Dijital Dünyadaki Kimliğiniz: Domain Nedir, Ne İşe Yarar?
Günümüzde bir web sitesine sahip olmak bir seçenek değil, bir zorunluluktur. İster bir özgeçmiş, ister bir portföy isterseniz de ürün satmak isteyin, bir web sitesi çok daha fazlasına yardımcı olur. Ancak herhangi bir web sitesi çalışır hale getirmek için bir domain’e ihtiyacınız vardır.
Peki domain nedir ve tam olarak nasıl çalışır?
Bu konu biraz karmaşık ve kafa karıştırıcı olabilecek pek çok terim içerir. Bu nedenle, bu yazımızda domainin ne olduğunu ve ne işe yaradığını ayrıntılı olarak açıklayacağız.
Domain Nedir?
Basitçe ifade etmek gerekirse, domain yani alan adı, insanların web sitenize ulaşmak için tarayıcılarına yazdıkları bir adrestir. Daha spesifik olmak gerekirse, her alan adı aslında web sitenizi barındıran sunucunun belirli bir IP adresine bağlı yapılandırılmış bir etikettir.
Ancak, IP adresilerini hatırlamak zor olduğundan (örneğin, 157.240.18.35), bu yapılandırılmış etiketleri veya alan adları kullanılır.
Domain Bölümleri
Bir domainin üç ana bölümü vardır; üst düzey alan adı (TLD), ikinci düzey alan adı ve alt alan adı.
- Top-Level Domain
Top-Level Domain (TLD), bir alan adındaki son ekidir. Aşina olmanız gereken en popüler TLD’ler aşağıdakileri içerir:
- .com
- .net
- .co
- .edu
- .org
En popülerleri yukarıdakileri içerse de, aralarından seçim yapabileceğiniz 1.500’den fazla TLD vardır. Bunların birçoğu belirli ülkelere tahsis edilmiştir:
- .tr (Türkiye)
- .uk (Birleşik Krallık)
- .tv (Tuvalu)
- .br (Brezilya)
- .ca (Kanada)
- .cn (Çin)
- .de (Almanya)
.website, .book., .dog, .attorney ve .band gibi başka birçok yeni nesil TLD de mevcuttur.
- İkinci düzey alan adı (SLD)
SDL, alan adının orta kısmıdır. Ziyaret etmek istediğiniz web sitesini tanımlayan benzersiz bir kelime veya ifadedir. Alan adının bu kısmı, çevrimiçi bir işletmenin markalaşmasında en büyük rolü oynar. Ayrıca arama motoru sıralamaları için de önemlidir.
- Alt alan adı
Alt alan adı yani subdomain, ana alan adından önce gelen kısımdır. Ana alan adına eklenir ve bir nokta ile ayrılırlar.
Örnek
- blog.abc.com
- destek.abc.com.
Alt alan adları bağımsız web siteleri gibi işlev görür, ancak ana siteye eklenir. Örneğin, ana işletme sitenize bağlı bir çevrimiçi mağazanız veya bir blogunuz olabilir.
Domain Nasıl Çalışır?
İnternet dev bir bilgisayar ağıdır. Bu bilgisayarlar bir ağ aracılığıyla birbirlerine bağlıdır ve her bilgisayarın kendi IP adresi vardır.
Daha önce de belirtildiği gibi, IP adreslerini hatırlamak zorunda kalmamak için alan adları kullanılır. Ancak, bir IP adresini doğru alan adıyla ilişkilendirmek için bu ilişkilerin depolandığı bir yere ihtiyacınız vardır (insanları doğru yöne yönlendiren bir harita gibi).
Domain’ler söz konusu olduğunda, bu harita DNS veya Alan Adı Sistemi olarak bilinir. DNS, doğru IP adresini doğru alan adına bağlayan bir dizi özel sunucudur.
Birisi tarayıcısına alan adınızı yazdığında, tarayıcı DNS’ye bir istek gönderir. DNS daha sonra alan adıyla ilişkili IP adresini arar ve bunu web sitenizi oluşturan dosyaların bulunduğu bilgisayara iletir.
Bu, web sitenizin içeriğini getirir ve bu verileri tarayıcıya geri gönderir ve daha sonra web sitenizi alan adınızı yazan ziyaretçiye gösterir.
