“Dijital dönüşüm şirket kültürü olarak benimsenmeli”
BThaber’in sorularını yanıtlayan Cengiz Holding CIO’su Sinan Özkan: “Odağımızda dijital teknolojilerin iş süreçlerine dahil edilmesi, verimliliğin artırılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi var.”
Röportaj: Handan Aybars
Bulut bilişim, büyük veri, analitik çözümler, dijital dönüşüm ve yapay zeka kavramlarının birçoğunu uzun zamandır kullanıyor olsak da dijital dönüşüm, pek çok sektörde oyunun kurallarını değiştirdiğini asıl pandemi döneminde kanıtladı. Bu döneme hazır girenler için dijitalleşme bir fırsata, hazırlıksız yakalananlar için ise bir krize dönüştü. Bu değerlendirmeyi yapan Cengiz Holding CIO’su Sinan Özkan, yaptıkları yatırımlar ve bu konudaki yapılanmaları ile “hazırlıklı” taraf olduklarını söyledi. 2015 yılından bu yana önemli adımlar atıldığını ekleyen Sinan Özkan, özellikle dijital teknolojilerin iş süreçlerine dahil edilmesi, verimliliğin artırılması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi gibi konulara odaklandıklarını belirtti.
Bu yatırım sürecinde ilk olarak şirketlerin hedefleri, rekabet durumu ve mevcut dijital yetkinlikleri değerlendirilerek bir dijital dönüşüm planı oluşturuldu. Hangi şirketin nerede dijitalleşeceği, hangi alanlara odaklanacağı ve nasıl bir yol haritası izleyeceği belirlendi. Dijital dönüşüme ise en çok kullanılan iş süreçlerinden başlandı. “Şirketlerin mevcut iş süreçlerini analiz ederek, gereksiz karmaşıklıkları ortadan kaldırmak ve süreçleri dijital teknolojilerle optimize ederek, çalışan verimliğini artırmayı, manuel hataları ve maliyetleri azaltmaya odaklandık” diyen Sinan Özkan, raporlama, onay süreçleri, kullanıcı talepleri konularına da öncelik verdiklerini hatırlattı. “Önemli olan, dijital dönüşümün şirket kültürü olarak benimsenmesi” diyen Sinan Özkan, bir diğer önceliği de dijital bir kültür oluşturmak, çalışanlara dijital beceriler kazandırmak olarak gösterdi. Dijital altyapıyı ve veri koruma yöntemlerini güçlendirmek, siber güvenlik önlemleri almak için de çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sinan Özkan, sorularımızı yanıtladı:
Cengiz Holding bünyesinde teknoloji departmanı nasıl bir organizasyonel yapıya sahip? Farklı sektörlere odaklanmış olan şirketlerdeki IT organizasyonları nasıl bir bağ var?
Katma değerli sanayi ve maden teknolojileri başta olmak üzere farklı iş kollarında faaliyet gösteriyor olmak, inovasyon ve teknolojiden daha fazla faydalanmayı gerektiriyor. Bu nedenle Cengiz Holding’in son 10 yıldır tüm yatırımlarının odağında ileri teknoloji, Ar-Ge, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik var. Burada en önemli konu, birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteren grubumuzun her bir alan için ihtiyaç duyduğu bilişim teknolojilerinin de ayrışıyor olması. Bütünleşik bir yönetim olması için bu kapsamda her faaliyet alanımız için ayrı bilgi teknolojileri departmanları oluşturduk. Bu departmanlarda her bir sektörün ihtiyaç duyduğu donanım ve uzmanlıkta bilgi teknoloji uzmanlarımız görev alıyor. Böylece her bir departmanın o sektöre özel ihtiyaç ve öncelikleri belirleyerek, çalışanlarla dirsek teması içinde çalışmalarını sağladık. Her ne kadar işimiz teknoloji olsa da bunun insan kaynaklarından ve ihtiyaçlardan kopuk olmamasına özen gösterdik. Bu departmanların hepsini Cengiz Holding merkezindeki Bilgi Teknolojileri birimine bağlayarak, grubun esas ihtiyaç ve stratejisine odaklanmalarını da amaçladık.
Grubumuz bünyesinde ileri teknolojiye odaklanan Cen-IT Bilişim adında ayrı bir şirket de var. Bu şirket, grubun teknolojik anlamda her türlü donanım ve yazılım ihtiyacına hızlı ve esnek cevap vererek, dijitalleşme başta olmak üzere bilişim teknolojilerinde bir adım önde olmamızı sağlıyor. Grup şirketlerimiz ve ortaklıklarımıza altyapı, sistem, ağ, yazılım, güvenlik gibi konularda teknik destek veren Cen-IT’de ihale süreçlerini, dizayn ve altyapı çalışmalarını da organize ediyoruz. Bu şirkette bursiyer ve stajyerlerimizi uzman çalışanlarımızın mentorluğunda yetiştirerek hem kendi ekosistemimize dahil ediyoruz hem de nitelikli istihdam sorununa kaynak oluyoruz.
