Dijital dönüşüm süreçleri için üç boyutlu tasarım
Dijital dönüşüm artık her şirket ve kurumun gündeminde. Uzun ve zorlu bir süreç olan dijital dönüşüm, üretim sektöründe üç boyutlu teknolojiler ile simüle edilerek, doğru süreçlerin nasıl olması gerektiği ortaya konabiliyor. Bu alanda çözüm ve hizmetler sunan Cadem, yurtdışı pazarlara da sunuyor. Cadem Kurucu Ortağı Ali Serdar Emre, sorularımızı yanıtladı.
Cadem Kurucu Ortağı Ali Serdar Emre.
- Dijital dönüşüm süreçlerinin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bugün gelinen noktada sorulması gereken sorular neyi ne kadar hızlı dijital hale dönüştürmek gerektiği. Ülkemizin de artık katma değeri yüksek ürünlere ve teknolojilere yönelmesi gerekiyor. Örneğin bugün bir ürünün üretim alanında belirli tezgahlar kullanılarak yapılan işte 30 yıllık tecrübeye sahip bir ustayı kaldırırsanız, ürünü artık kim üretecek? Tecrübenin dijitalleştirilmesiyle dijital dönüşüm gerçekleştirilmiş oluyor.
Diğer taraftan artık her ürünün bilgisayar ortamında dijital ikizinin hazırlanması gerekiyor. Dijital dönüşüm çağında artık deneyim ekonomisinden bahsediliyor ve bir ürünü sadece tasarlamak yetmiyor. Onun nasıl üretileceğini de üç boyutlu uygulamanız gerekiyor. Yani artık fabrikayı ve üretim hatlarını bile üç boyutlu tasarlamak gerekiyor.
Dijital dönüşümü tamamlamanız için hem ürünün hem prosesin hem de ortamın dijital olarak bir yerde bulunması gerekiyor. Dolayısıyla olmayan bir ürünü bu bilgisayar destekli tasarım sistemleriyle üç boyutlu bilgisayarda tasarlarken ürün tasarımının ötesinde deneyim tasarımı yapılmaya başlanıyor. Bunu simule edebilmek için ve prosesi de tasarlayabilmek için her şeyin üç boyutlu ortama aktarılması gerekiyor. İçerik geliştirme dediğimiz bu süreçte değişik teknolojiler ve yazılımlar kullanılıyor. Tarama sistemleriyle fiziksel olarak var olan ortamları lazer okuyucularıyla aynen modelleyebiliyorsunuz veya olmayan bir yeri üç boyutlu tasarlayabiliyorsunuz. Fabrikaların veya şehirlerin dijital ikizlerinin oluşturulması mümkün. Bilgisayarda hazır hale gelince bunların artık etkileşimlerini simule etmek mümkün. Yapay zekâların da devreye girmesiyle birlikte biz dijital dünyada önce bilgiyi üç boyutlu yaratabiliyor ve bu 3 boyutlu dünya içinde bunların entegrasyonu ve birbiriyle etkileşimini simule ederek doğru prosesleri tasarlayabiliyoruz.
- Cadem, bu süreçte kurumlara ne tür ürün, çözüm ve hizmetler sunuyor?
Cadem, dijitalleşme süreçlerinin tamamında, ürün, çözüm, eğitim ve danışmanlık alanlarında hizmet veriyor. Cadem olarak otomotiv, havacılık, savunma, makine imalat sektörlerine dijital dönüşüm çözümleri ve danışmanlığı sunuyoruz. İş alanlarımızdan, CademPLM ile sunduğumuz Product Life Cycle Management çözümleri (Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) ve 3D EXPERIENCE platformu ile uçtan uca ürün geliştirme süreç yönetimi, dijital ikiz oluşturma, sanal fabrika simülasyonu, dijital veri yönetimi, tasarım ve mühendislik simülasyonu ile endüstrilerdeki dijital dönüşüme çözüm ortağı olarak katkı sağlıyoruz. CademMetroloji ile 3D ölçümleme alanında sunduğumuz çözümler ile endüstrilerde süreçleri hızlandırarak firmalara rekabet avantajı sağlayan teknolojiler sunuyoruz.
- Sunduğunuz çözüm ve hizmetler ile Türkiye ekonomisinin gelişimine nasıl bir katkı sağlıyorsunuz?
Biz özellikle başta otomotiv olmak üzere havacılık, savunma sanayi gibi ülkemizin pek çok sektörüne yenilikçi teknolojiler getirerek kurumların geleceklerini yaratma sürecinde, onların yanında çözüm ortağı olarak yer alıp ürün, hizmet ve danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. 30 yıla yaklaşan deneyimimizle Cadem olarak üretim sanayiinin birbirinden farklı kollarındaki geleceğin teknolojilerini bugünden sunabiliyoruz. Aslında Türkiye’nin onlarca yıldır özlemle dile getirdiği teknoloji trenini kaçırdığımıza yönelik söylemlerin geride kaldığını söyleyebiliriz.
2018 yılında ciddi bir başarıya imza attık. Artırılmış ve sanal gerçeklik alanındaki markamız CDMVision ile haberleşmeyi üç boyutlu zenginleştiren artırılmış teknoloji alanında bir ürün ortaya koyduk: ‘Augmented Distant Services’. ADS, endüstride, bakım, servis ve eğitim gibi hizmetlerin uzaktan yapılabilmesini sağlayan bir ürün. Bir yandan üretim süreçlerinde makinelerin durma süresi azaltılarak zaman ve kazançtan ödün verilmezken ayrıca artırılmış gerçeklik destekli öğrenme sayesinde ekiplerin hızlı ve etkin eğitilmesiyle verimlilik daha da artırılıyor.
ADS teknolojisinde ekranı olan herhangi bir cihazdan farklı bir konumdaki bir artırılmış gerçeklik gözlüğüne, tablete veya telefona bağlanılıyor, ses ve görüntü iletişiminin yanı sıra sahadaki kişiye ne yapması gerektiği üç boyutlu öğeler vasıtasıyla anlatılıyor ve böylelikle anlaması kolaylaştırılıyor.
ADS, geçtiğimiz günlerde, ülkemizde, özellikle KOBİ’lerin dijital dönüşümünde önemli bir role sahip olacak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü’nün desteği ile hayata geçirilen Bursa Model Fabrika’da arttırılmış gerçeklik destekli öğrenme teknolojisi olarak kullanılmaya başlandı.
Bu ürünümüz, Avrupa’nın en prestijli araştırma kurumlarından Fraunhofer Enstitüsü bünyesinde yer alan ve gelecekteki çalışma alanlarının simule edildiği “Future Work Lab” adıyla oluşturulan ve teknoloji alanında önde gelen şirketlerin yeni teknolojilerinin yer aldığı alanda yer alıyor. Biz orada yer alan tek Türk firmayız.