DİJİTAL DÜNYAYI ŞEKİLLENDİREN DÖRT BAŞLIK
Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel
“Dijitalleşen dünya, insan deneyimini yeniden tasarlıyor, insanların yaşama, çalışma, oyun oynama ve bağ kurma şekillerini yeniden şekillendiriyor. Her şey yeniden düşünüldü, basitleştirdi ve geliştirildi. Buna bağlı olarak çoğu şirket, insan davranışını şekillendiren böyle bir gücü göz ardı edemeyeceğini fark etmiş durumda. Geçmişte müşterileri çekmek, etkileşim sağlamak ve elde tutmak için geçerli olan yöntemlerin hızlı bir şekilde modası geçiyor. Öyleyse, değişmeyen tek şeyin değişim olduğu ve en iyi uygulamaların bile çok hızlı bir şekilde yeniden tanımlandığı bir dünyada, şirketler müşteriye dokunan bir işi dijital olarak nasıl geliştirebilir?
İşletmeler, dijital müşterilerin hızla gelişen beklentilerine ayak uydurabilmek için sundukları ürünleri ve servisleri sürekli yeniden tasarlamalılar. Artık yapılan işte başarı sağlayabilmek, müşteri odaklı bir dijital dönüşümü gerektiriyor. Bu dönüşüm, daha güçlü ve daha bağlantılı müşteri deneyimine öncelik verilmesi ve organizasyonun, süreçlerin ve teknolojinin bu deneyimi güçlendirecek şekilde yeniden yapılandırılması ile başlar. 2017'de Accenture, bu yolculukta işletmelerin etkilendiği başlıca trendler ve değişkenler ile birlikte karşılaştıkları zorlukları anlamak için 11 ülkede 200'den fazla dijital yöneticisi ile anket yaptı. Accenture olarak, dijital dünyayı şekillendiren dört temel tema görüyoruz:
1. Dijital iş modelleri: Şirketler, yeni iş girişimlerini tanımlama, geliştirme ve başlatma biçimlerini kökten değiştirmeli. Dünya Ekonomi Forumu ile yaptığımız yeni bir araştırma, 2020'de sanayi gelirlerinin yüzde 30'unun yeni iş modellerinden geleceğini öngörüyor. Şirketler dijital iş modellerini benimsemek ve kendi iş modellerini buna bağlı olarak yenilemek zorundalar. Bunu yapabilmek için liderlik, organizasyon yapısı, işe alım ve yetkinlik geliştirme alanlarına yatırım yapmalılar.
2. Dijital işletim modelleri: Liderlik yapısı, işletim modelleri ve tedarikçi ortaklıkları daha entegre ve merkezileştirilmiş bir dijital stratejiye yöneliyor. Dijital liderler hem temel hem de destek fonksiyonları yalın bir yaklaşım ile takip ediyor. Son 2 yılda şirketlerin yüzde 90'ı operasyonlarını önemli ölçüde bu düşünceye göre uyarladı. Yönetici desteği bu noktada kritik olmakla birlikte, dijital büyümenin nihai sorumlusu CEO olmaktadır. Ancak gerçek bir dijital organizasyon haline gelebilmek için tüm yönetici ekibi birlikte çalışmalıdır. Dahili tepkilere dikkat edilmeli ve kültürel değişimi başarılı bir biçimde yönetebilmek için etkili bir iletişim ve aktarım yöntemi izlenmelidir.
3. Dijital yetenek ve beceriler: Rekabetçi bir pazarda işe alım ve mevcut çalışanların becerilerini artırmak zorlaşmaya devam ediyor. İşletmeler, yetenekleri çekmek, muhafaza etmek ve geliştirmek için kültürel değişimi benimsemeye, Y kuşağı istihdam etmeye ve yeni çalışma yollarına adapte olmaya odaklanmalı. Artık yöneticiler yatırım getirisini artırmak için, ekiplerden daha verimli çalışmalarını bekliyor. Accenture olarak bu durumu göz önüne aldığımızda ekip sayılarındaki genişlemenin belli bir seviyeyi aşmayacağını öngörüyoruz. Bu durum, ek ekip üyeleri işe almak yerine büyük olasılıkla mevcut ekiplerin yetkinliklerini geliştirmeye ve dijital işler için daha fazla dış kaynak kullanmaya odaklanılacağı anlamına geliyor.
4. Başarı için dijital göstergeler: Dijital çağdaki bir işletmenin performansını ölçmek için geleneksel performans göstergeleri artık yeterli değil. Önde gelen işletmeler, kritik göstergeleri takip edip, değişikliklere gerçek zamanlı olarak aksiyon alabilmeli. Şirketler, dijital dönüşüme uygun olarak performans göstergelerini yeniden düzenlemeliler.
Bu doğrultuda Bilişim Zirvesi’nde gerçekleştireceğim sunumumda dijital dönüşümün kritik başarı kriterlerinin neler olduğuna, kültürel değişimin nasıl yönetilmesi gerektiğine, yeni dijital dünyaya, mevcut kurgunun geçişinin nasıl yönetilmesi gerektiğine odaklanacağım.”