‘Digital Bridge-2022’ farklı disiplinlerdeki yenilikçi teknolojileri buluşturdu
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, 28 Eylül tarihinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen ‘Digital Bridge-2022 Uluslararası Forumu’na katıldı. Bakan Varank, “Bizleri bugün burada bir araya getiren ‘dijitalleşme’ denen olgudur” ifadesini kullanırken Başkan Koç da sürdürülebilir bir gelecek için veriye dayalı kararların önemini vurguladı.
Kazakistan Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Uzay Sanayi Bakanı Bagdat Musin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Digital Bridge-2022 Uluslararası Forumu’na; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici’nin yanı sıra Özbekistan Bilgi Teknolojilerini Geliştirme ve Komünikasyon Bakanı Şerzod Şermatov, Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Farid Ahmadov, Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanı Yardımcısı İndira Şarşenova ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Badhdad Amreyev katıldı. Bakan Varank, ‘Digital Bridge-2022 Uluslararası Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, kamu, iş dünyası, akademi ve farklı disiplinlerden birçok uzmanı bir araya getiren etkinliğe davet ettiği için Kazakistan hükümetine teşekkür ederek “Bölgedeki yenilikçi projeleri ve çözümleri keşfetmemiz açısından bize eşsiz bir fırsat sunuyor. Bizleri bugün burada bir araya getiren ‘dijitalleşme’ denen olgudur” değerlendirmesinde bulundu. Varank, Covid-19 salgınıyla teknolojik çözümlerin ürün ve hizmetlerde daha çok kullanılmaya başlandığına işaret ederek, “Böylelikle kültürler, alışkanlıklar, iş yapma biçimleri ve hatta ekonomiler kökünden değişti. Açıkçası bu dönüşümü sıradan bir ‘teknoloji devrimi’ olarak görürsek, bu yarışa yenik başlamış sayılırız. Çünkü siber güvenlik, büyük veri, nesnelerin interneti (IoT), blok zinciri, yapay zekâ (AI), akıllı şehirler, mobilete gibi kavramlar, bir devrimden öte yeni bir dünyanın habercisi” açıklamasını yaptı.
“Yeni dünyada varlığımızı sürdürebilmek çevik yönetişim anlayışıyla mümkün”
Bu devrin kaybedenlerinin yenilikçi teknolojik çözümler üretemeyenler olacağını kaydeden Varank, “Bu yeni dünyada varlığımızı sürdürebilmenin tek yolu çevik bir yönetişim anlayışıyla mümkündür. Hızlı kararlar alamayanlar, yenilikçi teknolojik çözümler üretmeyenler, dijitalleşmeye direnenler bu devrin kaybedenleri olarak tarihteki yerlerini alacak. Bizler de Türk dünyasının temsilcileri olarak bu süreci asla ıskalamamalı, gereken tüm adımları birlik ve beraberlik içerisinde atmalıyız. Türkiye olarak bu yola ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ adıyla çıktık. Bu kavram, çok geniş bir çatı vizyonu temsil ediyor. Kritik teknolojileri kendi imkanlarımızla üreterek, tüketen değil üreten bir ülke olma hedefimiz var. Adil, güvenilir, şeffaf ve entegre bir dijital Türkiye inşa ediyoruz. Yerli, milli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi için uygun altyapılar oluşturuyoruz. Kamu ve özel sektördeki iş süreçlerini yapay zekâya, büyük veriye uygun şekilde tasarlıyoruz. Özellikle kamu hizmetlerinin dijitalleşmesinde dünyanın en başarılı örneklerinden biriyiz. Bugün Türkiye’de yatırım yapmak istiyorsanız bir internet sitesine girerek, hangi desteklerden nasıl faydalanabileceğinizi saniyeler içerisinde görebilirsiniz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da, ‘Digital Bridge-2022’ kapsamında düzenlenen ‘Dijital Devlet Sürdürülebilirliği’ konulu panelde yaptığı konuşmada e-Devlet Kapısı ve Dijital Türkiye vizyonundan bahsederek sürdürülebilir bir gelecek için veriye dayalı kararların önemini vurguladı.
“Yeni pazarlara açılırken Kazakistan fonksiyonunu değerlendirmemiz gerekiyor”
Bakan Varank, Kazakistan’daki Türk iş dünyası temsilcileriyle de toplantı yaptı. Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici’nin ev sahipliğinde büyükelçilik binasında 29 Eylül tarihinde gerçekleştirilen toplantıya; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ile Kazakistan’da faaliyet gösteren Türk iş insanları katıldı. Varank, son dönemde Türkiye’nin Orta Asya ile ilişkilerinin farklı boyut kazandığını ve bu anlamda Kazakistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kazakistan’da farklı alanlarda faaliyet gösteren ASELSAN, MFA ve YDA gibi bir dizi Türk şirketlerinin üretim tesislerini ziyaret ettiğine dikkat çeken Varank, “Türkiye’nin buradaki yatırım alanları mutluluk verici. Bizim yeni pazarlara açılırken Kazakistan fonksiyonunu değerlendirmemiz gerekiyor. Bu manada iş insanlarımızın yolunu açacak, onlara destek olmak açısından ne gerekiyorsa elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.