Dijital dönüşümde geri kalmak ülke sanayisi için büyük risk
BTvizyon İzmir kapsamında ’Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası’’ başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın yönetiminde gerçekleşen panelde ise Atiker Yazılım Proje İş Geliştirme Müdürü Salih Düzel, Bilişim AŞ ERP Ürün Müdürü Sedat Yılmaz, IAS Yazılım Genel Müdürü Metehan Altındil ve Projesis Genel Müdürü Hasan Kemahlı’nın konuşmacı olarak yer aldı. Panelde dijital dönüşüm ile ilgili saha gözlemleri ile teknolojilerin ve çözümlerin dijital dönüşüm sürecindeki rolleri konuşuldu.
Atiker Yazılım Proje İş Geliştirme Müdürü Salih Düzel bu konuya ilişkin ‘Dijital dönüşüm için öncelikle firmaların mevcut durumlarının analizini yapmaları ve ondan sonra yola çıkmaları gerekir. Bir firma, dijital dönüşüm noktasına geldiğini, sorun yaşamaya başlayıp insan eliyle çözemeyeceğini anladığı anda farkedecektir. Ancak böyle büyük çaplı bir dönüşüm için öncelikle firma kültürünün değişmesi gerekiyor. Henüz firmalar bu tür bir değişime hazır durumda değil. Firmalardaki dijital dönüşüm sürecinin temel taşlarından biri olan stok takibi için gerekli olan sağlık bir stok kodu yapısı bile birçok firmada halen yok’’ dedi.
Bilişim AŞ ERP Ürün Müdürü Mutlu Sedat Yılmaz ise ilk olarak dijitalleşmenin omurgasının ERP yazılımları olduğunu belirtti. Firmaların dijitalleşme süreçlerine öncelikle muhasebe yazılımlarıyla başladığını, ancak belirli bir büyüklüğe gelince stok takibi, planlama gibi gereksinimlerinden dolayı ERP’ye geçmeyi tercih ettiklerini, seçtikleri ERP eğer uçtan uca, gelişkin işlevlere sahip değilse yoğun excel kullanımına bu süreçte de devam ettiklerini söyledi. ERP implemantasyon süreçlerini tamamlamadıktan sonra da üretimden veri toplama ve üretim izleme ile ilgili çözümlere geçtiklerini belirtti.
Sonrasında da ERP ve Üretim İzleme ile toplanan verilerin iş zekâsı yazılımları ile analiz edilmesi, bilgi panellerinin (dashboard) oluşturulması aşamasına gelinerek firmanın geleceğine ışık tutacak kararlar verilebildiğini açıkladı.
Yılmaz, son olarak Türkiye’de birçok firmanın dijitalleşmede henüz ERP noktasında bile olmamasının ulusal sanayi için büyük risk oluşturduğunu belirterek, Gartner firmasının yaptığı bir araştırmaya göre 2020’li yıllarda dijitalleşmesini tamamlamayan firmaların en az yüzde 30 küçüleceğinin tahmin edildiği bilgisini verdi.
IAS Yazılım Genel Müdürü Metehan Altındil da dönüşüme ilişkin şu cümleleri kurdu:
“Ülkemizde de yurtdışında da regülasyonlar firmaları belli bir noktaya getiriyor ve dijital dönüşüm projelerine başlatıyor. Öncelikle işletmelerin temel problemlerini gidererek, verilerini dijitalleştirmeye başlamaları en azından manuel yöntemlerle de olsa veri toplamaya başlamaları gerekiyor. Dijital dönüşümün omurgasını ERP oluşturuyor. ERP’nin ardından dijital dönüşüm yolculuklarında ERP’yi tamamlayıcı diğer çözümleri ve teknolojileri de uygulamalarını bekliyoruz.
Sahada 2 çeşit profil gözümüze çarpıyor. ERP’yi olması gerektiği kullananlar ve bunun gerisinde kalanlar. Bu noktada önemli olan eski alışkanlıkları değiştirebilmek, bu zorluğu atlatabilmek.”
Projesis Genel Müdürü Hasan Kemâhlı ise kurumlarımızın Endüstri 4.0 sürecini hızlı tamamlaması gerektiğini, bunun Türkiye için ölüm kalım meselesi olduğunu kaydetti.
Güney Marmara bölgesinde, yapılan verimlilik araştırması sonuçlarına göre bu bölgede yer alan fabrikaların kapasitelerinin ancak yüzde 50’sini ancak kullanabildiklerini, geri kalan yüzde 50’sinin atıl olarak kaldığını belirten Kemahlı, firmaların Endüstri 4.0 süreçlerine çoğunlukla ERP satın alarak başladıklarını, daha sonra üretim alanı yönetimi ve üretimden veri toplamak için MES çözümlerine yöneldiklerini söyledi.
“Zaman hızla akıp gidiyor henüz neler olup bittiğini anlayamadık. Aslında dijitalleşme geçmişte tamamlamamız gereken bir süreçti. Çoktan tamamlamış olmalıydık. Artık akıllı dijitalleşmeyi konuşmalıyız.”