DİJİTAL CÜZDAN YATIRIMLARI DAHA DA ARTACAK
Finans sektöründeki firmalar, şu an bu dijital dönüşümü sağlamak için öncelikle eski iş yapış şekillerini değiştirmek için tüm organizasyonel ve iç süreçlerini tekrardan gözden geçiriyor. Artık finans sektöründe CDO (Chief Digital Officer) pozisyonları karşımıza çıkmaya başladı. Alışkanlıkların değişmesi ile beraber müşteriye ulaşım kanallarında da değişiklikler yaşanmaya başladı. Artık akıllı telefonu olan kullanıcıların tamamı iletişim kurmak için sosyal medyayı kullanmaya başladı. Bu nedenle firmalar ürünlerinin tanıtımını buraya taşımak zorundalar. Intertech ADK ve Dijital Kuşak Bankacılığı Projeleri Genel Müdür Yardımcısı Kadir Mustafa Öztürk’ün dikkat çektiği gibi, son dönemde bankalar teknoloji yatırımlarında mobil ve şubesiz bankacılık projelerine ciddi kaynaklar ayırmaya başladı. Çünkü artık müşteriler, finans sektöründen hızlı ve güvenli kullanabilecekleri ürünler bekliyorlar. Mobil bankacılık tarafında ise tüm bankaların olmazsa olmazı mobil bankacılık uygulamaları. “Özellikle kullanıcı deneyimi anlamında ciddi yatırımlar yaparak kullanıcılarına rahat ve hızlı kullanımlı uygulamalar geliştirdiler. Bunun yanında, önemi gelecek yıllarda kredi kartlarının yerini almaya başlayacak dijital cüzdan yatırımlarını devam ettiriyorlar” diyen Kadir Mustafa Öztürk, eklemeden geçmedi: “Fakat herkesin ortak problemi, güvenlik teknolojinin gelişmesine paralel, güvenlik sorunları da aynı hızla gelişiyor. Bu nedenle işin bu tarafını da yakından takip edip, gerekli önlemleri almak için araştırma ve yatırımlarını devam ettirmek zorundalar.”
IoT bankaların ilgisini çekiyor
Rekabetin olduğu her yerde müşteriler açısından avantajlı bir ortam oluşuyor. Bu sayede sektördeki herkes, müşterinin ilgisini çekip ürün kullanılabilirliğini artırmak için yatırımlar yapmak zorunda kalıyor. Bu ürün çeşitliliğini de destekliyor. “Şu an bu rekabeti bankalarda dijital cüzdan alanında görüyoruz” yorumunu yapan Kadir Mustafa Öztürk, 2016 yılı beklentilerini ise şöyle anlattı:
“Bankacılık sektöründe bireysel anlamda sosyal hesaplar ve dijital cüzdan üzerinden yapılan işlemler, kurumsal anlamda da IoT, büyük veri ve şu an için bulut bankacılığı tarafında regülatif kısıtlamalar olduğu için bankaların yan ürünlerin geliştirmesini yaptıkları bulut bankacılığı üzerine yoğunlaşacaklar. Özellikle IoT, bankaların ilgisini çeken bir konu. Çünkü müşteriye daha iyi hizmeti götürebilmek için bunun nimetlerinden hem pazarlama faaliyetlerinde hem operasyonel verimlilik anlamında fayda sağlayacaklar. Buradan elde ettikleri verileri de bankaların esas işi olan risk hesaplamada kullanacaklar. Ayrıca uzun dönemde finans sektöründe inovasyon anlamında ismini çokça duymaya başlayacağımız BlockChain hayatlarımıza girecek. Yurt dışında büyük bankaların çoğu yavaş yavaş bu protokolü destekleme kararı almaya başladılar. Finans sektöründeki firmaların dünya üzerinde hem kendi içinde hem de müşterileri ile yapacakları parasal işlemlerde güvenli ve ucuz bir iletişim protokolü sağlanıyor olacak.”