“Dersini oyun gibi çalış”
Gelişmiş toplumlar, çocuklara, gençlere bilimi, matematiği, fizik – kimyayı, teknolojiyi (STEM) daha kolay ve eğlenceli bir şekilde öğretmenin yolunu buldu: Dersleri oyunlaştırarak. Önceleri bilgisayar ekranında başlayan oyunlaştırılmış eğitim, zamanla artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal/varsayılan gerçeklik (VR) tasarımına doğru ilerliyor. Öyle ki, bu iki farklı ama aynı amaca (eğitime) odaklı yeni teknolojilere AVR denilmeye başlandı kısaca. 2020’ye kadar ABD’de VR cihazı kullanımının yüzde 85 artacağını hesaplayan piyasa araştırması şirketi ABI Research, bu artışta eğitimde oyunlaştırma uygulamalarının büyük rolü olacağını söylüyor.
Gelişmiş dünyada eğitimin veriliş şekli değişiyor artık: Dersi” oyun” gibi sunmak. Batı Kültürü’nün temel klasiklerinden “dadı” Mary Poppins karakterinin çok çok eski (1964) ama hala bilinen şarkısı der ki: “Her işte bir eğlence, oyun olmalı. Oyunu buldun mu, hop! iş, olur sana eğlence.” (A spoonful of sugar).
Amerikalı bilimciler, en soyut kavramların bile “oyun” kıvamında öğretilebileceğini göstermeye başladıktan sonra bu konuda gelişme başladı. Pedagog Brian Sutton-Smith, yabancı dillerin oyunla öğretileceğini gösteren John Rassias, matematiği bulmacalarla öğretmesiyle ünlü Raymond Smullyan öncü oldular. Onlarla oyunlaştırılmış eğitim, STEM için de başladı.
Bizde STEM öğretimini eğitim oyunlarıyla teşvik amacıyla TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı ve Netmarble/Barış Özistek’in vizyonuyla, ana sponsor Eczacıbaşı, destek sponsorları MedyaNova, Netmarble, YapıKredi ortaklığında bir yarışma tasarlandı. Sonuçları 27 Mart’ta açıklandı. K12 Oyun Destekli Eğitim Ödül Yarışması’nda (kısaca KOD Ödülleri) Oyun Kategorisinde birinciliği, kahramanının görevi hücreleri hayatta tutabilmek olan Cellvivor adlı projesiyle Ali Gökhan Birçek kazandı. Fikir kategorisinde ise, Çarpala adını verdiği fikirle Aysun Nurkaya birincilik ödülünü aldı. Yarışmaya 600 projenin katılması, bu konuya olan ilgiyi gösteriyor.