Dijital dönüşüm başarı hikâyeleri, kültür değişimiyle yazılacak
GCC Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Eğitmeni Alper Gerçek, ‘Dijital Dönüşüm’ ile ‘Koçluk ve Mentorluk’ başlıklarına odaklandıklarını vurguladı.
Uzun süreden beri dijital dönüşüm konusunda çalışmalar yaptığını, ülkemizdeki çalışmalara katkı verdiğini ve yurt dışındaki gelişmeleri de yakından takip ettiğini ifade eden Alper Gerçek, “Bildiğiniz gibi dijital dönüşüm yaşadığımız şehirden kullandığımız cihazlara, tıptan hukuka, bir fabrikadaki işleyişten yaşam tarzımıza kadar her alanda etkisini gördüğümüz ve görmeye de devam edeceğimiz bir kavram. Uzun yıllarını sektörün içinde geçirmiş, projeler gerçekleştirmiş biri olarak bu dönüşümü firmalara doğru bir şekilde anlatabilmek ve onlar için gerçek bir kazanç olmasını sağlayabilmek amacıyla dijital dönüşüm eğitimi ve danışmanlığı veriyorum” açıklamasını yaptı. “Dönüşümün ne olduğunu tam bilmeden ve anlayamadan projelere başlamak başarısızlığı baştan kabul etmek anlamına geliyor” tespitini aktaran Gerçek, çalışmaları hakkında şu detayları paylaştı: “Üç ayrı eğitim paketi hazırladım. İlki yönetici ve karar vericilerin katılacağı yarım günlük interaktif bir eğitim paketi.
Buradaki amaç; projeleri başlatmak ve dönüşüm için karar verecek kişilerin akıllarındaki sorulara yanıt bulabilmelerini sağlamak. Dijital dönüşüm nedir? Neden bu dönüşümün içinde olmalıyım? Uygulama örnekleri neler? Bizi bekleyen zorluklar neler? Hangi adımları atmalıyım? soruları bunlardan bazıları. Diğer iki paket ise dönüşümü gerçekleştirecek ekip üyeleri için kapsamlı ve uygulamalar içeren bir ve iki günlük eğitimler.” Eğitimin yanı sıra firmalar için dijital olgunluk seviyelerinin ölçümü, ‘Firma Dijital Dönüşüm Analiz ve Değerlendirmesi’, ‘Dijital Dönüşüm Yol Haritasının Hazırlanması’ konularını kapsayan danışmanlık hizmeti verdiğini de belirten Gerçek, “Sektör tecrübemin ve bakış açımın fark yaratacağına inanıyor, şirketler için onların gözünden bakabilmeyi, ihtiyaçlarını doğru analiz edebilmeyi sağlamayı hedefliyorum” dedi.
Gerçek, GCC olarak odaklandıkları ikinci başlığı ‘Koçluk ve Mentorluk’ olarak ifade edip “Aslında ‘Dijital Dönüşüm’ ile çok ayrı gözükmesine rağmen benim bakış açıma göre aralarında önemli bir bağ mevcut” değerlendirmesini yaparak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dönüşümün teknoloji kısmının büyük bir payda olduğu doğru ama diğer taraftan bu bir kültür değişikliği. Firmanın çalışma tarzı ve yönetim anlayışı yeni dünyada tamamen değişecek, çalışanlarının yeni dünyaya adaptasyonu ve katkı vermesi başarı anahtarlarından birisi olacak. Profesyonel bir koç olarak dijital dönüşümün bu kısmında da olmam gerektiğini düşündüm. Teknolojideki bilgi birikimim, yaptığım yöneticiliklerden sağladığım tecrübeler ve koçluk bakış açımla bu dönüşümde fark yaratacağıma inanıyorum. Dönüşümün bu kısmını kaçırmayan şirketlerin dijital dönüşüm başarı hikâyeleri yazacağını, diğerlerine göre çok daha hızlı yol alacaklarını düşünüyorum.”
‘Endüstri 4.0 KOBİler için Dijital Dönüşüm Rehberi’ hazırlandı
TBD yayınları arasında çıkan ‘Endüstri 4.0 KOBİ’ler için Dijital Dönüşüm Rehberi’ kitabını, dijital dönüşüm konusunda çalışmalar yapan Dr. Haluk Gökşen ile birlikte hazırladıklarını ifade eden Alper Gerçek, “Amacımız; dijital dönüşüm konusunda yaşanan bilgi yoğunluğu içerisinde özellikle KOBİ’lerimize, dönüşümün ne demek olduğunu, neden önemli olduğunu anlatan ve nasıl adımlar atacaklarını rahatlıkla anlayabilecekleri bir kılavuz hazırlamaktı. Kılavuz; bu dönüşümü gerçekleştirecek teknoloji ve diğer unsurlar hakkında bilgileri, dönüşümün neden önemli olduğuyla ilgili detayları, aynı zamanda dönüşüm için önlerindeki seçenekleri, hangi zorluklarla karşılaşacaklarını, başarılı bir dönüşüm için hangi adımları atmaları gerektiğini, önerilen uygulama örneklerini de içeriyor” açıklamasını yaptı.