Dijital Dönüşümde Sonraki Adım
Divan Otel’de düzenlenen BTvizyon Bursa’da yer alan, moderatörlüğünü Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın yaptığı ve Aktaş Holding Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Gökçem Tokay, Biqsoft Yönetici Ortağı Ali Çatak ve IAS Yazılım Genel Müdürü İlker Er ’in konuşmacı olarak yer aldığı “Dijital Dönüşümde Sonraki Adım” panelinde, teknolojilerin dijital dönüşüm sürecindeki rolleri ve öncelikleri değerlendirildi.
2019 yılında Bursa, Gaziantep, Kayseri, Konya, Denizli, İzmir, Ankara’da düzenlenen BTvizyonlar’da ve İstanbul’da düzenlenen Bilişim Zirvesi’nde yer alan “Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası” panellerinde dijital dönüşüm algısı ve atılan ilk adımlar değerlendirilmişti. 2020 yılında düzenlenecek olan BTvizyon’larda dijital dönüşümdeki yeni adımlar ve teknolojilerin uygulanma öncelikleri değerlendirilecek.
Sistemlerin birlikte çalışması
BTvizyon Bursa’da yer alan “Dijital Dönüşümde Sonraki Adım” panelindeki konuşmacılardan Aktaş Holding Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Gökçem Tokay, “Dijital dönüşümü, sistemlerin birbirleriyle entegre olması ve birlikte çalışması olarak kabul ediyoruz. Ancak bunun için öncelikle zihinlerde bu dönüşümü yaşamak gerekiyor, biz de öyle yaptık” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dijital dönüşüm sürecimizde yer alan teknoloji ve uygulamalar için ERP (Kurumsal Kaynak Planlama), BPM (Kurumsal Süreç Yönetimi), Döküm Yönetim Sistemi, BI (iş Zekâsı) şeklinde bir önceliklendirme benimsedik. Bundan sonraki adımımızda üretim otomasyonu (MES) sistemini uygulayarak devam edeceğiz.
Bu önceliklendirmeyi doğru şekilde yapabilmek için süreçlerimizde en çok nerde kazandığımız ve kaybettiğimiz sorularını kendimize sorduk ve buna göre kararımızı verdik. Dijital dönüşüm projelerine de diğer projelerde olduğu gibi doğru bir analiz ile başlamak ve gerekli olan zamanı, ekibi ve bütçeyi ayırmak gereklidir. Aksi takdirde birçok uygulama daha etkilerini göremeden yarıda kalıyor ve daha sonra da vazgeçilebiliyor. Böyle uzun dönemli projelerde dışarı bağımlılığınızı da mümkün olduğunca azaltmakta fayda var. Ama öncelikle dijital okur yazarlığı artırmak ile başlanabilir.”
Dijital dönüşüm herkes tarafından farklı algılanıyor
“Herkes dijital dönüşümü farklı algılıyor ve firmalar da bu yolculukta genelde mevcut yazılım ve mevcut süreçleriyle hareket ediyorlar. Lâkin, mevcut süreçlerini ve yazılımlarını mutlaka gözden geçirmeliler, yazılımları şu an için işlerini görüyor olabilir, ancak dijital dönüşüm sürecinde onları destekleyip desteklemeyeceği konusunda tekrar bir değerlendirme yapmaları gerekir” diyen Biqsoft Yönetici Ortağı Ali Çatak ise konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dijital dönüşümün omurgasında olan ERP ’ye geçmeden önce bizler firmalarla mutlaka bir vizyon toplantısı yapıyoruz. ERP takım oyunudur. Tüm süreçleriniz etkilenir. Bundan dolayı ERP’den önce süreçleri düzenlemek, iyileştirmek, verimli hale getirmek kesinlikle firmaların menfaatine olacaktır. Dijital dönüşüm süreci için, ideal olarak öncelikle ERP (Kurumsal Kaynak Planlama), BPM (Kurumsal Süreç Yönetimi) sistemlerinin uygulanmasını, ardından MES (Üretim Yürüme Sistemleri) ve BI şeklinde bir önceliklendirme yapılmasını öneriyoruz.”
Müşterilerin sordukları sorular değişiyor
Son dönemde müşteri adaylarının kendilerine sordukları soruların değişkenlik göstermeye başladığının altını çizen IAS Yazılım Genel Müdürü İlker Er de şu bilgileri verdi:
“Artık ERP ile birlikte üretim otomasyonu ve iş zekâsı da soruluyor. Dijital dönüşüm ile birlikte bakış açısı değişiyor. Bu yeni dönemde bir ok sistemin birbiriyle konuşması hedefleniyor; bu entegrasyon projelerinden dolayı ister istemez veriler dijitalleşmek zorunda kalıyor. Zaten süreçleri offline olarak yönetmek yıllarca firmalara çok büyük zaman kaybına yol açtı. Ancak değişim sancılı bir süreç. Hiçbir değişim kolay değil. Dijital dönüşüm de yeni bir konu, bu dönüşüm için değişmemiz ve yeni beceriler edinmemiz gerekiyor. Firmalara maliyeti de oldukça yüksek. Biz de bu yeni dönem için firmalara tüm çözümleri tek elden sunarak dijital dönüşüm maliyetlerini azaltmayı hedefliyoruz. Bu süreçte ERP’nin implemantasyonundan sonra, üretim otomasyonu ve iş zekası uygulamalarını öneriyoruz.”
Dijital dönüşüme bakış açısı
Panelde yer alan konuşmalar sırasında ayrıca izleyicilere yönelik online olarak anket düzenlendi ve iki adet soru soruldu. Anketin ilk bölümünde katılımcıların dijital dönüşüm projelerinde yer alan yazılım ve teknolojilerin uygulanma öncelikleri konusundaki düşünceleri soruldu. İzleyicilerden gelen yanıtlara göre yazılım ve teknolojiler için en çok tercih edilen uygulama önceliklendirmesi; ERP (Kurumsal Kaynak Planlama), BPM (Kurumsal Süreç Yönetimi), MES (Üretim Yürütme Sistemleri) ve BI (İş Zekâsı) şeklinde oldu.
Anketin ikinci bölümünde dijital dönüşümde yer alan en önemli teknolojiler soruldu. İzleyicilerden gelen yanıtlara göre bu teknolojiler; IoT (Nesnelerin interneti), Siber Güvenlik, AI (Yapay Zekâ), Big Data (Büyük Veri), Cloud (Bulut Teknolojisi), AR (Artırılmış Gerçeklik), 3D Baskı Teknolojileri ve Dijital İkiz olarak sıralandı.