Destek için yapay zeka rehberi hazır!
Büyük çaplı yapay zekâ (YZ) projelerinin ortaya çıkardığı gelişmelerin ardından, ChatGPT bu alanda önemli bir dönüşüm başlattı. ChatGPT, verdiği bazı şaşırtıcı ve eğlenceli cevaplarla popülaritesini artırırken birçok şirket de ChatGPT gibi araçları nasıl kullanılacağını merak ediyor. KPMG de “ChatGPT ve yeni yapay zekânın iş dünyası üzerindeki potansiyel etkisi” başlığı ile şirketlere bu konuda yol gösterecek bir rehber yayımladı. KPMG Türkiye Şirket Ortağı, Veri, Analitik ve Dijital Lideri Gökhan Mataracı, şu detayları paylaştı:
“Günümüzde üretken yapay zekâ iş dünyası için birçok fayda sunuyor, ama faydalar bazı riskleri beraberinde getiriyor. Bu teknolojinin potansiyelinden faydalanmak için uygulama veya çözüm geliştirmek isteyen şirketlerin dikkatli bir strateji izlemeleri gerekiyor. Bunun için bu alanda deneyim ve bilgi birikimi olan kurumlardan danışmanlık hizmeti almak uygulamanın geliştirilmesi sürecinde kritik bir rol oynuyor. KPMG olarak süreç ve çözümlerimizi, iş ortaklarımızın üretken yapay zekâdan yararlanmasına yardımcı olacak şekilde konumlandırmış durumdayız. Bu alanda uygulama geliştirmek isteyen şirketler, makine öğrenimi ve doğal dil işleme alanındaki derin uzmanlığımızdan yararlanarak strateji geliştirme, platform seçimi ve uygulama geliştirme konularında kapsamlı rehberlik alabilir. Üretken yapay zekânın tam potansiyelini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak için tüm süreçlerde kültürel ve etik sınırları da dikkate alarak danışmanlık hizmeti veriyoruz.”
Doğru sorulara gerçekçi yanıtları verebilmek gerek
KPMG’ye göre, yapay zekânın kamu veya iş dünyası bağlamında kullanımı için üç kritik başarı faktörü var: Bunlar; iyi bir kullanıcı arayüzü, başarısızlıktan ders almak ve etik sınırları dikkate almak şeklinde sıralanıyor. KPMG’nin rehberinde yeni yapay zekâ uygulamaları geliştirilirken göz önünde bulundurulması gereken dört önemli soru ise şu şekilde sıralanıyor:
- Kullanıcılar ne istiyor?: Sorulmak istenen, aslında bir aracın sadece kullanıcıların istediği şeyi yapmasını sağlamak değil. Daha çok onu kullanacak kişileri ve onu deneyimleyecek son müşterileri belirler. Örneğin, tıbbi bir uygulama için klinisyenler ve hastalar.
- Potansiyel değişim ne kadar değerli?: Bu değer, yapay zekâ gelişimine destek veren liderler ve yatırımcılar için önemli bir soru. Yeni bir uygulamanın beklenen maliyetleri ve potansiyel faydaları neler? Örneğin birkaç yıl önce, sigorta taleplerini işlemek için bir yapay zekâ aracı geliştirildi ancak bu sürece yalnızca üç kişi dahil olduğundan sunduğu değer sınırlı oldu.
- İyi bir başarısızlık nedir?: Yapay zekâ bazı görevleri “yanlış” yapacaktır. Ancak asıl önemli soru şu: Bu tür senaryolarda kullanıcı deneyimi nasıl şekillenir? İşletmeler bu tür durumları nasıl öngörebilir ve bunlar için neler tasarlayabilir?
- Yapay zekânın ne yapmasını istemeyiz?: Üretken YZ’nin geliştiricileri, YZ’nin faaliyet gösterdiği etik, düzenleyici, yasal ve diğer risk sınırları konusunda açık olmalı ve teknolojiyi bu sınırları korumak ve bu sınırlar içinde faaliyet göstermek için kullanmalı.
Rehberin tamamı için tıklayın.