Dijital devlete platin desteği
Platin Bilişim, kamu kurumlarının bilişim yöneticileri ve özel sektör yöneticilerinin bir araya geldiği, bu yıl ikincisi düzenlenen Kamu Bilişim Zirvesi etkinliğinde dijital devlet kavramının temelini teşkil eden siber güvenlik, veri koruma, arşivleme, iş sürekliliği ve IT altyapı yönetimi konularındaki profesyonel çözümlerini tanıttı.
Veri Koruma, Arşivleme, İş Sürekliliği, IT Altyapı Yönetimi ve Güvenlik konularında profesyonel çözümler sunan Platin Bilişim, Kamu Bilişimcileri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kamu Bilişim Zirvesi etkinliğine katılarak destek verdi. 16-19 Kasım 2017 tarihlerinde Antalya Gloria Golf Resort Hotel’de gerçekleştirilen platformda, kamu kurumlarının bilişim yöneticileri ile üniversite ve özel sektör temsilcileri bilgi paylaşımında bulundular.
KAMU-NET:Güvenlik Bilgi Otobanı teması ile gerçekleştirilen etkinliğe kamuda politika belirleyiciler ve karar alıcıların yanı sıra özel sektör temsilcileri de katıldı. Platin Bilişim, katılımcılara siber güvenlik ile ilgili son trendler ve bu alandaki ürün ve hizmetleri hakkında bilgilendirme yaptı.
Veri koruma, arşivleme, iş sürekliliği ve güvenlik konusunda Türkiye’nin önde gelen kurumlarına çözümler sunan ve siber güvenlik alanında geniş bir know-how’a sahip uzman kadrosu ile hizmet vermekte olan Platin Bilişim, etkinlik alanındaki standını ziyaret eden katılımcılara Güvenlik Bilgi Otobanı temasının kapsamına giren, bilişim alanında nitelikli insan gücü ihtiyacı, bulut bilişimin kamu kurumlarına yönelik faydaları, siber savunma, siber güvenlik, siber suçlarla mücadele ve siber güvenliğin milli güvenliğe entegrasyonu konularında sunduğu hizmetler hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Tehditler her geçen gün daha zeki bir hal alıyor
Yapay zeka hem tehdit hem de fırsat!
Platin Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, “Kamu kurumlarının bilişim yöneticilerini bir araya getiren Kamu Bilişim Zirvesi gibi etkinliklere ihtiyacımız var. Bilişim ile ilgili konular kamu kurumlarımızın da katılımı ile ne kadar çok ele alınırsa, ülke açısından o kadar faydalı olacaktır. Bu bakımdan Kamu Bilişim Zirvesi bilişim sektörünün en önemli etkinlikleri arasında yer alıyor. Ülke menfaatleri açısından titizlikle üzerinde durulması gerektiğini savunduğumuz siber güvenlik konusunun etkinliğin teması olarak ele alınmasını son derece yararlı buluyorum. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlık’a yayınlanmak üzere gönderildiği duyurulan; kamuoyunda Siber Güvenlik Yasası olarak bilinen “5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununda ve Diğer kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı”nın yasalaşmasını beklediğimiz şu günlerde Kamu Bilişim Zirvesi’nde siber güvenlik konularının ele alınması çok yerinde. Zira, siber güvenlik artık günümüzde bir nevi ölüm – kalım meselesi haline geldi. Artık yazılım güvenliğinin temel bileşenleri içerisinde saldırı öncesi önlemler, izleme ve takip, arşivleme, yedekleme, felaket önleme, saldırı anı aksiyonlar, olay yeri araştırma, saldırı sonrası aksiyonlar gibi farklı konseptler bulunmakta. Tehditler her geçen gün daha zeki bir hal alıyor. İnsan benzeri yapay zekâ ürünü zararlı yazılımlara karşı tetikte olmak gerekiyor. Yüksek profile sahip hedeflere karşı çok daha güdümlü siber saldırılar gerçekleştiriliyor. Siber saha önümüzdeki yıllarda ülkelerin çetin mücadeleler yaşayacağı çok kritik bir savaş alanı da olacak. Hatta bunun öncü çatışmalarının günümüzde zaten yaşanmakta olduğunu görüyoruz.” sözleri ile yorumladı.
Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı var!
Ayhan Bamyacı, Türkiye’nin yeni kanuni düzenlemeler ile siber güvenlik alanında hukuki mevzuatı da geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen Siber Güvenlik Yasası’nın her şirkete en az bir siber güvenlik uzmanı istihdam etme zorunluluğu getireceğini hatırlattı. Bamyacı, uzman açığının kritik önemini şu sözler ile değerlendirdi: “İlk etapta 10 bin şirketin yasa kapsamına alınacağını öngörüyoruz. Bazı şirketlerin birden fazla siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyacaklarını göz önüne aldığımızda Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Kamu kurumlarına atanması beklenen 1000 yeni siber güvenlik uzmanı da bu sayıya dahil. Tabii bu ilk etapta kanun kapsamına girecek şirketlerin ihtiyacı. Kanunun dalga dalga tüm şirketleri kapsayacağı düşünüldüğünde bu ihtiyaç katlanarak artacak demektir.
2019 da 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olacak
Siber güvenlik uzmanı açığı sadece Türkiye’nin konusu değil. 2019 yılında dünya genelinde 6 milyon siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olacağı öngörülüyor. Bu rakamlardan çıkaracağımız sonuçların başında, siber güvenliğin önemi artmaya devam edecek demektir. Öte yandan geleceğin parlak mesleklerinden birisi siber güvenlik uzmanlığı olmaya devam edecek diyebiliriz. Bir diğer sonuç da, siber tehditler de artacak ve güçlenecek demektir.”
Türkiye’nin 21 bin siber askeri olacak!
Ayhan Bamyacı, siber güvenliğin unsurları arasında yer alan Siber Savunmanın Güçlendirilmesi ve Kritik Altyapıların Korunması, Siber Suçlarla Mücadele, Farkındalık ve İnsan Kaynağı Geliştirme, Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi, Siber Güvenliğin Milli Güvenliğe Entegrasyonu konularının kritik önemine dikkat çekti. Çıkması beklenen yeni yasanın, gerektiği durumlarda şirketlerdeki ve kamu kurumlarında görevli siber güvenlik uzmanlarının ülke güvenliği için siber orduya da hizmet vermesine dair hükümler içereceğini hatırlatan Bamyacı, kanunun getirdiği bu zorunlu görev halini, “Siber güvenlik uzmanları sadece şirketler için önemli bir görevi ifa etmeyecekler. Yeni yasa ulusal güvenlik söz konusu olduğunda bu kişilerin uzmanlıklarından yararlanılması gerektiğini de öngörüyor. Savaş anında askere alım işleminin yapılması bilinen bir uygulama iken artık bu uygulama siber güvenlik konusunda da söz konusu olabilecek. Günümüzün savaşlarının siber dünyada gerçekleşebileceği konusunda çok ciddi kaygılar var. Çünkü ne kadar ekonomisi büyük devlet olursanız olun, askeriniz, uçağınız, silahlarınızın gücü ne olursa olsun, siber dünyada her devlet tehditlere açık durumda. Her devlet bu yeni saha için savaş ihtimaline yönelik hazırlıklarını yapmaya çalışıyor. Siber ordular teşkil ediyorlar. Türkiye’nin de siber dünyada ülke savunmasını boş bırakması düşünülemez elbette. Ülkedeki yetişmiş nitelikli insan gücü, aynı zamanda siber ordunun potansiyel birer askeri durumunda olacak. Bu da ilk etapta Türkiye’nin 21 bin siber askeri olacağı anlamına geliyor.” sözleri ile değerlendirdi.