Dijital dönüşüm uzun bir süreç ve adım adım ilerlenmeli
Türkiye’de henüz dijital dönüşüm yolculuğumuzun başlarındayız. Firmalar her geçen gün ortaya çıkan yeni bir teknoloji haberi ile irkiliyorlar. Bu teknolojileri nasıl takip edeceklerini ve nasıl uygulayacaklarını bilemiyorlar. Ancak rekabetten de geri kalmak istemiyorlar, endişeye kapılmış durumdalar.
Firmaların teknoloji trendlerini takiplerini kolaylaştırmak ve yol göstermek için Teknoloji Platformu Bursa’da “Dijital Dönüşüm Teknolojileri ve Akıllı Firmaların Dijital Dönüşüm Yolculuğu” adlı bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın yaptığı, Bilişim AŞ İş Zekası Sistemi Ürün Müdürü Ulaş Kula, Netoloji Yurtdışı Satış Müdürü Harun Arman ve Oracle Dijital Ülke Satış Direktörü Elçim Sirek’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde konuşmacılar dijital dönüşüm için gerekli olan temel düzeydeki teknolojileri, firmaların dijital dönüşüm yolculuklarına nasıl başlayabileceği, adımlarını nasıl ve ne zaman atmaları gerektiği konusunda bilgi verdiler.
Teknoloji Platformu Bursa etkinliği kapsamında sektör liderlerinin katılımı ile “Dijital Dönüşüm Teknolojileri ve Akıllı Firmaların Dijital Dönüşüm Yolculuğu” konulu bir panel de gerçekleştirildi. Dönüşüm sürecinde şirketlerin nasıl konum alması gerektiğine ilişkin önemli ipuçlarının anlatıldığı paneli Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp yönetti. Panelist koltuğunda ise sektör liderleri Oracle Dijital Ülke Satış Direktörü Elçim Sirek, Netoloji Yurtdışı Satış Müdürü Harun Arman ve Bilişim A.Ş. BilişimBI Çözümleri Müdürü Ulaş Kula yer aldı.
Türkiye’deki şirketlerin dijital dönüşüme bakışı
Türkiye’de şirketler dönüşüme nasıl başlıyor soru ile oturum başlatan M. Göker Sarp’a ilk yanıt Ulaş Kula’dan geldi. Ulaş Kula, düne kadar her şirketin bir yazılım şirketi hüviyetinde olması öngörülürken artık şirketlerin birer yapay zeka şirketi olmasının beklendiğini söyledi ve ekledi:
“Dijital dönüşüm kavramı çok geniş kapsamlı bir kavram ve bu kavramı parçalara bölmek ve ona göre hareket etmek gerekli. Her şirket kendi alanına uygun projeyi, en uygun verimlilikte gerçekleştirmek için çalışmalı. Zira çok sayıda şirket dönüşüm yatırımı için olması gerektiğinden çok daha fazla bedeller ödüyor.”
Netoloji Yurtdışı Satış Müdürü Harun Arman ise bu soruya şöyle bir yanıt verdi:
“Şirketler sürekliliğin korunması gereken ve belli kurallara bağlı süreçlere sahip. Temel olarak bu süreçlerin dijital dönüşümde hedef alındıklarını söyleyebilirim. ‘İlk olarak hangi işi dijitale taşıyorsunuz’ diye sorduğumuzda, genellikle satın alma süreçlerinin dijitale taşındığı yanıtını alıyoruz. Bu şekilde bir eğilim olduğunu gözlemliyoruz. Doğru olan da bu: Şirketlerin ilk adımlarını kısmen ufak projeler ile atması.”
Oracle Dijital Ülke Satış Direktörü Elçim Sirek de aynı soruya benzer bir yanıt verdi ve Oracle olarak önce müşterilerini dinlediklerini ve aldıkları yanıta göre ilk adımların küçük projeler ile atıldığını belirtti.
Dijital dönüşümdeki roller!
Kurumsal Dönüşüm Koordinatörü M. Göker Sarp’ın ikinci soru ise “Dijital Dönüşümde nasıl bir rol oynuyorsunuz?” oldu. Bilişim A.Ş olarak toplumun bilişim toplumuna dönüşmesini ilk günden bu yana ilke edindiklerini söyleyen Barış Kula, iş zekası ürünleri ile ön plana çıktıklarını belirtti. Şirketlerin dijitalleşme süreçlerindeki ilk adımlarına eşlik ettiklerini söyleyen Kula, ERP yazılımlarının dünyadaki başarı oranının yüzde 60 ile sınırlı olduğunu ancak Bilişim A.Ş’nin gerçekleştirdiğin projeler ile yüzde 90’lık bir başarı gösterdiğini aktardı.
Harun Arman ise şirketi Netoloji’nin iş akışı ve süreç yönetimi çözümleri ile dijital dönüşümde önem arz eden bir noktada olduklarını söyledi. E-Flow iş akışı ve süreç yönetimi ürünü ile müşterilerine kod yazma bilgisi olmadan dahi kendi iş süreçlerini kurgulama opsiyonu sunduklarını belirten Arman, E-Flow’un iç ekipler tarafından rahat ve ihtiyaca yönelik kullanıldığından söz etti.
Elçim Sirek ise konuya ilişkin, “Oracle dönüşümün gerektirdiği en iyi iş yapış şeklini barındıran uygulamaları sunuyor. Bunu da bulut ortamında, platform bağımsız şekilde sunuyor. İnsan kaynakları, tedarik zinciri yönetimi, finans, üretim planlama gibi alanlarda sunduğu çözümleri modüler bir yöntem ile parçalayarak müşterilerine sunması Oracle’ı cazip kılıyor” dedi.
Panel süresinde panelistler kadar izleyenlere de sorular yönelten M. Göker Sarp, katılımcılara “Dijital dönüşüm kavramının çağrıştırdığı 3 şey nedir?” Sorusunu sordu. Bu soruya; nesnelerin interneti, MES, otomasyon, verimlilik, mobilite gibi yanıtlar geldi. En popüler üç yanıt ise bulut, yapay zeka ve Bilişim Zirvesi şeklinde sıralandı.