Domain vs. URL
Domain ve URL arasındaki farkı anlamak, dijital ortamda gezinmek için çok önemlidir. Bu terimler genellikle birbirinin yerine kullanılsa da, her biri web adreslerinin farklı bölümlerini ifade eder. Alan adı, bir web sitesini tanımlayan adrestir. “abc.com” gibi belirli bir siteyi ziyaret etmek için tarayıcıya yazılır. Hatırlanması kolay olan ve bir web sitesinin ana tanımlayıcısı olarak hizmet veren bu kısım, kullanıcıların karmaşık IP adreslerini hatırlamak zorunda kalmadan bulmasını ve erişmesini kolaylaştırır.
Öte yandan URL (Uniform Resource Locator), kullanıcıları internetteki belirli bir sayfaya veya kaynağa yönlendiren tam web adresidir. Bir URL, alan adını içerir, ancak tarayıcıyı istenen kaynağın tam konumuna yönlendirmeye yardımcı olan ek bilgiler de içerir. Örneğin, bir URL yalnızca hangi web sitesini ziyaret etmek istediğinizi belirtmekle kalmaz, aynı zamanda protokolü (HTTP veya HTTPS gibi), belirli sayfaya veya kaynağa giden yolu ve bazen sorgu parametreleri ve fragmanlar gibi ek öğeleri de belirtir.
Bir URL birkaç bileşenden oluşur. Protokol, kaynağa erişmek için kullanılan yöntemi belirtir; HTTP (HyperText Transfer Protocol) ve HTTPS (HTTP Secure) en yaygın olanlarıdır. Alan adı, “abc.com” gibi web sitesini tanımlayan benzersiz bir addır. Yol, kaynağın sunucudaki tam konumunu belirtir ve kullanıcıları site içindeki belirli sayfalara yönlendirir. İsteğe bağlı bileşenler arasında, varsayılan bağlantı noktaları kullanıldığı için genellikle atlanan bağlantı noktası numarası, sunucuya ek veri sağlayan sorgu parametreleri ve bir web sayfasındaki belirli bölümlere işaret eden parçalar bulunur.
Alan adlarını anlamak, güçlü bir çevrimiçi varlık oluşturmak isteyen herkes için çok önemlidir. Alan adları yalnızca web’in teknik unsurları değildir; markalaşma, pazarlama ve dijital iletişim için temel araçlardır. İyi seçilmiş bir alan adı güvenilirliğinizi artırabilir, SEO’nuzu geliştirebilir ve sitenizi ziyaretçiler için daha erişilebilir hale getirebilir. Bir alan adını kaydetme süreci basittir ve doğru bilgilerle markanızı gerçekten temsil eden ve hedef kitlenize hitap eden bir alan adı seçebilirsiniz.
Domain vs. Hosting Arasındaki Farklar
Kendi web sitenizi kurmak istiyorsanız, iki önemli şey yapmanız gerekir: alan adınızı kaydettirmek ve web sitenizi barındıracak bir yer bulmak.
Bir web hosting sağlayıcı, web içeriğinizi güvenli bir şekilde depolamanız için bir yer sağlar: ana sayfanız, fotoğraflarınız, makaleleriniz ve insanların web sitenizde gördüğü diğer dosyalar. Birisi web sitenizi ziyaret ettiğinde, web hosting sağlayıcınızın sunucularındaki bilgilere erişir. İnternete bağlı diğer her şey gibi web hosting sağlayıcınızın sunucularına da kendi IP adresleri atanır.
Kendi web sitenizi kendi ev bilgisayarınızda veya ofis sunucunuzda barındırmanız teknik olarak mümkündür, ancak bu giderek daha az yaygın hale gelmektedir.
Alan adınızı kaydettirdiğinizde, alan adınızı DNS’e eklersiniz, böylece insanlar varlığından haberdar olur. İster bir web hosting sağlayıcısı kullanın ister kendi web sitenizi barındırın, alan adınızı kaydettirmeniz gerekir. Aksi takdirde, insanların web sitenize erişmesi için bir IP adresi kullanmak dışında hiçbir yol olmayacaktır.
Bunu fiziksel bir iş kurmak gibi düşünün. Bir web hosting hizmeti de aynı işlevi görür. Web hosting sağlayıcınızı değiştirmeye karar verseniz bile alan adınız sizde kalmaya devam eder. Değişen tek şey, web sitesi dosyalarınızın depolandığı fiziksel sunucudur.
