Dijital dönüşümde saha gözlemleri!
BTvizyon Ankara’da yer alan, moderatörlüğünü Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker SARP’ın yaptığı ve Aygersan A.Ş. Üretim Planlama ve Lojistik Müdürü Kaan Yalçınkaya, IAS Yazılım Bölge Satış Müdürü Ertaç Yıldız ve Logo Yazılım Dijital Dönüşüm Danışmanlık Direktörü Tolga Gören’ in konuşmacı olarak yer aldığı “Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası” panelinde, dijital dönüşüm ile ilgili saha gözlemleri ile teknolojilerin ve çözümlerin dijital dönüşüm sürecindeki rolleri konuşuldu.
Üretimde kullandıkları robotlarla süreçlerde iyileşme ve kârlılık sağladıklarının, stoklarının azaldığının altını çizen Aygersan A.Ş. Üretim Planlama ve Lojistik Müdürü Kaan Yalçınkaya, “Ancak aynı anda her tarafı bu şekilde bir otomasyona geçiremeyiz. Bu hem büyük bütçeler gerektiriyor hem de bir süreç alıyor. Otomotiv sektöründeyiz, sürekli üretim maliyetlerimizi azaltmamız gerekiyor. Bunun için üretim alanında sürekli gelişim içinde olmalıyız. Bundan sonraki adımlarımızda üretimdeki yeni trendleri uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
IAS Yazılım Bölge Satış Müdürü Ertaç Yıldız ise dijital dönüşümü, sürekli gelişen teknolojiye uyum sağlamak olarak değerlendirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Yazılımlar ile bilgiyi daha hızlı ulaşabiliyoruz. Firmalar dijital dönüşümü teknoloji satın almak olarak görüyorlar. ERP, dijital dönüşümün altyapısı ve omurgasıdır. ERP olmadan yapılan tüm faaliyetler tek başına kalıyor. Biz kullanıcılarımıza ERP’ ye geçmeden önce en iyi uygulamaların nasıl gerçekleştiğini gösteriyoruz, eğitimini veriyoruz. Bu sayede dijitalleşmeyi önceden göstermiş oluyoruz. Firmalarda nasıl bir tabloyla karşı karşıya kalacaklarını önceden yaşayabiliyorlar.”
Logo Yazılım Dijital Dönüşüm Danışmanlık Direktörü Tolga Gören de panelde şu bilgileri verdi:
“En büyük tehlike, dijital dönüşüm tanımının içinin boşaltılması ve bu konudaki beklentilerin artmasıdır. Sanayi firmaları daha çok üretim alanını iyileştirecek adımlar atıyorlar, dağıtım firmaları da lojistik süreçlerinde iyileşme beklentisi taşıyorlar. Logo çözümleri ile firmalar Start-up’dan başlayarak son noktaya kadar ulaşılabilir. 60 farklı çözümümüzle firmalara know-how ve bilgi birikim de aktarıyoruz. Araştırmalara göre süreçlerde yapılacak yüzde 1 iyileşme ile yüzde 1.5 – 5 arasında bir karlılık sağlanabilmektedir. Öncelikle firmalar ne fayda edebilir, onun analizi ile başlıyoruz. Firmadaki mevcut inovasyon kültürünü ve yönetim deneyimini ölçümlemeye çalışıyoruz. Bu analiz ve ölçümlemelerimize dayanarak firmalara dijital dönüşüm yol haritası çiziyoruz.”
Panelde yer alan konuşmalar sırasında ayrıca izleyicilere yönelik online olarak anket düzenlendi ve iki soru soruldu. Anketin ilk bölümünde dijital dönüşüm deyince akıllarına gelen üç şey soruldu. İzleyicilerden gelen yanıtlara göre en çok akla gelenler; verimlilik, inovasyon, kârlılık, hız, iş zekâsı ve yapay zekâ oldu.
Anketin ikinci bölümünde dijital dönüşümdeki en önemli teknolojiler soruldu. İzleyicilerden gelen yanıtlara göre bu teknolojiler; IoT, büyük veri, yapay zekâ, siber güvenlik, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik, 3D baskı ve dijital ikiz olarak sıralandı.