Devir; “Uzaktan Hastalık Takibi” devri
Türkiye’de, TÜİK verilerine göre 15 ve daha yukarı yaş grubundaki 19 milyon 678 bin kişinin kronik hastalık sorunu var. Sağlık sektöründe kronik hastalıkların takibi tüm ülkeler için çok önemli bir gündem maddesi oluştururken bu konuya ilişkin uzaktan hastalık takibini adresleyen mobil operatörlerin katkısı ile gerçekleşen farklı projeler de hayata geçiriliyor. Vodafone Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde duyurduğu yeni sağlık hizmeti projesinden biri olan ve Medline Acil Sağlık Hizmetleri ile birlikte gerçekleştirdiği “Uzaktan Hastalık Takibi” projesi de kronik hastalıkları adresleyen bu projelerin bir örneği.
Proje ile uzaktan hastalık takibi ile diyabet ve tansiyon hastaları, kendi cihazlarıyla yaptıkları ölçüm sonuçlarını Vodafone altyapısı üzerinden Medline’a ulaştırırken, hastalar da bilgilerini anlık olarak doktorla paylaşabiliyor ve düzenli olarak takip edilen süreç ise daha etkili şekilde işliyor.
Biz de Medline Pazarlama Direktörü Lerzan Altan ile projenin sağlık sektörü temsilcisi olarak Medline’ın projedeki rolünü ve sektörde uzaktan hastalık takibinin önemini konuştuk.
Uzaktan hastalık takibi, kronik hastalıklar açısından önemli bir açılım sağlıyor. Sizin projenizde bir mobil operatör ve sağlık kurumunun iş ortaklığı ile sinerji yaratılmış durumda. Bize öncelikle uzaktan hastalık takibini tam olarak tanımlar mısınız?
Teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte sağlık sektöründe yaşanan dönüşüm, mobil sağlık hizmetlerinin hayatımızdaki yerini her geçen gün daha fazla artırıyor. Eskiden, hastayı en yakın sağlık kuruluşuna hasta taşıma olarak algılanan mobil sağlık, günümüzde çok daha pratik bir şekilde birçok sorunumuzu çözmeye yardımcı oluyor. Örnek olarak; uzaktan hasta/hastalık takibi sayesinde kronik rahatsızlığı bulunan hastanın verileri düzenli olarak takip edilebildiğini, GPS teknolojisi sayesinde verileri takip edilen hastanın acil müdahale gerektiren bir durum ile karşılaşmasında yerinin navigasyon cihazları sayesinde saptanmasını, portatif EKG cihazıyla hastanın durumu olduğu yerde tespit edilmesini, hatta çevrimiçi olarak hastane ile de paylaşılabilmesini gösterebiliriz.
Bu teknolojilerle birlikte yakın gelecekte milyonlarca insana aynı anda sağlık hizmeti sunulabilir hale gelinecek. Cep telefonu ile EKG çekmek, akıllı kan şekeri dövmesi sayesinde ilaç dozlarını ayarlamak, diyetisyene otomatik olarak bilgileri gönderen tartılar ile günlük diyet programını diyetisyenden SMS ile almak gibi yepyeni uygulamalar hayata geçirilecek.
Bu projede Medline Acil Sağlık nasıl konumlanıyor?
Kronik hastalıkların en önemli sağlık sorunlarından birini oluşturduğu Türkiye’de, TÜİK verilerine göre 15 ve daha yukarı yaş grubundaki 19 milyon 678 bin kişinin kronik hastalık ya da sağlık sorunu bulunurken, kronik hastalıklar için yapılan sağlık harcamaları da her geçen sene artıyor. Bu nedenle Vodafone ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğinde; sürekli takip gerektiren kronik hastalık tedavilerinde hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde yükseltmeyi ve hastane masraflarını azaltmayı hedefliyoruz. İşbirliği çerçevesinde Vodafone teknolojik altyapı hizmeti sunarken, Medline Acil Sağlık olarak biz de verilerin takibi ve gerekli durumlarda acil sağlık hizmeti sunuyoruz.
