Dijital ekonominin dinamik altyapısını hep birlikte inşa ediyoruz
Bilişim Zirvesi’nde açılış konuşmasını gerçekleştiren BTHaber Şirketler Grubu Başkanı Murat Göçe, “2000’li yılların başında, yani bilişim zirvesinin ilk dönemlerinde, 17 yıldır bu etkinliği düzenliyoruz, bilgi toplumuna dönüşüm ve bilgisayar sistemlerinin yavaş yavaş iş süreçlerine etkilerini konuşuyorduk. Şimdi ise işin ve hayatın temelinde bilişim var. Bilişim yoksa iş de yok” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü:
“BThaber gazetesinin ‘22 Yıl Önce Bu hafta’ bölümüne baktıkça geldiğimiz noktayı çok daha net görüyorum. Bugüne kadar gerçekleştirilen zirvelerin ana konularına baktığımızda ve geçmişine baktığımızda geçirdiğimiz dönüşümü görüyorum. Geçen sene sözlerime başlarken şu sözlerimi kullanmıştım, devrim bir durumdan diğerine anlık geçiştir, evrim ise gelişimdir. Zincirin devamı için yeni bir halka eklememiz gerekiyordu, hem işletmedeki bağlarını koparmayacak hem de geleceğe yönelik yeni ipuçları verecek bir halka. Her yıl artmakta olan enerjisiyle bizlere eni bir soluk ve bakış açısı kazandıran Bilişim Zirvesi, ulusal ve uluslararası kimliği, geçmiş köklerinden beslenen, yeni ve özgün içerikleriyle hepimize geleceğe yönelik ipuçları vermeye devam ediyor. Alanındaki en önemli platform olma özelliğini koruyan Bilişim Zirvesi’nde, bu yıl ‘Rekonomi başlıyor’ diyoruz.
Dünya, dijital teknolojilerin ekonomiyi ve sosyokültürel yapıyı değişime uğrattığı, sarstığı, yerle bir ettiği bir dönüm noktasında. Bu dönüm noktası sadece ekonomik düzeni değiştirmekle kalmıyor, toplumun iş yapma biçimlerini, insan ilişkilerini değiştirip yerine yeni düzenini, kendi dünya görüşünü yerleştiriyor. Yani ya dijital ekonominin dijital ekosistemin bir parçası olacaksın ya da dinozor. Bilişim Zirvesi 2017’de Rekonomi kavramını hep birlikte yazmaya geldik. Yıkıcı ama yenilikçi olan dijital ekonomiyi tanımlayacak, dijital ekonominin dinamik yapısını hep birlikte inşa edeceğiz. Var olan yapıları sadece değiştirmeyeceğiz, inovatif bir yıkım ile yeniden inşa edeceğiz. Türkiye'nin uluslararası rekabet yolunda da tek çıkış noktasının yüksek teknoloji temelli üretimden geçtiği gerçeği unutulmamalı. Bu noktada dijitalleşme ve Endüstri 4.0 ile atılan temeller Rekonomi’yi ayaklarımıza seriyor.
Kullanılmış, katlanmış hatta buruşturulmuş bir kâğıttan dahi oluşabilen muhteşem origami, nasıl şahane objeler yaratılıyorsa, yıkıcı ezber bozan kelimesinin gücüne ve sonuç faydasına da inanmak gerekiyor. Biz de bu yıl zirvenin sembolünü origami turna kuşu yaptık. Bildiğiniz gibi origami turna kuşu, hepimizin duyduğumuz, deneyimlediğimiz Japon katlama sanatıdır. Bunu LÖSEV ile beraber bir projeye dönüştürdük. Zirve tarihinin LÖSEV’in kuruluş tarihiyle aynı olması, origami ile turna kuşu projesini başlattı. Her turna kuşu, destekleyenimiz Octapot tarafından vakfa katkı olarak aktarılacaktır. Origami sanatı ile bin adet turna kuşu katlanması gerekiyor, biz de bu yıl sizlerle turna kuşu katlayıp lösemili çocuklarımıza destek olmak istiyoruz.”