Dev şirketler 2012’ye dönüşerek giriyor
İçinde bulunduğumuz 2011 yılının ilk yarısında belki de olması gerekenden fazla büyüyen şirketlerin kemer sıkma politikaları neticesinde işten çıkarmalara başladığı görüldü. Dünyanın en büyük cep telefonu üreticilerinden biri olan Nokia, 2011 yılında 90’lı yıllardan bu yana şirketin en düşük pazar payını elde ettiği yılı yaşadı. Yeni CEO Stephen Elop ilk olarak akıllı telefonlarda kullanıcıların beklentilerini karşılamakta zorlanan Symbian işletim sisteminden vazgeçerek Microsoft ile Windows Phone 7 işletim sistemi kullanılması konusunda dev bir anlaşmaya imza attı.
Symbian’ın yanında Intel ile geliştirilen MeeGo işletim sistemini de ikinci plana atan Elop, şirketin giderlerinde de kısıntıya gitme kararı aldı. Öte yandan Nokia 2012 yılının sonuna kadar 7 bin kişiyle yolların ayrılacağını duyurdu. Şirket, giderlerden 2013 yılına kadar 1 milyar dolar tasarruf edilmesini hedefliyor. Eğer Microsoft ile işbirliğinden beklenen verim alınamazsa Nokia’yı çok daha zor günlerin beklediği bir gerçek.
HP’de de önemli bir dönüşüm yaşanıyor
Büyük bir skandalla şirketin başından ayrılmak zorunda bırakılan Mark Hurd’ün yerine gelen Leo Apotheker ile yeni bir sürece giren HP, sıkıntılı günler yaşayan bir başka dev. Yeni CEO ile başarılı olduğu alanların yanında uzun vadeli planlarla ‘bulut bilişim’ ve web tabanlı mobil işletim sistemi ‘WebOS’ üzerine kurulu bir gelecek stratejisi belirleyen HP, gelen tepkiler ve hisselerdeki sert düşüşe dayanamadı ve eski eBay yöneticisi Meg Whitman’ı CEO’luk görevine getirdi.
Whitman ile önceliğinin BT altyapısı olduğunu açıklayan dev şirket, bulut bilişim konusunda ne kadar istekli olduğunu, uzun vadede Apotheker’in planlarını koruyacağını da ortaya koydu. Ayrıca Palm’ın 1.2 milyar dolara satın alınmasıyla elde edilen webOS mobil işletim sistemi de açık platform olarak geliştiricilere bırakıldı. Böylece yeni yılda Android rakibi bir webOS işletim sistemi görebiliriz.
Yılı zor geçirenler arasında Cisco yer aldı
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden bir diğeri Cisco’da da kemer sıkma politikaları çalışanları vurdu. Geçtiğimiz yıla göre hisselerinde yüzde 24’lük düşüş görülen şirket, Temmuz ayında dünya çapında 6 bin 500 çalışanıyla, bir diğer deyişle tüm iş gücünün yüzde 9’uyla yollarını ayıracağını açıkladı. Ayrıca şirket Mayıs ayında da ülkemizde pek popüler olmasa da dünya çapında önemli bir kitlenin kullanıcısı olduğu Flip kameraların artık üretmeyeceğini açıklamış ve o bölümdeki 550 kişinin işine son vermişti. Cisco CEO’su John Chambers, son dönemde pazar payını benzer ürünleri daha uygun fiyatlara satan Juniper ve HP gibi şirketlerin kapmaya başlamasının ardından çalışanların işlerine son vermenin yanında daha az kârlı işlerden çıkmayı hedefliyor. Cisco bu işten çıkarmaların da dahil olduğu tasarruf tedbirleriyle 2012 yılında yaklaşık 1,3 milyar dolar tasarruf etmeyi hedefliyor.
BlackBerry üreticisi Research In Motion (RIM) iş gücünün yüzde 11’ini gözden çıkararak 2 bin çalışanıyla yollarını ayıracağını açıkladı. Dünyanın en büyük ikinci mikroişlemci üreticisi Advanced Micro Devices (AMD) mobil cihazların gelişimi karşısında bilgisayar piyasasındaki durgunluktan oldukça etkilendi. Öyle ki 12 bin çalışanı bulunan şirket, iş gücünde yaklaşık yüzde 12’lik kesintiye giderek 1,400 çalışanıyla yollarını ayırmaya karar verdi ve 2012’de 200 milyon dolarlık bir tasarruf elde etmeyi planlıyor.
Bilgisayar sevkiyatının 2012’nin ilk altı ayında olumsuz etkilenmesi bekleniyor
Japonya’da yaşanan deprem ve Tsunami felaketinde dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinin etkilenmesinin ardından sıra Tayland’a geldi. Dünya çapındaki sabit disk üretiminin yüzde 45’inin gerçekleştiği ülkede yaşananlar nedeniyle küresel sabit disk üretiminin en az 6 ay durması bekleniyor. Bu durum doğal olarak bilgisayar üretimi ve fiyatlarına da olumsuz bir şekilde yansıyacak.
Western Digital CEO’su John Coyne, kısa vadede şirket gelirlerinde yüzde 60 oranında düşüş beklediklerini açıkladı. Şirketin çalışanlarıyla birlikte ayağa kalkabilmesi için birkaç çeyrek geçmesi gerektiğini belirten Coyne, şimdilik çok kısıtlı üretim yapabildiklerini sözlerine ekledi.
Üretim hacmine bakıldığında dünyanın en büyük üçüncü kişisel bilgisayar üreticisi konumunda bulunan Dell, küresel ekonomik durum ve Tayland’da yaşananlar nedeniyle 2012’de beklentilerin altında bir büyüme beklediklerini açıkladı.
Apple CEO’su Tim Cook özellikle Mac serisine dikkat çekerek, sabit disk üretimindeki sıkıntıdan etkilenebileceklerini aktardı. Ayrıca, Intel de sel nedeniyle sabit disk üretiminde yaşanan sorunlar nedeniyle etkilenen teknoloji şirketlerinin arasına katıldı. Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi dördüncü çeyrek gelir beklentilerini 14.2 milyar ila 15.2 milyar dolar seviyesinden 13.4 ila 14 milyar dolar aralığına çekti.
Yeni yılda şirketlerin daha tasarruflu ve iş odaklı olacağı kesin. Tüm şirketler BT altyapılarını geliştirerek, bulut kullanarak, çalışanlarını azaltarak giderlerini düşürmeyi hedefliyor. Bulut hizmeti sunan ya da internet üzerinde düşük maliyetle katma değer üreten şirketlerin büyümesiyse sürüyor.
Kişisel bilgisayar üretimi yüzde 20 azalacak
Araştırma şirketi IDC, Tayland’da durum nedeniyle dünya çapında kişisel bilgisayar sevkiyatının 2012’nin ilk yarısında doğrudan etkileneceğini öngörüyor. Şirketin açıklamasında, 2012 yılının ilk çeyreğinde bu yılın aynı dönemine göre kişisel bilgisayar üretiminin yüzde 20 azalması bekleniyor. Hemen bu yılın son çeyreğinde de kişisel bilgisayarların üretiminde yüzde 10’luk bir düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.