bugüne kadar 50 kategorideki 2 bine yakın sesli kitap, 13 milyon dakikadan fazla dinlenmiş. En çok beğenilip dinlenen ise Dostoyevski’nin ‘Suç ve Ceza’ kitabı olmuş. Bu arada, Türk Telekom tarafından geliştirilen ücretsiz Kitaplara Ses uygulaması ile dileyen herkes gönüllü olarak kitap seslendirebiliyor. Bugüne kadar yaklaşık 30 bine yakın gönüllünün kayıtlı olduğu uygulama üzerinden seslendirilen 570 bin sayfa kitap görme engellilere ulaşmış, dahası da olsun.
17 Ağustos felaketinin yaşandığı Kocaeli’de uzun yıllardır gazetecilik yapan Mevlüt Soysal, yeni kitabında eğitim aldığı alan olan jeolojiyi temel almış. Daha önce “Tek Tanığım Gökyüzü”, “Dünün Birinde” ve “Temmuz” gibi kitaplarıyla yine bu sayfada bilgilerini paylaştığım Soysal, “Babamla Ben” isimli son kitabında, 17 Ağustos depremini yaşamış baba ve oğlunun hikayesini anlatmış. Soysal, Türkiye’deki depremler, halkın doğal afetlere yaklaşımı, beklenen İstanbul depremi, batı ve doğu arasında depremlere bakış farklılıkları üzerinden jeoloji bilimi odaklı irdelemeler yapmış. Kanes Yayınları’ndan çıkan “Babamla Ben” kitabını edinelim.
Haftaya da yine burada olalım,