diici, 2 milyon değerleme üzerinden yatırım aldı
2021 yılında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’dan lisans alarak paya dayalı kitle fonlaması faaliyetlerine başlayan ve şu ana kadar 18 girişime 25 milyon TL’nin üzerinde fon toplamayı başaran fonbulucu, yeni yılın ilk günlerinde stratejik bir yatırım kararı aldı. 2019 Ağustos’ta EntreCom adı ile faaliyetlerine başlayıp diici markası ile yoluna devam eden, girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak misyonuyla çeşitli programlar, eğitimler, etkinlikler ve içerikler üreterek girişimci yetiştiren girişime, fonbulucu ve hissedarları 500 bin TL yatırım yaptı.
Yapacağı faaliyetlerle Dijital Girişimcilik Ekosistem Rehberi olmayı hedefleyen ‘diici’ girişimi, liderliğini fonbulucu’nun çatı platformu olan Global Kitle Fonlama Platformu A.Ş’ nin yaptığı yatırım turunda; Nalan Uysal, Mustafa Öner, Orhan Mutlu Topal, Mustafa Sak, Ahmet Altuğ Oğuz, Mehmet Sacit Sungu, Sevi Bozoğlu, Mustafa Sezgin, Veysi İşler, Hüseyin Çiftçi ve Blockchain Bilişim Teknolojileri Fin. Dan ve Tic. A.Ş,’den toplam 500 bin TL yatırım aldı.
Türkiye’deki girişimcilere ve ekosisteme inanarak, ekosistemi geliştirecek bir iş kurma amacıyla ilk adımını atan Harekete Geçiren Girişimci Enis Erdem Yurdatapan, diici girişiminin faaliyetlerini EntreCom adıyla 2019 Ağustos’ta başlattı. Bugüne kadar girişimci yetiştirme programları, eğitimleri, etkinlikleri, içerikleri, birbirini besleyen ve destekleyen topluluk yapısıyla birlikte on binlerce girişimcilik sevdalısının hayatına dokunan diici, aldığı yatırımla birlikte faaliyet alanlarını çok daha fazla artırıp geliştirerek girişimcilik ekosisteminde önemli bir aktör olmayı hedefliyor.
“Girişimcilerin girişim yolculuklarını iyileştirmek için harekete geçtim”
Ülkemizde her geçen gün daha popüler hale gelen girişimcilik ekosistemine yapılan yatırımlardaki artışa rağmen iş fikirlerinin sürdürülebilir bir girişime dönüşümü yolculuğunda ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Enis Erdem Yurdatapan, “Girişimci adayları tam olarak hangi adımları izlemesi gerektiğini ve hangi kaynakları takip edip uygularsa daha başarılı olacağını bilemiyor. Bu aşamalardaki belirsizlikler ise vakit ve emek kaybına sebep olmakla birlikte, birçok fikrin daha hayata geçmeden ölmesine sebep oluyor. Bir şekilde yoluna devam eden girişimlerin ise özellikle teorik bilgisi az olduğunda ve girişiminde ciddi eksiklikler barındırdığında yatırım bulması zorlaşıyor. Bu döngü ise ölçeklenme potansiyeli olan iş fikirlerinin yatırımcıları ile birlikte hızlı bir büyüme yaşamasını engelliyor” dedi.
Kendi girişimini kurarken başlıca hedefinin ekosistemde yaşanan bu problemlerin çözümü için harekete geçmek olduğunu dile getiren Yurdatapan, “Bugüne kadar binlerce girişimcinin erken aşama faaliyetlerine şahit oldum. Doğru adımları atamadığı için işini bırakmak zorunda kalan, girişiminde ilerleme kaydetse de bir noktada tıkanıp batan ve hedeflerine ulaşamayan birçok hikâye dinledim. Bu hikayelerde o kadar çok ortak nokta fark ettim ki bu sorunları çözebilmek adına bir iş kurmam gerektiğini hissettim. 2 senedir girişimcilere, 500 saati aşkın eğitim, içerik ve materyallerimiz ile rehberlik eden bir mekanizma ile destek oluyoruz” sözlerini kaydetti.
“Bu yatırımla birlikte girişimcilik ekosistemi daha da güçlenecek”
Kurucusu olduğu diici girişimine yapılan stratejik yatırım hakkında konuşan Enis Erdem Yurdatapan, “Benim için oldukça duygu dolu ve güven veren bir yatırım oldu. Co-CEO’su olduğum fonbulucu ve hissedarlarımızdan, kendi kurduğum girişime yatırım yapılması hepimiz için çok kıymetli. diici’nin de fonbulucu’nun yaratmış olduğu ekosisteme dahil olması ile artık çok daha güçlüyüz diyebilirim” ifadelerini kullandı.
fonbulucu kurucusu Hakan Yıldız, “Bu yatırımı uzun zamandır düşünüyorduk. Platformumuza girişimcilerimizin ilgisi çok yüksek, 8 Nisan 2021’de lisansımızı alarak başladığımız paya dayalı kitle fonlaması yolculuğumuzda, şimdiden 550 Milyon lirayı bulan 1200 yatırım turu başvurusu aldık. Bu başvuruların değerlendirilmesi, kampanyalarının hazırlanması ve yatırım turunun düzenlenmesi bizim için en yoğun emek verdiğimiz alan oldu. Bu yatırımla birlikte Co-CEO’muz Enis Erdem Yurdatapan’ın kurduğu yapıyı sistemimize entegre ederek girişimcilerimize çok daha iyi bir hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca lisans alan diğer platformlarda yatırım turuna çıkacak girişimlere de hizmet verecek olan diici, ekosisteme büyük fayda sağlayacak. Bu yatırım tüm ekosistemimize hayırlı olsun” diyerek yatırımdan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
2021 Kasım ayında girişim şirketinin CEO’su olarak göreve başlayan Ecem Çuhacı Küçük ise, “Kurumsal çalışma hayatımdan ayrılarak dahil olduğum yeni diici için çok heyecanlıyım. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar ile birlikte girişimcilik ekosistemine önemli katkıları olan bir girişimiz. Bugün itibariyle aldığımız yatırım sayesinde ise çok daha iyi yerlere geleceğimize gönülden inanıyorum. Bize güvenerek yatırım yapan tüm yatırımcılarımıza ekibim adına canı gönülden teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
Girişimciler ve yatırımcılar için 2 hafta boyunca dopdolu bir program
Yatırım kararının hemen ardından çalışmalara başlayan diici, 17-30 Ocak arasında hafta içi her akşam 21.00’da diici ve fonbulucu YouTube kanallarında canlı yayınlanacak bir organizasyon düzenliyor. Birbirinden değerli konukların katılacağı programlara, ilk hafta farklı kanallardan yatırımlar alan girişimciler, ikinci hafta ise yatırım fonları ve melek yatırım ağlarını temsilen yöneticiler katılacak. Program detaylarına https://bit.ly/3qntjjD ve https://bit.ly/3fi6UOf üzerinden ulaşılabiliyor.