Dijital dünya, işe giriş yöntemlerini de yeniliyor
Gençler çok uzun süre aynı şirkette çalışmak istemiyor. Büyük şirketler çevik olmak, KOBİ’ler de dijitali yakalamak zorunda. Bu gibi birçok gerekçe, Yenibiriş’in dijital çözümlerinin öne çıkmasını sağlıyor.Yenibiriş Ürün ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdürü Eren Çamlıkaya
Online insan kaynakları hizmetleri sunan Yenibiriş, büyük ölçekli ve çok uluslu şirketlerden KOBİ’lere ve startup’lara, farklı sektörlerden 180 bini aşkın kurumsal firmaya internet bazlı seçme ve değerleme hizmeti sunuyor. Özgeçmiş bankasında ise 20 milyonu aşkın özgeçmiş var. İşveren ve iş arayan arasında interaktif bir platform oluşturduklarını belirten Yenibiriş Ürün ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdürü Eren Çamlıkaya, küresel trendleri takip eden ve akıllı öneri sistemleri gibi son mobil teknolojilerden yararlanan kullanıcılara dijital deneyim sağladıklarının altını çizdi. Zira son verilerin de ışığında Yenibiriş’te adayların mobil kullanım oranı yüzde 70’leri aşıyor. Kullanıcıların özgeçmişine özel ilan öneri algoritması ise kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Bu yönüyle bir istihdam servisi olarak Yenibiriş, pazaryeri modeliyle çalışan bir startup. “İki tarafın karşılıklı fayda sağlaması ve verimli iletişimini koruması için çözüm üretme görevi görüyoruz. İki tarafın da birbirinden beklentilerini doğru anlayıp karşı tarafa bu geri bildirimleri sağlıyor, çeşitli eğitim faaliyetleriyle sektörü bilinçlendirmeye çalışıyoruz” bilgisini paylaşan Eren Çamlıkaya, dijital teknolojilerin İK sektörüne etkilerini ve BT sektörü özelinde istihdam fırsatlarını paylaştı:
Kurumsal yapılanma sürecinizde dijital teknolojiler nasıl bir yere sahip?
Hedefimiz inovasyon odaklı olmak. Önümüzdeki dönemde işe alım süreçleri neredeyse tamamen değişecek. Yurtdışına baktığımızda, kullanılan istihdam teknolojileri Türkiye’deki örneklere kıyasla çok ileride. Bu gelişmeleri yakından takip ediyor, hatta bir kısmında öne geçiyoruz. Geçirdiğimiz dönüşümle artık bir ilan sitesi değil, aday çekim ajansı olarak hizmet veriyor, dijital işveren markasının önemini tüm firmalara aktarmaya çalışıyoruz. Günümüzde artık nitelikli adaylar firmaları seçerek başvuru yapıyorlar. Bu sebeple işveren markası kapsamında firmanın olanakları, eğitim fırsatları, yan haklar, hatta yemek servisleri önemli hale geldi. Diğer yandan, firmalar teknolojiye daha fazla yatırım yapmaya başladı. Özellikle aday ve başvuru takip sistemleri mini birer CRM halini aldı. Aday deneyimini iyileştirmek stratejik öncelik. Ek olarak, yapay zeka tabanlı otomatik değerlendirme sistemleri sayesinde İK uzmanları zaman kazanıyor. Tüm bu alanlarda hizmetlerimiz mevcut. Geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde internette yenibiris.com dışında da adaylara ulaşabiliyor, müşterilerimizin ilanlarına trafik yaratabiliyoruz.
Hangi sektörlerde İK’da hareket var?
Tüm sektörlerin İK’larında önemli bir hareketlilik yaşanıyor. Gündemi üç konu belirliyor. İK uzmanlarının öncelikli konusu geleceğin organizasyonu olmak. Bu konuda en önemli alt başlık daha yatay hiyerarşiler yaratmak. Özellikle büyük kurumlar çevik (agile) olma anlamında yeterince başarılı olamıyor. Şirket içinde iletişim problemleri, departmanlar arası uyumsuzluk ve tepe yönetimin duruşu bunun en büyük sebepleri. Yurtdışında prosedürlerin yerini yavaş yavaş daha kültürel anayasalar alıyor. Kurallar yıkılıyor, yeni iş yapma şekilleri geliyor. Burada en büyük görev de İK’nın.
Diğer önemli konu işveren markası. Burada iki önemli trend var. İlki; azalan firma bağlılığı. İkincisi ise doğru adaya hızla ulaşmanın giderek zorlaşması. Yeni nesil için aynı firmada uzun yıllar çalışmak körelmekle eşdeğer. Bu sebeple sık iş değiştirmek kendini geliştirme ve yenileme için önemli bir fırsat. Firmalar ise çalışanlarını tutmak için çaba sarfetmektense, yeni çalışanları işe almak için gerekli yapıları kurmak zorunda. İhtiyaç halinde aylar içinde değil, haftalar, hatta bazı pozisyonlarda günler içinde yeni adayları kendilerine çekmeleri gerek. Bu sebeple önden yatırım yapacakları işveren markaları, ihtiyaç halinde doğru adaya hızla ulaşmalarını sağlayacak.
Üçüncü gündem konusu ise teknoloji yatırımı. Aday iletişim sistemleri, programatik reklam yönetimi, otomatik değerlendirme sistemleri için kendilerine donanımlı teknoloji partnerleri seçmek zorundalar. Uzun vadede bu yetkinlikler kendi içlerinde de geliştirilebilir. Fakat o zamana kadar doğru paydaşlarla çalışıp bilgi transferi yapmaları en doğrusu. Biz de teknoloji yatırımlarımızla buna katkılar sağlıyoruz.
Teknoloji sektöründe adaylarda ne gibi özellikler ön planda? BT başlığında ne gibi yeni meslek grupları öne çıkıyor?
Yenibiriş‘in güncel verilerine göre, bilişim şirketlerinde insan kaynakları uzmanı, kurumsal satış temsilcisi, müşteri temsilcisi, teknik destek sorumlusu ve ürün yöneticisi ilk sıralarda aranan pozisyonlar. Özellikle online ürün ve hizmetlerin artması ve sürekli geliştirilmesinden dolayı tüketicilerle doğrudan iletişim çok önemli. Kurumsal satış temsilcisi, ürün yöneticisi, teknik destek sorumluları için yayınlanan ilanlar öne çıkıyor. Bu alanda yetkinliğin az olmasından ve sürekli değişiminden dolayı insan kaynakları pozisyonları da bilişim şirketleri için önem taşıyor.
BT sektöründe istihdam ihtiyaçları ve yetkinlik gereklilikleri konusunda gerek 2018 gerekse küresel gelişim ışığında orta vade için nasıl bir gelişim bekliyorsunuz?
Hızla gelişen ve değişen teknoloji ile firmaların yeni ihtiyaçları doğdu. Büyük ölçekli firmaların “teknoloji odaklı” dönüşüm süreçleri, KOBİ’lerin ise pazarın gerisinde kalmamak adına yaptıkları yatırımlar, BT alanındaki istihdamı hareketlendirdi. Fakat firmalar bu alanda çok yetkin aday bulamamaktan da şikayet ediyor. Dolayısıyla adayların kendini yetiştirmesi gerek. Bu durum eğitimlerin önemini artıracak ve spesifik konular için küresel kaynaklar ve online eğitimler daha fazla ilgi görecek.