Dijital çalışanlar her adımda yanınızda
Dijital çalışan odaklı yatırımlar yapan Unite BT, ABBYY iş ortaklığının ardından yeni işbirlikleri için de arayışlarını sürdürüyor.
Pandemi süreci, tüm sektörlerde dijitalleşmenin kritikliğini tüm dünyaya gösterdi. Artık şirketlerin dijital işgücü ile verimliliklerini artırabilecekleri, hizmet olarak dijital çalışanlar kullanabilecekleri modellere öncelik verdiklerini vurgulayan Unite BT Kurucusu Malkoç Süalp, ekledi: “2020, ‘Hizmet olarak dijital çalışan çağı’ olacak.” 1998 yılından beri servis masası hizmeti sağlayan Unite Bilgi Teknolojileri’nin AI, NLP ve OCR özellikleri ile ABBYY iş ortaklığı hakkında konuşan Malkoç Süalp, “Günümüzde çağrıların yüzde 75’i dijital teknolojilerle cevaplanıp çözülüyor. 2019’da lanse ettiğimiz yeni nesil servis masası (next generation service desk) hizmetimizde ön planda dijital işgücümüz ilk çağrıyı karşılıyor, herhangi bir dilde konuşabiliyor, çağrıyı alıp çözmesi için direkt robota veriyor, NLP sayesinde e-postadan, Ticket’tan ve WhatsApp’tan gelen talepleri anlayıp yönlendirip, çözülene kadar takip edebiliyoruz” dedi. Bugün dört büyük kurumsal müşterilerinin tamamen dijital işgücüyle çalışan servis masası hizmetlerini kullandığını belirten Süalp, sorularımızı yanıtladı:
ABBYY ile iş ortaklığı için nasıl bir hedefle adım attınız?
İlk adımı 2014 yılında Türkiye’de ilk RPA ile çözüm sağlayan şirket olarak attık. Bugün Türkiye’deki en büyük dijital iş gücü servis sağlayıcısıyız. KoçSistem ve SabancıDX ile dijital işgücü üzerinde ortaklıklarımız var. BPO (Business process outsourcing) müşterilerimizden sürekli olarak evrak içeren süreçlerin otomasyonları ile ilgi talepler geliyordu. Bu talepler en basitinden bir evrak üzerinden bilgi alıp bir sisteme girilmesi, en kapsamlısı da sözleşme okunması, güncellenmesi ve sözleşmeyle ilişkili bazı belgelerin okunup karar alınması olabiliyordu. RPA üzerinde OCR olmasına rağmen çoğu süreçte başarı oranı düşüktü. Ancak, ABBYY bu konuda, özellikle yapılandırılmamış evraklarda başarılı bir ürün geliştirdi. Bu ürünü 2018’de bazı süreçlerde kullanmaya başlamıştık. 2019 sonlarında da ABBYY ürünlerini bulut ortamında dijital işgücüne entegre edilebilen yeni bir teknolojiyi, Vantage yapısını geliştirdi. Vantage ABBYY; belge sınıflama, bilgi çıkartma ve dijital zeka içeren hizmetlerle dijital işgücünü herhangi bir alana akıcı bir şekilde entegre etme imkanı veriyor. Ocak ayında bu teknolojiyi test etmeye başladık. Başarı oranları yüksek olduğu için dijital işgücü bulut platformumuza yatırım yapma kararı aldık.
Bu iş ortaklığı neleri kapsıyor?
Ortaklığımız bayi olmaktan ileri bir iş ortaklığı. ABBYY satışları yurtdışında Microsoft Azure üzerinden SaaS olarak yapılıyor. Türkiye’den bu hizmet de yurtdışı bulut olduğu için kısıtlıydı. ABBYY ile anlaşarak, Türkiye’de bulut ortağı olma hedefini gerçekleştirdik. İş ortaklığımızla Türkiye’de Unite Cloud üzerinden ABBYY’nin tüm dijital zeka ürünlerinden, ya dijital işgücü ile ya da direkt olarak faydalanmak mümkün. Öte yandan, yeni işbirlikleri konusunda da arayışlarımız sürekli var. Özellikle dijital işgücünde yeni katma değer yaratacak, çözüm yelpazesini genişletebilecek çözüm ortaklıklarıyla ilgileniyoruz.
Dijital işgücü çözümünüzün konumunu ve potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dijital iş gücümüzün çözüm kabiliyetini artıracak, gerçekleştirilebilecek süreç yelpazesini genişletecek her türlü katma değeri araştırıp geliştirip dijital çalışanlarımıza entegre ediyoruz. Microsoft, Google, AWS, ABBYY ve birçok bilişsel algoritma sağlayan şirketle işbirliklerimiz var. NLP, Content IQ, Vision, Speech üzerinde dijital işgücü çalışanlarımız bu teknolojileri kullanarak katma değer yaratıyor. Örneğin; veri merkezi yöneten robotlarımız bir sorun zamanında çözülmemiş ise direkt arayıp Türkçe bilgi veriyor. Ayrıca Unite dijital çalışanları 26 ülkede 8 dilde çalışıyor. İçerik zekası (Content IQ) ile evrakları tanıyıp, sözleşme kontrolü yapıyor, fiş fatura okuyor, sigorta süreçlerini uçtan uca yönetebiliyorlar. Bu çözümler, 2016’da lanse ettiğimiz ‘Robots as a Service’ (RaaS-servis olarak robot) ve robot yeteneklerinin tek başına yeterli olmamaya başladığında bunu nasıl genişletebiliriz diye düşünmemizle başladı. ML, AI hayatımıza bu noktada girdi ve bu alanda 5 kişilik, sadece dijital işgücünü besleyen bir Ar-Ge bölümümüz var. Mevcut kendi platformumuz, KoçSistem ve SabancıDX ortak yapılanmamız üzerinden 70’ten fazla kuruma hizmet sağlıyoruz. Müşteri bazımız organik şekilde büyüyor. Normal RPA hizmetleri ile başlayıp, sonra daha kompleks zeka gerektiren süreçler geldikçe, biz de robotların kapasitelerini yeni işbirlikleri ile artırıyoruz. Potansiyel büyük ve en hızlı ilerleyen sektör kognitif bilim.
Bu çözümü daha nasıl geliştirmek gündeminizde?
“As a service” kabiliyetlerimizi artırmak istiyoruz. Kognitif bilim alanındaki gelişmeleri takip ederek iş hayatında ve sivil hayattaki tüm alanlarda normal işgücü tarafından yapılan işleri inceliyor ve teknoloji ile nasıl daha iyi hizmet verebileceğimizi araştırıyoruz. Özellikle dijital çalışan alanında yatırımlar yapıyoruz.