Dergilik’ten seç ve oku
Yeni yılda yine buluştuk,
2021 odaklı iyimser beklentiler en azından açılışta sınırlı, umutlar ortak. O yüzden ben gündemimle devam ediyorum. Pandemi, çöp atma ve geri dönüşüm alışkanlıklarında önemli değişime sebep olmuş. Çöpün azaltılması ve doğru yere atılması konusunda davranış dönüşümü sağlamayı amaçlayan Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile entegre atık yönetimi hizmeti veren Akademi Çevre’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmayla, yeni koronavirüs salgınının toplumun çöp atma alışkanlıkları ve bu konudaki hassasiyeti üzerindeki etkileri ortaya konulmuş. Davranış bilimleri uzmanı Prof. Dr. Zuhal Baltaş, sosyolog Yrd. Doç. Dr. Ensari Cicerali ve Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nilgün Cılız’ın yer aldığı çalışma grubunun koordinasyonunda gerçekleştirilen araştırmaya göre, toplumun yüzde 63’ü yalnızca tek kullanımlık maske kullanıyor. Daha doğrusu tek kullanımlık ürün tercihi pandemi nedeniyle artıyor. İnsanların yüzde 74’ü lokanta ve kafelerde dahi tek kullanımlık çatal-bıçak ve bardak kullanmayı tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 66’sı ambalajlı gıdaların hijyen açısından daha güvenilir olduğu kanısında. Katılımcıların yüzde 30’u pandemi öncesine göre daha fazla ambalajlı gıda kullanıyor. Pandeminin en büyük kazanımlarından biri ise iklim krizi, çevre kirliliği, küresel ısınma gibi tehlikelere karşı insanların (en sonunda) endişe duymaya başlaması.
Mobil uygulama analiz hizmetleri veren App Annie, 2020’nin son çeyreğine ait istatistikleri açıklamış ve mobil uygulama, oyun indirme sayısının küresel çapta 130 milyara yaklaştığını ortaya koymuş. Uygulama mağazalarında yapılan harcamalar Aralık ayı itibarıyla geçen yıla kıyasla yüzde 25 artmış. Mobil oyun en fazla büyüyen kategori ve pandemi ile evlere kapananlar ışığında büyümenin devam edeceği de aşikar. Bu sonuçları değerlendiren IFASTURK Eğitim, Ar-Ge ve Destek Kurucusu Mesut Şenel de, “Uygulama mağazaları her yıl ortalama yüzde 10 büyüyor. Hızla büyüyen ve gelecek vadeden oyun sektörüne girmek isteyenleri, sürecin başından iş fikrinin ticarileştirmesine, teşvikten hibeye kadar her aşamada destekliyoruz” hatırlatmasını da yaptı.
Pandemi ile çok farklı bir döneme giriş yapıyoruz ve tüm sektörler, iş yapma biçimleri değişiyor. POS AŞ, iştiraki olduğu Toshiba Global Commerce Solution’ın (GCS) perakende sektörünün geleceğine yönelik “Retail In 2021: The impact of COVID-19 on Retail Technology” araştırmasının bulgularını paylaşmış. Sektör yöneticilerinin yüzde 90’ı teknoloji stratejilerinin ve yatırımlarının değişmesi gerektiği kanısında. Perakendecilerin yapay zeka (AI) ve bilgisayar görüntülemesi (CV) dışında kendi operasyonlarını ve süreçlerini de daha verimli hale getirecek yatırımlar yapması gerek. Perakendeciler, müşterilerini merkeze yerleştirmek için veriyi kullanıyor.
Haberlerim bunlarla sınırlı değil… İstinye Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı öğrencisi Tolga Ünlü, kendi tasarladığı ve yazılımını gerçekleştirdiği Magfi adlı mobil uygulamayı hayata geçirmiş. Geliştirdiği ve kurucu ortağı olduğu uygulama hakkında bilgi veren Tolga Ünlü, “Magfi; ortak ilgi alanları olan kişilerin WhatsApp, Telegram, Discord, Slack gibi uygulamalardaki toplulukları keşfetmesine olanak sağlayan bir mobil uygulama’’ demiş. 11 kişilik ekibiyle sürekli gelişen Magfi’ye, App Store ve Google Play’den erişilebiliyor. Hedef ise dünyanın en büyük sosyal medya platformu olmak.
Yeni nesil ödeme çözümleri sunan; dijital cüzdan ve bütün ödeme yöntemlerini tek çatıda buluşturan finansal teknoloji şirketi Sipay, PSM Awards’ta Yaratıcılık kategorisi, teknoloji alanında “Yılın Startup’ı” ödülüne layık görülmüş. Sipay Genel Müdürü Semih Muşabak, “2021 yılında hayata değer katan çözümler üretmeye devam edeceğiz” demiş. Havalimanı teknoloji çözümleri konusunda küresel uzman TAV Technologies, çalışan memnuniyeti konusunda yaptığı çalışmaları bağımsız bir değerlendirmeyle tescil etmiş ve kurum kültürü konusunda araştırma ve danışmanlık hizmeti veren Great Place to Work Enstitüsü tarafından verilen sertifikasyonu almaya hak kazanmış.
Pandemi yüzünden ofisler yalan oldu ve evlere kapandık ya, yılı da okuya okuya bitirdik. Rakamlar da bunu gösteriyor. 2020’de pandemi sebebiyle okumaya daha çok vakit ayırabilen Dergilik kullanıcıları, binin üzerinde içeriği ücretsiz olarak okumuş. Dergilik, yılın ilk 11 ayında 60 milyondan fazla yayının okunmasıyla büyük bir başarıya imza atmış. Platformun aylık okunma sayısı karantina öncesi ortalama 2,5 milyon iken; Nisan ayı sonunda bu sayı 5 milyona ulaşmış. Aynı artış, platformun indirme oranında da kendini göstermiş. Okumaya devam… Polisiye kurgunun matematiğiyle Antikçağın gizemlerini buluşturan “Uygarlığın Ayak İzleri: Krallar ve Tanrılar” kitabı Celil Sadık’ın eseri ve Uygarlığın Ayak İzleri serisinin de ikinci kitabı. Haftayı da bir kitapla noktalayacağım. VakıfBank Kültür Yayınları, Dostoyevski’nin öykülerini okurla buluşturuyor. Doğumunun 200’üncü yılı kutlanan yazarın öyküleri, “Üç Hikâye: Beyaz Geceler, Polzunkov, Yufka Yürek” adıyla bizi bekliyor.
Haftaya buluşmak dileğiyle,