Bu kadar büyük ölçekli ve farklı başlıklarda çalışmaları olan bir holdingde bu dönüşümü nasıl bir strateji ile konumlandırdınız?
Sürece başlamadan önce gerek merkezi yönetim gerekse şirketlerimiz bazında yönetim kurulları ile önceden toplantılar yaptık. Yapılacak işlerin faydaları, maliyetleri ve zorlukları önceden anlatıldı. Ardından iyi bir planlama, konusunda uzman entegratör firmalar ve detaylı testlerini yaptığımız ürünler ile çalışmalar başlatıldı. Bu süreçte proje planlarını detaylı çalıştığımız için büyük zorluklar ile karşılaşmadık, fakat süre olarak beklediğimizden uzun süren konular oldu. Diğer departman ve yöneticiler ile yakın ilişkiler içinde olduğumuz için bu süreçlerde birbirimize destek olarak güzel projeler yaptık ve devam ediyoruz.
Yakın zamanda odaklandığınız teknolojiler ve projeler neler oldu?
2022 yılında Türkiye’nin en kapsamlı siber güvenlik ve KVKK projelerinden birini başlattık. Faz 1 çalışmaları kapsamında 12 adet ürün belirledik, onların kurulum ve entegrasyonlarına devam ediyoruz. Şirketlere iş yüklerini esnek bir şekilde yönetme ve ölçeklendirme, yüksek veri depolama kapasitesi, iş birliği ve paylaşım, yüksek güvenlik, hızlı uygulama geliştirme ve dağıtımı gibi avantajılar sağlayan bulut teknolojileri de odağımızda. Bulut teknolojileri kapsamında dijital dönüşümü 4 yıl önce tüm şirketlerimizdeki ERP sistemini Microsoft Azure Bulut ortamına taşıyarak gerçekleştirdik. Türk Telekom ile iş birliği yaparak tüm şirketlerimizde SD-Wan geçişini 2022 yılında başlattık. Bu geçiş ile KVKK, siber güvenlik ürünleri, yedeklilik ve felaket kurtarma konularında genel ve özel bulut altyapılarını kurguladık. Böylece tüm lokasyonlarımızı daha güvenli, regülasyonlara uygun ve tek bir network altyapısında toplamayı hedefledik. İleri düzey iş zekası raporlamaları ve bazı iş süreçlerin otomatikleştirilmesi ile ilgili çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.
Tüm bu farklı şirketler ve onların bilişim odaklı ihtiyaçlarına hakim olmak size bireysel olarak neler katıyor?
Bireysel olarak bana kattığı pek çok şey var. Başta yönetim becerileri… Tek bir sektörde uzmanlaşmak yerine, farklı sektörlerin teknoloji ihtiyaçlarını bütünsel olarak görüp, tek bir merkezden yönetebilme yeteneğimi geliştirdiğimi söyleyebilirim. Bu kadar büyük bir organizasyon, 100’ün üzerinde projesi olan bir grupta yönetim ve organizasyon becerilerinin ön plana çıkması, ayrıca problem ve olası krizler karşısında en doğru çözümleri üretebilmek için sürekli kendinizi yenilemeniz gerekiyor.
Teknoloji yatırımlarında gelecek vizyonunuz nedir? Bu başlıkta neler planlıyorsunuz?
Siber güvenlik alanındaki yatırımlarımız devam edecek, BI raporlama, tüm sistemlerin izlenmesi, performans değerlendirmeleri, robotik süreçlere ağırlık vereceğiz. Henüz dijital dönüşüm yapmadığımız bazı süreçleri de planladık ve bunları da dönüştüreceğiz. Özellikle tüm sistemlerin uçtan uca izlenmesi ve mümkün oldukça otomatize edilmesi ile ilgili çalışmalar yapacağız. Günlük sürekli tekrarlanan rutin işlerin hem departmanlar anlamında hem de bilgi teknolojileri departmanı anlamında azaltılması için çalışmalar yürütüyoruz. Sürekliliğin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, çevikliğin korunması, sürekli karşılaşılan problemlerin ortadan kaldırılmasına yönelik ve kullanıcı memnuniyetinin artırılması gibi genel başlıklar altında teknolojik gelişim çalışmalarımızı da planlıyoruz. Teknolojik altyapı olarak her zaman en uzun vadeli, en kaliteli, en az sorunu çıkartacak ve maliyeti de en uygun sistemlerin entegrasyonunu sağlıyoruz.