Derin öğrenmenin temelinde IoT olacak
Dell Technologies, Türkiye’deki müşterilerini bir araya getirerek geleceğin teknolojilerini ele aldığı etkinlik serisi Dell Tech Talks’un ikincisini gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını yapan Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Sinan Dumlu, Dell Technologies’in Türkiye’deki 16 ve 23 yaş arasında 715 kişi ile katıldığı, dünya çapında 17 ülkede gerçekleşen Z kuşağı araştırmasından şu bilgileri aktardı:
- Türkiye’deki Z jenerasyonunun yüzde 66’sı aynı koşulları sunan bir iş yerinde sağlanan teknolojinin iş tercihinde önemli yeri olduğunu belirtirken, bu oran ABD’de yüzde 37.
- Türkiye’deki Z jenerasyonunun yüzde 57’si, okuldan mezun olduğunda işe girerken çalışanlarda aranan teknoloji yetenekleri konusunda kendine güveniyor. Fransa’da bu oran yalnızca yüzde 40.
- Buna rağmen, Türkiye’deki her iki Z jenerasyonuna dahil olan gençten biri okul bitip, işe başladığında çalışmadan tecrübe edinmek mümkün olmadığı halde çalışanlardan tecrübe istenmesinden endişe ediyor.
“Gelecek için İnovasyon” başlıklı sunumuyla Dell Technologies EMEA Bölgesi CTO’su Paul Mackay, “Yapay zekâ ve makine öğrenimi ile derin öğrenme arasında çok önemli bir fark bulunuyor. Makine öğrenimi elde ettiği veriyi kullanırken belli bir noktada tıkanırken, derin öğrenme bu soruna çok ilginç bir yaklaşım getiriyor. Makine öğrenmesi, modellerde alınabilecek veri miktarına göre ölçek büyütme problemi yaşatırken, derin öğrenme bu sorunu modele girmek için verileri yönetim şekli ve kullanmasıyla çözer” dedi. Yapay zekâ, makine öğrenimi ve derin öğrenme teknolojilerinin temelinin veri olduğunu vurgulayan Paul Mackay, “Bu yenilikleri kullanabilmek için nesnelerin interneti ile elde edilecek veri, dünyayı gerçekten algılamak ve dijital birer kopya oluşturabilmek için büyük önem taşıyacak. Tüm bu dönüşüm insanlığın kendini tanımlaması dönemini işaret ediyor. Bu dönüşüme seyirci kalmamak için işletmelerin de kendi içindeki dönüşümü başlatmaları gerek” vurgusunu yaptı.
Geleceğin kanalı oluşuyor
Öte yandan Dell Technologies, 19 Nisan’da İstanbul’da düzenlediği özel etkinlikte Türkiye’deki iş ortaklarıyla bir araya geldi. İş ortaklarından aldığı ilhamla 2020 ve sonrasını şekillendiren Dell Technologies Türkiye, dünyaya örnek olacak kanal yapısının temellerini atıyor. Dell Technologies iş ortaklarının, 2019 mali yılının 4. çeyreğine kadar olan 12 aylık dönem içinde sipariş hacmi 49 milyar dolara ulaşırken büyümeyi sürdürmeye ve artırmaya yönelik yatırımlar da devam ediyor. Modern BT sektörünün önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönemden geçtiğine değinen Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Sinan Dumlu, “AI, makine öğrenimi (ML) ve artırılmış ya da sanal gerçeklik (AR/VR) gibi gelişmiş yeni teknolojilerin ticari, kurumsal ve özel sektörlerde ön plana çıkmasıyla; üreticiler, dağıtıcılar ve bayiler işlerini büyütme konusunda önemli fırsatlar olduğunu, hizmet sağlayıcılara ve son kullanıcılara en gelişmiş özellikleri sunabileceklerini fark ediyorlar” dedi. Dumlu, sektördeki dijital dönüşüm çalışmalarının iş ortaklarına önemli fırsatlar doğurduğunu da hatırlattı. Dell Technologies Türkiye Ülke Kanal Müdürü Erkut Göktan, “Geleceğin kanal yapısını oluşturmak için iş ortaklarımızdan aldığımız geri bildirimleri dikkate aldık. İş ortaklarımızın çok daha kolay adapte olduğu, rekabette fark yaratabileceği noktaları öne çıkarabildiği bir yapı kuruyoruz” dedi. Erkut Göktan’In verdiği bilgilere göre, Dell Technologies içerisinde Türkiye’nin liderlik ettiği META bölgesi, 2020 ve sonrasında geleceğin kanalını oluşturmak için pilot bölgelerden biri seçildi. Bölgenin başarısı, diğer bölgelere de örnek olacak bir model oluşturacak. Böylece temelleri ülkemizde atılan geleceğin kanal modeli, dünyada uygulanacak.