Dijital dönüşüm stratejisi netleşiyor
Türkiye son yıllarda dijital dönüşüm stratejisini netleştirerek daha belirgin bir çerçevede adım atmaya başladı. Bu alanda, 2016-2019 Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı önemli bir işlevi yerine getirerek, e-devlet çalışmalarına odaklanan bütüncül bir yapı ortaya koydu. Bu belgede ortaya konulan hedef olan ‘Etkin e-Devlet ile toplumun yaşam kalitesini artırılması’, hedefinin Netaş’ın ‘Daha akıllı bir gelecek için teknoloji geliştirme’ hedefiyle paralellik gösterdiğini belirten Netaş Kamu, Savunma ve Telekom Sektörü Kamil Orman, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu çalışmaların meyvelerinin de alınmaya başlandığına inanıyoruz. Birleşmiş Milletlerin 2018 yılı e-Devlet Kalkınmışlık Endeksinde Türkiye, 2016 yılına göre 15 basamak yükselerek 2018 yılında 193 ülke arasında 53üncü sırada yer aldı. Ancak, Türkiye ekonomisinin dünyanın en büyük on sekizinci ekonomisi olduğunu dikkate aldığımızda, daha gidilecek çok yolumuzun olduğu da açıkça görülüyor. Bu nedenle, kamunun dijitalleşme politikalarının tek elden yönetilmesinin faydalı olacağını düşünüyor, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak oluşturulan Dijital Dönüşüm ofisi’nin kurulmasını çok olumlu buluyoruz.
Bunun yanında kamunun dijital dönüşümünü uzun vadede en çok destekleyecek ayaklardan biri olarak, yine ilk 100 gün icraatları arasında yerli ve milli üretim için teknoloji ve imalat sektörleri başta olmak üzere KOBİ’lere destek sağlanması göze çarpıyor.
Netaş olarak biz, Netaş as a Platform yapımız üzerinden start-up’lara mentorluktan Ar-Ge danışmanlığına, iş planı hazırlama sürecinde destek sağlamaktan, bu start-up’ların ürün ve hizmetlerini kendi çözümlerimiz içerisinde pozisyonlamaya kadar uzanan bir skalada destek veriyoruz. Bunun yanı sıra, Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu da somut sorunlara yenilikçi teknoloji çözümleri sunan start-up’lara yatırım desteği sağlıyor.”
Netaş 50 yıl önce, Türkiye’nin kendi iletişim altyapısını kurabilme seviyesine gelebilmesi hedefiyle kurulmuştu. Bu hedefi başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Kamil Orman, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bugüne geldiğimizde yeni nesil iletişim teknolojileri alanında hala aynı hedefle çalışıyoruz. Bu sayede ülkemize Türk mühendislerin yarattığı ortak akıl ile 3,5 milyar doların üzerinde döviz tasarrufu sağladığımız için gururluyuz. Hükümetin ağustos ayı başında açıklanan 100 günlük icraat planında, farklı alanlarda önemli dijital dönüşüm projelerinden bahsediliyor: Telekomünikasyon, sağlık, eğitim, savunma gibi. Netaş olarak biz bu alanların büyük kısmında yıllardır deneyime sahibiz. Ar-Ge merkezi olarak belirli ihtiyaçlara yönelik yerli çözümler geliştirme kabiliyetine sahibiz. Milli baz istasyonu geliştirilmesi projesi olan ULAK bunlardan biri. Baz istasyonunun kalbi olan temel bant ünitesini (BBU) geliştirdiğimiz ULAK baz istasyonlarının sayısının yüzde 100’ün üzerinde artışla 489’a çıkarılması ve evrensel hizmet kapsamında 990 yerleşim yerine daha 4.5G mobil kapsama sağlanması ilk 100 gün icraatları arasında yer alıyor. Bunun tamamlayıcısı ise yerli ve milli 5G ve ötesi çalışmalarının başlatılmasıdır. Yetkinliklerimiz sayesinde, 5G çalışmalarına katkı sağlamaya başladık.
Yine 100 Günlük İcraat Planında, iki adet Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezinin, yani model fabrikaların hizmete açılması öngörülüyor. Endüstri 4.0 uygulamalarıyla sanayimizde verimliliğin artırılarak dünya ölçeğinde rekabet edebilirliğimizi artırmamız çok önemli. Endüstri 4.0 uygulamalarının temelinde iki teknoloji var. Bunlardan biri nesnelerin interneti (IoT), diğeri ise büyük veri analitiği olarak öne çıkıyor. Bizim her iki teknoloji alanında da çalışmalarımız var. IoT altyapımız, akıllı şehir uygulamalarımızın da temelinde yer alıyor. Özellikle elektrik, su ve doğal gaz dağıtımında otomasyonla birlikte kayıp/kaçakların engellendiği, hem bu sayede hem de kaynakların optimal düzeyde kullanılmasıyla kaynak tasarrufu sağlayan, bakım ve onarım operasyonunda ve ayrıntılı raporlamada yenilikçi çözümlerle tasarruf ve etkinlik sunan NEOS ürün grubumuzu belediyelere, üniversite, organize sanayi bölgesi ve teknokent gibi yerleşkelere tanıtıyoruz.
2019 yılında, kamu için de önemi giderek artacak alanlardan birinin siber güvenlik olacağına inanıyoruz. Netaş olarak kurumlara uçtan uca yönetilen siber güvenlik hizmetleri sağlamanın yanı sıra, internet üzerinden ses iletimi (VoIP) teknolojisi üzerinde kendi siber güvenlik ürünlerimizi geliştirdik.
Netaş şu ana kadar Yozgat, Adana ve Elazığ şehir hastanelerinin bilişim altyapısını kuran bir kurum. Hastanelerin dijital kabiliyetlerinin geliştirilmesi, gelecek dönemde yeni dijital yeterlilikler kazanabilecek bilişim altyapılarına kavuşması için elimizden geleni yapıyoruz.
İnsan sağlığına birebir dokunduğumuz noktalardan bir diğeri ise AFAD için yürütülen AYDES (Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi) projesi kapsamında, bütünleşik afet yönetiminin tüm aşamalarının elektronik ortamda takip edilebildiği, coğrafi bilgi sistemi tabanlı bir karar destek sistemi geliştirmemiz oldu. Akıllı yapı ve süreçler geliştirme kabiliyetimizi 50’ye yakın stadyumun dijital dönüşümünü gerçekleştirerek ispat ettik.
Dijital dönüşüm uzun soluklu bir süreç. Kamu hizmet ve faaliyetlerinin dijital dönüşümü de farklı kollardan adım adım gerçekleşecek. Netaş örneğinde olduğu gibi ülkemiz sanayisi, bu ihtiyaçları kendi öz kaynaklarıyla karşılama potansiyeline sahip. Kararlılıkla bu adımlar atıldıkça uluslararası alanda hedeflediğimiz noktalara daha kısa sürede ve kalıcı bir şekilde ulaşacağımıza inanıyoruz.”