Biraz işleyişten bahseder misiniz?
Medline Acil, Uzaktan Hastalık Takibi uygulaması için yazılımı cep telefonlarına indiren aboneler, kendi cihazlarıyla yaptıkları ölçüm sonuçlarını Vodafone altyapısı üzerinden bize ulaştırıyorlar. Medline Acil, ölçüm değeri standart değerin altında veya üstünde gelen hastalarla hızlıca irtibata geçerek gerekli yönlendirmeleri yapıyor; acil ve hayati durumlarda üyelerin bulunduğu lokasyona ambulans ve ekip sevk ediyor. Proje kapsamında, hizmete kayıt olurken belirtilen zamanlarda ölçüm değerlerini iletmeyen hastaların takibi de sağlanıyor. Bu üyelere ilk etapta iki adet hatırlatma SMS’i gönderiliyor. Hastanın SMS uyarısına rağmen ölçüm değerini göndermemesi durumunda ise doktorlar bizzat hastayla ya da yakınıyla iletişime geçerek gereken desteği sağlıyor. Cep telefonuna yüklenen program yazılımı ile alarm merkezimizdeki altyapı, birbirini gören destekleyen bir şekilde kurgulanarak teknolojik olarak hiçbir sıkıntıya yer vermeyecek düzeye getirildi. Program, tüm internet hizmeti bulunan cep telefonlarından rahatça kullanılabiliyor.
Şu anda Türkiye’de uzaktan hastalık takip sistemlerini kullanan kaç hasta var?
Şu an Türkiye’de yaygın bir kullanım olduğu söylenemez. Bugüne kadarki tüm kullanımlar deneme düzeyinde 100’lü rakamlar seviyesinde olmuştur. Ancak, ülkemizde 19 milyon 678 bin kişinin kronik hasta olduğunu ve bunların yüzde 26,8’inin kalp, tansiyon ve dolaşım ile ilgili sağlık sorunu yaşadıklarını dikkate alacak olursak, kullanıcı sayısının kısa zamanda yükseleceği de aşikar.
Bu projede ile ne hedefleniyor? Dünyada uzaktan takip daha yaygın. Türkiye’de bu süreç nasıl şekillenecek ve yaygınlaşacak?
Sağlık sektöründe her geçen gün yeni bakım/takip modelleri ortaya çıkıyor. Dünyada şu anda cep telefonlarının yüzde 9’unda mobil sağlık uygulamaları bulunuyor. 2015 yılında 1,5 milyar akıllı telefon ve üçte birinde mobil sağlık uygulaması olacağını hesaplanmakta.
Biz bu hizmet ile, kronik hastalıkların düzenli takip edilmesiyle daha kötüleşmesinin önüne geçmekte katkıda bulunmayı, hastaları daha bilinçli hale getirmeyi ve hastaların üzerindeki takip yükünü hafifletmeyi hedefledik. Diyabet ve yüksek tansiyon hastaları öncelikli hedef kitlemiz. Bu hastaların, ölçüm değerleri herbir kişi adına sistemimizde kaydedilecek ve gerekli hallerde doktoruna ya da hastanın kendisine iletilecek. Böylece defter tutma olayını kaldırarak hastaya kolaylık sağlanmış olacak.
Türkiye’de bu sürecin, cep telefonu sahipliği ve kullanımı düşünüldüğünde hızlı bir ilerleme kaydedeceğini düşünüyoruz. Bu konuda farklı sistemler, farklı uygulamalar var ve daha da çıkacak ama bireyler kendilerine en uygun olanı, en basit kullanımı seçerek hayatlarına katacaklar. Biz de bu noktadan hareketle, telefonlara yüklenerek kullanılacak olan programın son derece basit, sade ve pratik olmasına özen gösterdik. Kullanım arttıkça, pratikliği ve sağladığı kolaylıklar deneyimlendikçe yaygınlaşması da o nispette hızlı olacaktır.