Domain Name System (DNS) Kim Yönetir?
The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) küresel alan adı sisteminin yönetiminden sorumlu kurumdur. Alan adlarının oluşturulması ve yönetilmesi için politikalar belirleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Alan adı kayıt şirketleri olarak adlandırılan şirketlerin kendi adına alan adları satmasına izin verir.
Teknik olarak, kullandığınız herhangi bir alan adının sahibi olmazsınız. ICANN’den (alan adı kayıt kuruluşunuz aracılığıyla) alan adını kiralarsınız ve kaydı yenilediğiniz sürece kontrolü sizin elinizde olur. Kaydınızın süresi dolarsa, başka bir kişi alan adının kontrolünü ele geçirebilir.
Domain Ne İşe Yarar?
Bir alan adı kaydetme ve sürdürmek, bir işletmenin genel başarısına katkıda bulunan çeşitli avantajlar sunar. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
- Profesyonel marka imajı: Bir alan adı, profesyonel ve güvenilir bir çevrimiçi imaj sağlar. Potansiyel müşterilere ve iş ortaklarına işletmenin yerleşik, meşru ve çevrimiçi varlığına yatırım yapmış olduğunu gösterir.
- Marka tanınırlığı ve hatırlanırlığı: Benzersiz ve akılda kalıcı bir alan adı, markanın tanınmasına ve hatırlanmasına yardımcı olabilir. Müşteriler alan adını gördüklerinde veya duyduklarında, markayı zihinlerinde güçlendirir ve şirketi çevrimiçi ortamda bulmalarını kolaylaştırır.
- Çevrimiçi görünürlük ve erişilebilirlik: Bir domain ile işletmeler internette kolayca erişilebilir hale gelir. Bu sayede müşteriler ve potansiyel müşteriler basit bir aramayla şirketin web sitesini, ürünlerini ve hizmetlerini bulabilir.
- Özelleştirilmiş e-posta adresleri: Bir alan adına sahip olmak, işletmelerin markalarıyla uyumlu özel e-posta adresleri (ör. satis@abc.com) oluşturmalarına olanak tanır. Markalı e-posta adresleri daha profesyonel görünür ve alıcılarda güven oluşturur.
- Kontrol ve esneklik: Bir alan adına sahip olmak, işletmeye çevrimiçi kimliği üzerinde kontrol sağlar. İşletmenin istediği web hosting hizmetini, e-posta sağlayıcılarını ve web sitesi içeriğini seçmesine olanak tanır.
Domain Nasıl Seçilir?
Alan adları ziyaretçilerin web sitenize ulaşmasının birincil yolu olduğundan, alan adı seçmek önemli bir adımdır.
Harika bir alan adı bulmanıza yardımcı olacak ipuçları aşağıdaki şekildedir:
- Alan adınızın hecelenmesinin ve hatırlanmasının kolay olduğundan emin olun.
- Kişisel bir web sitesi oluşturuyorsanız, alan adı olarak kendi adınızı kullanmayı düşünün.
- Bir işletme web sitesi oluşturuyorsanız, işletme adınızı kullanmak en mantıklı seçimdir.
- Hatırlamayı zorlaştıracağı için çok sayıda tire kullanmaktan kaçının.
- İstediğiniz tüm alan adlarının alınmış olduğunu fark ederseniz, farklı bir uzantı kullanmayı düşünün.
- Benzersiz ve yaratıcı bir alan adı bulmak için DomainWheel gibi bir araç kullanın.
Domain Nasıl Alınır?
Bir domain satın almak ve kaydetmek oldukça basit bir süreçtir.
Öncelikle Hosting.com.tr gibi bir alan adı kayıt kuruluşunu ziyaret ederek hayalinizdeki alan adı için domain sorgulama yapabilirsiniz.
Eğer alan adınız daha önce kaydedilmemişse, sepete ekleyerek ödeme işlemine geçebilirsiniz. Eğer seçtiğiniz domain’in kaydı daha önceden yapılmışsa, alternatif boşta olan uzantılarla birlikte bir liste göreceksiniz. Bu uzantılardan istediğinizi seçerek satın alma adımlarına devam edebilirsiniz.