DİA KOBİ’leri bulutla tanıştırıyor
Küresel çapta yaşanan dijital dönüşüm, iş dünyasını da önemli ölçüde etkiliyor. Şirketler ve kurumlar, dijitalleşmenin kendilerine sundukları nimetlerden sonuna kadar faydalanmaya gayret ediyorlar.
İş dünyasını ve buna bağlı dinamikleri baştan yaratan dijitalleşme, ülkemizdeki şirketlere ve kurumlara da ilham veriyor olsa da, bu konuda dünyanın geneline göre daha yavaş hareket ettiğimizi söyleyebiliriz. Kurumların ve şirketlerin, dijitalleşme özelindeki farkındalığını artırmak için çalışmalar yürüten DİA, 2004 yılından bu yana özellikle bulut konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. DİA’nın son dönem çalışmalarını, hangi sektörlerde faaliyet gösterdiğini ve Türkiye’nin bulut bilişime bakışını DİA Genel Koordinatörü Süha Onay ile konuştuk.
DİA’dan ve DİA’nın sunduğu çözümlerden söz edebilir misiniz?
DİA olarak 2004 yılından bu yana çevrimiçi platformda özellikle KOBİ’lerin finans yönetimi, muhasebe yönetimi, e-devlet çözümleri, mağazacılık ve e-ticaret yönetimi gibi ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bulut bilişimin artılarını, DİA olarak geliştirdiğimiz teknolojilerle bir araya getirerek özellikle KOBİ’lerin işlerini geliştirmelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Sunduğumuz geniş çözüm yelpazesi ile KOBİ’lerin genel olarak tümüne hizmet veriyor olsak da, geliştirdiğimiz bazı modüllerle beraber sektörel bazda da çözümler sunabiliyoruz. Dikey olarak servis yönetimi, otel ve restoran yönetimi, distribütör entegrasyonları gibi çözümlerle farklı sektörlere de hitap ediyoruz.
Bunun dışında son dönemde gündemden düşmeyen e-devlet çözümleri konusunda da kurumlara ve şirketlere yardımcı oluyoruz. E-fatura, e-arşiv,e-defter çözümlerini tamamen GİB’e entegre bir şekilde müşterilerimize sunuyoruz. Müşterilerimiz bu sayede herhangi bir entegratör ihtiyacı duymadan, DİA üzerinden bu hizmetlerden yararlanabiliyorlar.
Son dönemin yükselen eğilimleri arasında yer alan e-ticaret konusunda da KOBİ’lerimize destek vermeye çalışıyoruz. KOBİ’lerin çok daha düşük maliyetle, e-ticaret platformlarını 1 gün içerisinde oluşturmalarına olanak sağlıyoruz.
Şirketler bulut çözümleriyle önemli avantajlara sahip oluyorlar. Bu noktada KOBİ’lerin farkındalığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki KOBİ’lere baktığımızda, bu yapıların neredeyse hepsinin bulut bilişim çözümlerinden yararlandıklarını görüyoruz. Bununla beraber son kullanıcıların da farkında olmasalar bile bulut çözümlerini kullanıyorlar.
Şirketlerin bu noktada elde ettiklerine bakacak olursak, özellikle maliyet avantajının ön plana çıktığını görüyoruz. Şirketler bulut ortamına geçiş yapmalarıyla beraber özellikle gereksiz donanım ve lisans masrafından kurtulurlarken, buna bağlı olarak çok daha uygun maliyetli ofislerde iş süreçlerine devam edebiliyorlar.
Güvenlik konusunda her ne kadar KOBİ’lerin kafasında soru işaretleri olsa da, buluta taşınan verilerin şirketlere ve kurumlara önemli ölçüde güvenlik avantajı sunduğunu ifade edebilirim. Bulut üzerinden yedeklenen verilerle, olası felaket senaryolarına hazır olabiliyorlar.
Bunun yanı sıra bulut platformuna 7/24 her noktadan ulaşılabilmesi sayesinde şirketler iş süreçlerini önemli ölçüde hızlandırabiliyorlar. Bu da KOBİ’lere doğrudan iş hacimlerini büyütme ve gelirlerini artırma fırsatı sunuyor.
Şirketlere ve kurumlara yönelik eğitim programlarınız var mı? Şirket çalışanlarını sunduğunuz çözümler konusunda bilgilendiriyor musunuz?
Sunduğumuz çözümlerin oldukça sade ve kolay anlaşılır olduğunu söyleyebilirim. Şirket olarak, kullanıcıların herhangi bir eğitim almadan yazılımı kullanabilmelerini amaçlıyoruz. Her ne kadar yazılımlarımız oldukça basit ve anlaşılır şekilde geliştirilmiş olsa da, müşterilerimizin kafalarına takılan noktaları çok daha rahat bir şekilde anlayabilmelerin için internet sitemiz üzerinde 300’e yakın senaryo üzerinden ilerleyen eğitim videoları sunuyoruz.
Bununla beraber iş ortaklarımıza yönelik her ay düzenlediğimiz eğitim programlarıyla, müşterilerimizin sunduğumuz çözümleri çok daha hızlı bir şekilde kavrayabilmelerine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
İstanbul ve Ankara’da ofisleriniz bulunuyor. İlerleyen süreçte yurtdışına açılmayı planlıyor musunuz?
İlerleyen günlerde düzenleyeceğimiz Silikon Vadisi gezisi ile önemli teknoloji şirketlerini ziyaret ederek, son dönem teknolojileri hakkında fikir sahibi olmak istiyoruz. Bu ziyaretin bir diğer amacı da bölgedeki yatırım imkanlarını araştırmak. Satış ofisi özelinde olmasa da, ilerleyen dönemde açacağımız Ar-Ge ofisiyle ülkemizi küresel çaptaki teknolojilerle buluşturmayı amaçlıyoruz.
Dijital dönüşüm ve bulut çözümleri konusunda ülkemizdeki farkındalık beklenen düzeye henüz erişmedi. Bu noktada DİA neler yapıyor?
Bu noktada en büyük eksik güven olarak göze çarpıyor. Şirketlerin yeni nesil teknolojiye pek fazla “güvenememeleri” hem şirketleri hem de iş süreçlerini kötü yönde etkiliyor.
Şirket olarak KOBİ’lerin buluta geçişlerini hızlandırma amacı ile BTvizyon etkinliklerinin oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Bu etkinlik ve benzerleri sayesinde Anadolu’daki KOBİ’lerin yeni nesil teknolojiler konusunda bilinçlendiğini ve İstanbul’daki farkındalık seviyesine erişmeye başladığını gözlemliyoruz. İlerleyen dönemde de bu tarz etkinliklerin artması ile beraber dijital dönüşüm ve bulut çözümlerine yönelimin de aynı oranda artacağını söyleyebilirim.