Detaylara hakim olmanız gerektiğini bilin!
Advantech Türkiye Genel Müdürü Cem Çelik
IoT ve M2M; tüketici, hizmet veya donanım üreticisi, ürün, üretim ekipmanı, bayi, yan sanayi, devlet, altyapı bileşenleri arasında hiyerarşiye gerek bırakmadan veri akışına ve iş zekası paylaşımına olanak sağlama potansiyeline sahip. Bu çerçevede kurgulanacak iş modelleri ve siber-fizik yapılar yardımıyla verimlilik ve kalite artışıyla başlayıp, pazara erken çıkabilmek, esnek organizasyonlar kurabilmek, ürünlere kestirimci bakım ve öz onarım becerileri kazandırmaya kadar uzanan faydalar sağlanabilecek. Ancak, tüm bu faydalara karşılık, “Ülkemizde bireysel bazda IoT ve M2M farkındalığı seviyesini düşük buluyorum” eleştirisini yapan Advantech Türkiye Genel Müdürü Cem Çelik, bu yorumunu “Meşhur navigasyon uygulanmaları yaygın olarak hiç ürkmeden kullanılırken, kimin nesne, neyin bulut, kimlerin hizmet sağlayıcı olduğunu, getirileriyle birlikte ortaya çıkan bireysel veri aktarımının ticari ederi ve güvenlik sakıncalarını hemen kimsenin göz önüne aldığına tanık olmuyorum” örneği ile destekledi. Cem Çelik, şöyle devam etti:
“Belki benzer gözü karalıkla gündelik kullanımda; satış otomatları, akıllı kombi, buzdolabı, ev otomasyonu ve otomobil gibi platformlarda gömülü IoT ve M2M teknolojilerinin kolayca benimsendiğini gözlemliyorum. Mobil cihazlar, işlevlerinden ziyade Android gibi bilinip, ortak bir arayüz oluşturarak bu benimsemeyi hızlandırmakta. Üretim, enerji, altyapı hizmetlerine yönelik endüstriyel IoT uygulamalarında ise benimseme ve kullanımda hem bireysel hem kurumsal olarak çok daha tutucu ve geride olduğumuzu gözlemlemekteyim. Dolayısıyla, bu uygulamalarda gelişme potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum.”
Örnek uygulamalar incelenmeli
Şirketlerin IoT ve M2M teknolojilerinin teknik olanakları, kısıtları, sakıncaları, ilk yatırım ve işletme maliyetleri konusunda BT şirketlerinden danışmanlık hizmeti almaları önem taşıyor. “Varsa, bu şirketlerin örnek uygulama ortamlarını ziyaret etmeliler. Ayrıca, bu teknolojileri kullanan tercihen kendilerininkiyle aynı veya yakın sektördeki yerel ve küresel şirketleri ziyaret etmeye çalışmalı” önerilerini paylaşan Cem Çelik, ekledi: “BT teknolojisi konusundaki danışmanlık hizmetinden daha öncelikli ama paralel olarak kendi ürünleri, iş modelleri ve/veya süreçleri konusunda danışmanlık almalılar. Mutlaka belirli kilometre taşları olan, aşamalı iş hedefleri oluşturduktan sonra yatırım kararı alınmalı. Kısa sürede tamamlanabilir, düşük yatırımlı aşamalarla başlanması önemli.”
Cem Çelik’e göre, IoT ve M2M farkındalığı ve kullanımı 2019’da; bireysel kullanımda halen kullanılan ulaşım, kamu ve altyapı hizmetleri üzerinden ve gelişkin tüketici elektronik ürünleriyle yaygınlaşmaya devam edecek. Bu hizmetleri veren kurumların yaygınlaşma ve yenilikçi teknoloji üretme hızları da ülkemizin ekonomik koşullar tarafından belirlenmeye devam edecek. Bu noktada Cem Çelik, “İhracat odaklı üretim yapan fabrika ve makine üreticilerindeki kullanım artışının daha hızlı ve kapsamlı olacağını umuyorum” beklentisini dile getirdi.