Dijital dönüşüme teknolojik değil ekonomik bakış açısıyla bakılmalı
BTvizyon Gaziantep Toplantısı kapsamında “Dijital Dönüşümde Sonraki Adım” başlıklı bir panel de yer aldı. Moderatörlüğünü Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın yaptığı ve IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, Mogul Tekstil Bilgi İşlem Müdürü Ahmet Tütüncüler ve Yaşar Gıda (Mado) Bilgi İşlem Direktörü Süleyman Ertürk’ün konuşmacı olarak yer aldığı panelde, teknolojilerin dijital dönüşüm sürecindeki rolleri ile dijital dönüşüm sürecinin zorlukları değerlendirildi.
“2019 yılında Bursa, Gaziantep, Kayseri, Konya, Denizli, İzmir, Ankara’da düzenlenen BTvizyonlar ve İstanbul’da düzenlenen Bilişim Zirvesi’nde yer alan “Dijital Dönüşüm ve Akıllı Firmaların Yol Haritası” panellerinde dijital dönüşüm algısı ve atılan ilk adımlar değerlendirilmişti. Bu sene düzenlenecek olan BTvizyon’larda da dijital dönüşümdeki yeni adımları ile teknolojilerin uygulanma öncelikleri ve uygulamadaki zorluklar değerlendirilecek” diye konuşan Göker Sarp’ın ardından söz alan IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, şunları kaydetti:
“Etkinliklerde Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 ile ilgili bolca konuşuyoruz. Ancak dışarıdaki hayatımıza döndüğümüzde etkinliklerde konuştuklarımızın etkisinden uzaklaşıyoruz. Bu yüzden bu oturumlarda konuyu doğru anlamamız ve neden – sonuç ilişkisini doğru kurmamız lazım. Genel kanının aksine Endüstri 4.0 teknolojik değil, aslında iktisadi bir hadisedir.”
Özkara, Boston Consulting Group tarafından yapılan araştırmaya göre üretim maliyetlerini Amerika için 100 birim aldığımızda, Türkiye’de 98 birim, Çin’de ise 96 birim maliyet oluştuğunu, Almanya’da ise 121 birim olduğunu ve Batının da Endüstri 4.0 dönüşümü ile bu durumu lehine çevirmeye çalıştığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti.
“Türkiye esasen otomotiv, tekstil ve beyaz eşya gibi sektörlerde ucuza üretebilme kabiliyetini ihraç ediyor, ancak işgücünün maliyet denklemindeki etkisi zaman içinde azalacak. Bu yüzden yeni dönemde hayatımızı devam ettirebilmemiz için dijital dönüşüm çok kritik öneme sahip. IAS olarak dikey ve yatay değer zincirindeki entegrasyonu artırmaya ve dijital zihniyeti oluşturmaya çalışıyoruz.
Eskiden ERP’ler sadece planlardı, artık üretimi anbean yakından takip ediyoruz. Yeni nesil ERP’ler de daha da hızlı çalışacaklar ve büyük veriden beslenecekler.”
Yaşar Gıda (Mado) Bilgi İşlem Direktörü Süleyman Ertürk de şu bilgileri verdi:
“Dijital dönüşüm, Mado için bir mecburiyet. Yurtdışındaki müşterilerimizin zorlu satın alma süreçlerini dijital dönüşüm sayesinde edindiğimiz sertifikalar ile sağladık. Binlerce kalem ürün var, bunları dijital dönüşüm olmadan takip etmemiz mümkün değildi. 1994 yılında muhasebe yazılımıyla başladığımız süreçte bugün nerdeyse tüm üretim bantlarımızda dijitalleştik. Bu dönüşüm sırasında karşılaştığımız en büyük zorluk insan faktörü oldu. Çeşitli kaygı ve korkulardan dolayı yazılım ve teknolojileri uygularken zorluklar yaşadık. Eğitimli olan çalışanlarda ise bunu çok yaşamadık.”
“Günümüzde hız ve veri önemli. Geçmişte de veriyi tutuyorduk ama analiz edemiyorduk ve yavaştık” diyen Mogul Tekstil Bilgi İşlem Müdürü Ahmet Tütüncüler ise konuşmasında şunları kaydetti: “Personel departmanımız bordroları imzalatmak için her ay yaklaşık 10-15 gün uğraşıyordu artık Kayıtlı Elektronik Posta’yı kullanıyoruz. Dijital dönüşüm ile süreç içinde departmanlar da evrim geçirmeye başladı. Sadece maaş bordrolarını yapan departman bir süre sonra insan kaynakları ile işlere zaman ayırmaya şimdilerde de yetenek yönetimine zaman ayırmaya başladı. Bunun yanında artık bütçemizi de dijital ve entegre olarak yönetmeye başladık.”
Panelde yer alan konuşmalar sırasında ayrıca izleyicilere yönelik online olarak anket düzenlendi ve dijital dönüşüm projelerinde yaşanan zorluklar konusundaki düşünceleri soruldu. İzleyicilerden gelen yanıtlara göre bu zorluklar; maliyet ve dolayısıyla bütçe, insan faktörü, yönetimin yaklaşımı, altyapının uyumsuzluğu ve alışkanlıklar şeklinde sıralandı.