Dgpays Ürün Yönetimi ve İş Çözümleri Direktörü Özgür Özden: ” Çözümlerimiz müşterilerimizin talep ve işletim modellerine göre esnek şekilde yönetilebilmektedir”
“Dgpays olarak banka, e-para ve ödeme kuruluşu ile finansal teknoloji şirketlerine teknoloji ürünleri sağlamanın yanısıra hosting, uygulama, güvenlik ve sistem yönetimi gibi altyapı hizmetleri de sağlıyoruz. Yakın zamanda da IT iştirakimiz DgpaysIT ile TCMB’nin lisanslı topluluk bulutu hizmet sağlayıcısı olduk.
Yazılım uygulamalarının büyüdüğü ve karmaşıklaştığı günümüzde, altyapıları verimli kullanmak en önemli konulardan biri oldu, ülkemizde ve dünyada bulut teknolojilerinin de bu amaçla hızla yaygınlaştığını görüyoruz. Bulut teknolojilerinden tam verimle faydalanmak için de uygulama mimarilerinin buna uygun olması gerekiyor, mikroservis uygulama geliştirme yaklaşımı da tam burada ortaya çıkıyor. Biz de, yeni geliştirmekte olduğumuz ürünleri Dgpays Finansal Servisler Platformu adını verdiğimiz mikroservis mimarisine uygun design edilmiş bir platformda sunarken, mevcut ürünlerimizi de yine bu mimaride çalışacak şekilde dönüştürdük, dönüştürmeye de devam ediyoruz. Şu anda Dgpays’in bankacılık ve ödeme sistemleri servislerinin birçoğu, konteyner mimarisi ile oluşturulmuş ve ölçeklenebilir yapıda Cloud agnostic olarak hizmet verebilir durumdadır.
Yurtiçinde ve yurtdışında birçok farklı banka, e-para ve ödeme kuruluşu ile finansal teknoloji şirketlerine teknolojik ürün ve altyapı hizmeti sağladığımız için, uygulama geliştirme ve dağıtım süreçlerimizde sürekli iyileştirme arıyor, best practice yöntemleri şirkete adapte ediyoruz. Bu konuda sadece gerekli araç ve uygulamaları kullanmak yetmiyor, şirketin iş yapış kültürü ve organizasyonunu da buna göre uyumlandırmak gerekiyor.
Uygulama geliştirme süreçlerinde ülkemizdeki birçok teknoloji firması gibi biz de kuruluşumuzdan itibaren agile metodolojileri benimsedik, ürün ve takım yapımıza uygun olarak scrum yada kanban ile çalışıyoruz. Böylelikle gerek ürün özelinde, gerekse farklı müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun önceliklendirmeleri ve hızlı çıktı üretimini sağlayabiliyoruz.
Bunun yanında hem uygulama geliştirme hem de dağıtım süreçlerimizi iyileştirme adına global Devops süreçleri ve ilişkili olarak CI/CD süreçlerini uyguluyoruz. Burada belirttiğim gibi doğru araçları kullanmak kadar organizasyon yapısını da buna uygun hale getirmek gerekiyor, biz de böyle yaklaştık, uygulama geliştirme ve dağıtım kültürümüzü buna uyumlandırdık. Böylelikle uçtan uca planlama, geliştirme, test, deploy ve işletim süreçlerini pürüzsüz bir şekilde yürütebiliyor, olası sorunları küçükken ve en başta etkisi az iken yakalayabiliyoruz. Versiyon yönetimi, otomatik deployment yönetimi, test otomasyonu, güvenlik ve sızma testi ürünleri gibi araçlarla da CI/CD sürecimizi destekliyoruz.
DgPays olarak tüm analitik ve veri bilimi süreçlerini uçtan-uca destekleyecek şekilde kendi Modern Data Stack altyapımızı 30’dan fazla open source teknoloji ile geliştiriyoruz. Open Data Lake House (ODLH) ile bütün Big Data platformlarını kapsayacak yada ihtiyaç duyulabilecek ETL – ELT, Batch & Streaming Data Process, Data Warehouse& Datamart, Business Intelligence gibi iş tiplerini sağlayabilecek şekilde bir altyapıya sahibiz. Ayrıca bu altyapıların mevcut tüm ürünlerin pazarda rekabet avantajı elde etmesini sağlayacak katma değerli özellikler kazanması ve hatta bu altyapılar kullanılarak ürünlerde geliştirilen özelliklerin pivot ettirilerek yeni bir finansal teknoloji ürünü olarak pazara indirilmesini hedefliyoruz. Aynı zamanda TCMB’den alınan topluluk bulutu sunma onayına istinaden finansal ürün ve hizmet sağlamanın dışında, sahip olduğumuz büyük veri platformlarını da IaaS, SaaS ve PaaS olarak da kullandırabiliyoruz.
Open DataLakeHouse altyapımız ile birlikte CDM/LDM/PDM olarak Financial Data Warehouse modeli de sunmaktayız ki bunu veri ambarı modeli hazır olarak Open Banking uygulaması ile entegre şekilde çalışabildiği gibi ayrıca Oracle, TerraData, IBM vb. rakiplerde olduğu gibi bu modeli bir ürün olarak da müşterilerimizde konumlandırılabilmekteyiz. Bu sayede hazır DWH, Datamart, Raporlar ve Dashboard’lar sunulmakla ayrıca Ad-Hoc Reporting ve Business Intelligence özellikleri de beraberinde gelmektedir.
Ek olarak İşlem Sınıflandırması (Transaction Categorization), Üye İş Yeri Sınıflandırması (Merchant Classification), Mükerrer Harcama / Fatura Sınıflandırması (Recurrent Expense / Bill Categorization), Gelir Teyidi (Income Verification), Fraud Tespiti (Fraud Detection) gibi temel bankacılık ürünleri ve finansal işlem modelleri de yol haritamızda bulunmakta.
B2C alanında ise sahip olduğumuz Loyalty (ZUBİZU) ürünümüzde, müşterilerin segmentasyonunu, hedefli marketing, kişiselleştirilmiş deneyime kadar bir çok konuda data driven kararlar alınarak yeni müşteri kazanımı, aktiflik arttırımı, retention gibi önemli metriklerde üstün başarılar elde edilmektedir. 2023 yılı içerisinde lansmanını yapacağımız yeni cüzdanlı versiyonumuzda da mevcut sadakat verilerini finansal verilerle de çarpıştırarak iş modellerimizde üye iş yerleri gelirlerini ve müşterilerimize sunduğumuz faydaları artıracağız.”