Dev zincirde ‘Türk Malı’ halkası
HP ve Foxconn’un kurduğu PC fabrikası hizmete girdi. Tesis aylık 250 – 300 bin adet HP PC üretim kapasitesine sahip.HP ve Foxconn’un kurduğu PC fabrikası hizmete girdi. Tesis aylık 250 – 300 bin adet HP PC üretim kapasitesine sahip.
Küresel tedarik zinciri yapısına Türkiye’yi de katma hedefiyle yol alan HP, alanında dünyanın en büyük üreticisi olan Tayvanlı iş ortağı Foxconn ile Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi’nde Foxconn Masaüstü Bilgisayar Fabrikası’nı üretime geçirdi. Tüm çalışmalar tamamlandığında, 60 milyon dolarlık yatırıma ulaşılacak ve üretimin tamamına yakını ihraç edilecek. Üretim, öncelikle Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya ihraç edilecek. Türkiye de, bölge ülkelerine teknoloji ihraç eden bir merkez kimliğine kavuşacak.
Fabrikanın açılışında konuşan Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş, Başbakanlık’a bağlı kurumların desteğinin önemine dikkat çekti. Üç yıl önce, HP ve Foxconn işbirliğini artırmak üzere farklı noktalarda yatırım yapma kararı ile bu sürecin başladığını söyleyen Kardeş, çalışmaları şöyle anlattı: “İki yıl boyunca farklı noktaların analizi yapıldı ve bu yatırımın Türkiye’de yapılmasına karar verildi. Ana sebep ise; Türkiye’nin endüstriyel tecrübesi, genç insan gücü oldu. Birçok sektörde Türkiye büyük üretici konumunda. Ama Foxconn, bu ölçekte bir yatırımla Türkiye’de bir ‘ilk’ oldu. 90 milyar dolar üzerinde cirosu olan Foxconn, dünyanın en istikrarlı büyüyen şirketi.”
Tesiste altı üretim hattı planlanıyor. Bunlardan bir tanesi üretime hazır, ikinci hattın da gelecek hafta hazır olması bekleniyor. 2011 Eylül’de altı hattın da üretime hazır hale geleceğini söyleyen Kardeş, şu bilgileri veriyor: “Tesis böylece aylık 250-300 bin adet HP PC üretmeye hazır hale gelecek. Bin 500 kişiye istihdam yaratırken, 1 milyar dolar ihracat geliri hedefleyecek. ‘Made in Turkey’ imzalı bilgisayarlar dünyaya yayılacak.”
Türkiye, potansiyeli ile öne çıktı
HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, küresel tedarik zincirinde Türkiye’nin de yerini aldığını söyledi. Urçar, şöyle devam etti: “Bu önemli bir hamle ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile bu süreçte çok şey öğrendik. HP-İTÜ Yazılım İnovasyon Merkezi’ni açtık. Yeni hamlelerimiz de olacak. Tüm amacımız; Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşümüne katkı sağlamak. En büyük 10 ekonomiden biri olma hedefine böylece daha doğru ilerleriz. Türkiye, gelirinin yüzde 1’ini BT’ye ayırıyor. Ama diğer büyük ülkelerin ayırdığı pay yüzde 2,5. Bu yolda hızlı ilerlememiz ve BT teknolojilerini daha iyi kullanmamız gerek.”
Foxconn Kıdemli Başkan Yardımcısı Jim Chang, bu proje için 2 yıl çalıştıklarını ve bunu mümkün kılan HP ekibine teşekkür ettiğini belirtirken, HP Kişisel Sistemler Grubu EMEA Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Eric Cador da şunları söyledi:
“Gelecek 10 sene bulut bilişim önemini artıracak ve birbiriyle bağlantılı cihazlar, artık video, müzik gibi bilgileri de paylaşacak. Bunların hepsini güvenli bir biçimde paylaşmak için gerekenleri hayata geçirmeliyiz. PC pazarının lideri HP, daha etkili olmanın yollarını hep arıyor. Tedarik zincirini genişletip Türkiye’de yer almaya bu yüzden karar verdi. Yüksek kalite ve düşük maliyeti ile birden çok ülke arasında da Türkiye öne çıktı.”
Törende bilgiyi üreten ve onu kullanan ülkelerin artık bir adım öne çıkacağını söyleyen Bakan Yıldırım, bu tesisle önemli bir adım attıklarını söyledi. Fabrikanın 1 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu belirten Yıldırım, “Yani üretimin büyük bölümü ihraç edilecek. Türkiye, bu yolda isabetli bir seçim” dedi. “2008’den beri ajansımız Türkiye’de bilgisayar üretimi yapacak yatırımcıların gelmesi için faaliyet gösterdi. Yatırımların Doğu bölgelerde yapılmasını arzu ediyoruz. Ama bazı yatırımcılar Ankara’nın batısını istiyor” diyerek sözlerini bitirdi.